Bedevaarten en bezienswaardigheden in Lourdes

Verken Lourdes van binnen en van buiten

Verspreid over een aantal pagina's geven we je extra informatie over de bezienswaardigheden en de heiligdommen in Lourdes. We bezoeken veel meer dan de Grot en leiden je mee naar de basilieken, de musea en zelfs hoog tot bij een versterkt kasteel.  Lees meer

  • Wie was Bernadette Soubirous?
  • Meer info over de heiligdommen van  Lourdes
  • Lourdes, de stad en omgeving
Ontdek hotelpromoties

Lourdes, de stad

Lourdes is gelegen in het departement Les Hautes Pyrenées. Op een hoogte tussen 386 en 420 meter, aan de voet van het machtige gebergte,de Pyreneeën. Karel De Grote trok meerdere keren naar Spanje, en moest hiervoor door de Pyreneeën, om te vechten tegen de Saracenen. Zo kwam hij ook in Lourdes terecht. Er stond alleen een Romeinse vestiging op een 80 meter hoge rots en was niet in te nemen door de vijand.

Op een van zijn veldtochten was Karel de Grote verplicht de vesting aan te vallen. De troepen in de burcht stonden onder bevel van Prins Mirat. De bewoners van het kasteel werden uitgehongerd. Een bisschop bekwam dat Mirat zich zou overgeven, maar niet aan Karel de Grote, wel aan de Notre-Dame du Puy. Mirat werd in de stad Puy gedoopt en noemde zich Lourdus. Zijn kasteel werd zo genoemd en later ook de stad die er zich rond vestigde. Ter herinnering wappert elk jaar één dag de vlag van Notre-Dame du Puy op het versterkt kasteel te Lourdes.

Lourdes heeft geen beroemd verleden, geen opwindende geschiedenis, geen befaamde bouwwerken. Het is pas bekend vanaf 1858, bij de eerste verschijningen. Het aantal inwoners in 1858 bedroeg ca. 5000, nu is dat om en bij de 20.000. Het is het grootste bedevaartsoord ter wereld met meer dan 300 hotels en per jaar vele miljoenen bedevaarders.

Het versterkt kasteel boven op de 80-meter hoge rots kan je bezoeken. Het bevat het Musée Pyrénées met veel informatie over de verkenning van dit gebergte. Je kan tot bij de ingang komen via een lift. Het huidige gebouw dateert van de 13de eeuw en werd daarna vele malen verbouwd en uitgebreid. In de 19de eeuw was het een staatsgevangenis. In 1920 werd dan een eerste maal het gebouw ingericht als museum.

In de stad zijn er talrijke musea die herinneringen oproepen aan het oude Lourdes maar die veelal een link leggen met de verschijningen. Voor meer informatie verwijzen naar onze pagina over de bezienswaardigheden in Lourdes.

Website Lourdes, heiligdommen: www.lourdes-france.org 
Website toeristische dienst Lourdes: www.lourdes-infotourisme.com

Reviews en beoordelingen Lourdes

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lourdes? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info