Pyreneeën: bezienswaardigheden Tarbes en Pau

Laat je inleiden in een voorstelling van Tarbes en Pau, bekende steden in de Pyreneeën

Maak kennis met de bezienswaardigheden in Tarbes en Pau, twee totaal verschillende steden in de Pyreneeën. Pau is een echte toeristenstad die over heel wat musea beschikt en een prachtig kasteel. Te danken aan Napoleon I kan je op de boulevard heerlijk flaneren en tegelijk genieten van een fabuleus uitzicht op de Pyreneeën omdat de boulevard boven de vallei ligt. Tarbes is bekend omdat het de geboorteplaats is van maarschalk Foch die belangrijk was tijdens de Eerste Wereldoorlog en van Placide Massey, een tuinarchitect die mee hielp de tuinen van Versailles te ontwerpen.  Lees meer

  • Bezoek de Jardin Massey en het museum
  • Lees meer over maarschalk Foch
  • Geniet van een buitengewoon zicht op de bergtoppen van de Pyreneeën
  • Keuze uit veel musea in Pau
  • Ontdek Pau als ideale uitvalbasis voor Pyreneeën
Ontdek hotelpromoties

Tarbes

Tarbes is een drukke stad met meer dan 50.000 inwoners, aan de linkeroever van de Adour. Het is niet bepaald een toeristenstad maar toch interessant om even halt te houden. Het heeft twee beroemde inwoners gekend: Placide Massey, tuinarchitect en werkzaam in o.m. de tuinen van Versailles en Maarschalk Foch die Frankrijk heeft laten zegevieren in de Eerste Wereldoorlog.

Midden in het centrum vind je Jardin Massey. Placide Massey (1777-1853) was ooit directeur van de parken van Versailles, e.a. In het park werd het woonhuis van Massey ingericht als museum. In tegenstelling tot wat je zou verwachten is het museum vooral toegespitst op de Hussards of Huzaren. Dit zijn lichte cavalleriekorpsen die hier gekazerneerd waren. In het museum vind je ook nog een afdeling schilderijen en archeologie.

Maarschalk Foch (02.10.1851) werd in Tarbes geboren. Hier wordt aan de hand van fotos, documenten en films zijn privé-en openbaar leven geschetst. Van de triomftocht op 14 juli1919 tot zijn begrafenis in “Les lnvalides”. Deze grote overwinnaar van “La Grande Gueurre” is hier zeer geliefd. Tarbes heeft ook nog een kleine stoeterij of Haras. Het is mogelijk om een rondleiding te maken en een demonstratie of trainingssessie bij te wonen.
Officiële website: www.tarbes-tourisme.fr

Pau

Pau is een grotere stad dan Tarbes en bezit mooie parken. Vooral het feit dat het aan de voet van de Pyreneeën gelegen is en er hier op de gaswinning na bijna geen industriën zijn, maakt het een geliefde toeristenstad. Vooral de Engelsen kwamen hier in grote getale, sommigen vestigden zich hier zelfs definitief. Centrale plaats om te flaneren is de boulevard des Pyrénées. Deze boulevard werd aangelegd door Napoleon I en is gebouwd als een terras boven de vallei van de Pau. Je kan er genieten van een buitengewoon zicht over de Pyreneeën. Er is een tandradbaantje dat je vanuit het centrum naar deze boulevard brengt.

Het meest opzienbarende monument van de stad is wellicht het kasteel. Gerestaureerd in de vorige eeuw, vind je er een museum met veel meubels en wandtapijten, zelfs uit de periode van Henri IV, de beroemdste zoon van Pau en koning van Frankrijk geweest. Er is ook een klein streekmuseum in het kasteel gehuisvest. Pau telt verder nog twee musea: het Musée Bernadotte is het geboortehuis van koning Karel XIV van Zweden. Het Museum voor Schone Kunsten (Beaux Arts) bevat schilderijen vanaf de 14de eeuw tot nu.

Pau vormt een goed alternatief als verblijfplaats voor een verkenning van de Pyreneeën. Hotels in de bergen zelf zijn veelal kleinschalig en vrij prijzig. Lourdes telt nog meer hotels en is wellicht de goedkoopste verblijfplaats maar is wel ondergedompeld in een bedevaartsfeer, de eerste avond is dat misschien wel interessant maar daarna begint dat snel te vervelen. In Pau daarentegen heb je talrijke gelegenheden om te genieten van een lekkere maaltijd en een goed, rustig terrasje.
Officiële website: www.pau.fr 

Lourdes

Lourdes is een bedevaart- en hotelstad. Het heeft geen beroemd verleden, geen opwindende geschiedenis, geen befaamde bouwwerken. Het is pas bekend vanaf 1858, bij de eerste verschijningen. De rots is, naast de heiligdommen, het meest eigenaardige. Ze is 80 meter hoog en was voor menig veldheer een probleem, zo ook indertijd voor Karel de Grote.

Over Lourdes, zijn bezienswaardigheden, zijn geschiedenis en de heiligdommen vind je alles op een andere pagina in ons uitgebreid dossier op.

Reviews en beoordelingen Tarbes en Pau

Heb je zelf tips of opmerkingen over Tarbes en Pau? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info