Assisi: stad van Franciscus en culturele schoonheid

Ontdek de sporen van Franciscus en pittoreske plekjes in Assisi

Assisi is in de allereerste plaats bekend als een pelgrimsstad. Daar waar de heilige Franciscus van Assisi vandaan komt. Daardoor voelen vele pelgrims zich aangetrokken tot de stad, maar religieuze gevoelens zijn absoluut niet vereist om deze stad met haar prachtige gebouwen te komen bezoeken. De basiliek met haar 28 taferelen tellende frescocyclus, de Via San Francesco als mooiste straat, de Dom, de pleintjes, ... maken van Assisi een gegeerde plek bij de vele toeristen. Lees meer

Heel Umbrië geniet mee van de aantrekkingskracht van Assisi als een populaire toeristische bestemming.
 • Hotel La Vela *** aan meer van Trasimeno

  Umbrië - Toscane 8 dagen in hotel***

  Hotel La Vela *** ligt in de glooiende heuvels van het mooie Umbrië aan het Lago Trasimeno, één van de grootste meren in Italië. Inclusief half pension. Geen toeslag éénpersoonskamer.
  va.€ 199 - Boek nu
 • Ga op verkenning in Assisi, waar Franciscus thuis is
 • Bezoek de crypte van de basiliek  
 • Loop door de pittoreske Via San Francesco
 • Geniet van een terrasje op gezellige plekjes
 • Vergeet niet de andere kerken aandacht te schenken
 • Ontdek eveneens bezienswaardigheden net buiten stadscentrum
Gratis reisgids downloaden

Franciscus van Assisi

De schitterende ligging tegen de flanken van de Monte Subasio en enkele fraaie monumenten zijn belangrijk voor de toeristische aantrekkingskracht van Assisi, maar de grote magneet voor het stadje is nog steeds de heilige Franciscus van Assisi. Deze legende werd geboren aan het einde van de 12e eeuw. Niet alleen Assisi, maar heel Umbrië is dankzij die aantrekkingskracht een populaire toeristische bestemming.

Kerken

Een van de bezienswaardigheden in Assisi is de “Basilica di San Francesco”. Het bestaat uit twee boven elkaar gebouwde kerken, met daarbij ook nog een klooster. De onderste kerk werd gebouwd in het tweede kwart van de 13e eeuw. Het voornaamste altaar van de onderste kerk is mooi versierd met mozaïeken. Wat lager nog ligt de crypte van Sint-Franciscus. Een kunstwerk dat je móet gezien hebben is een frescocyclus met 28 taferelen uit het leven van de H. Franciscus.  

Eeuwige rust

Op het plein voor deze kerk staat nog een gebouw uit de 13e eeuw: de “Basilica di Santa Chiara”. Hier rust voor eeuwig het gebalsemde lichaam van de patrones van deze kerk, de heilige Clara van Assisi. Tegen de kerk van de heilige is de kleinere “San Giorgio” aangebouwd, waar het kruis hangt dat volgens de legende tot Franciscus gesproken zou hebben.

Via San Francesco

De “Via San Francesco”, met een aantal pittoreske huizen, is de mooiste straat van Assisi. Hier kun je bovendien winkelen in talloze toeristische boetiekjes. Ook vind je in deze straat het “Oratorio die Pellegrini”, dat een aantal fraaie fresco’s bevat. Op het einde van deze straat bereik je het “Piazza del Comune”, waar niet langer de religieuze sfeer overheerst, maar waar er enkele wereldse paleizen uit de middeleeuwen staan.

De Duomo

Tijdens een wandeling in Assisi kom je ongetwijfeld de Duomo San Rufinoi tegen, oorspronkelijk uit de 12e eeuw. De kathedraal toont aan de buitenzijde een aantal fraaie beelden met dieren en allegorische figuren. Je vindt er ook de doopvont waar Franciscus en Santa Chiara zijn gedoopt. 

Buiten het centrum

Heb je zin om nog wat bezienswaardigheden net buiten het stadscentrum te zien? Boven de stad ligt het kasteel “Rocca Maggiore”, vanwaar je een schitterend zicht hebt op Assisi en haar omgeving. Trek je pal in oostelijke richting, dan bereik je spoedig “de Eremo delle Carceri”, de plaats waar Franciscus een paar cellen in de rots had uitgehouwen om er te leven als kluizenaar. Via een kleine binnenplaats, ontworpen in de 15e eeuw, kan je die cellen ook vandaag nog bezoeken.

Op 4 km buiten de stad ligt het gehucht Santa Maria degli Angeli. Je treft er een kerk met een kapelletje waar Franciscus boete deed. Tevens zou hij ook hier op deze plek zijn laatste adem uitblazen.

Reviews en beoordelingen Assisi

Heb je zelf tips of opmerkingen over Assisi: stad van Franciscus? Plaats je beoordeling

Tineke van der Wal2 september 2017

Wij zijn in augustus 2017 in Umbrië geweest en hebben veel gehad een de beschrijving. Wij waren met de camper, dus wel een iets andere reis gehad, maar het was heel waardevol voor ons. Prachtig, Umbrië!

Aanje28 juli 2016

Mooie stad! Heerlijk rondkuieren!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info