Lago Trasimeno bezoeken? Een mooie blauwe plek in Umbrië

Verken charmante vissersdorpjes, ontdek cultureel erfgoed rond het Lago Trasimeno

Helemaal in de noordwestelijke uithoek van Umbrië ligt op de kaart een blauw plekje natuurschoon: het meer "Lago Trasimeno". Het vormt letterlijk het middelpunt van het Trasimeno gebied. Een regio die van oudsher wegens de ligging tussen Florence en Rome en in de buurt van Siena en Perugia een belangrijke culturele bagage meedraagt. Lees meer

De zachte wind over het meer van Trasimeno lijkt op een treurzang.
  • Lees over de legende van Trasimeno
  • Maak een charmante autorit rondom het meer
  • Kom in idyllische dorpjes vol schoonheid
  • Genieten van cultuur en natuur in ideale mix
  • Brede waaier aan bezienswaardigheden: musea, forten, kerken, fresco's,...
Gratis reisgids downloaden

Lago Trasimeno, het blauwe middelpunt

De oorsprong van de naam Trasimeno is terug te vinden in de mythologie. Prins Trasimeno was onder de indruk van de schoonheid van dit gebied. Hij was de zoon van de Etruskische koning Tyrreno. Behalve zijn liefde voor de natuur liet hij ook zijn oog vallen op de nimf Agilla. Hij moest helaas zijn liefde voor haar bekopen met de dood. Sindsdien gaf men het meer de naam Trasimeno. Als nu een zachte wind over het meer waait, lijkt het alsof je een treurzang hoort. Het zou de nimf Agilla zijn die huilend op zoek is naar haar beminde prins.

Bezienswaardigheden

De invloed van de Etrusken en Romeinen is nog steeds af te lezen in flink wat bezienswaardigheden. Musea. Kerken, kloosters en andere heiligdommen staan er kriskras verspreid en getuigen van een intense spiritualiteit. De talrijke kastelen, de torens, de vestingmuren zijn dan weer overblijfselen van tijden waarin de regio zich diende te verdedigen.

Passignano

Middeleeuwse muren getuigen van een verdedigingsgordel in dit idyllisch gelegen oud vissersdorpje. La Rocca, een fort tijdens de 5de en 6de eeuw door de Lombarden gebouwd, ligt hoog in de stad. Het werd zwaar beschadigd door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog maar na restauratie heropend in 2008. Vanop het hoogste punt krijg je een 360° panoramisch uitzicht op het meer en de heuvels van Trasimeno. Tegenwoordig vinden tentoonstellingen, concerten en theateropvoeringen plaats in La Rocca. Heel waardevolle fresco's zijn te bezichtigen in de kerk St. Christoffel

La Rocca

La Rocca biedt nu plaats aan tentoonstellingen, concerten en theater. Vlakbij het fort kan je naar het Museo delle Barche (boten).  De geschiedenis van de kerk van St. Christoffel gaat terug tot de 8e eeuw. Je vind er heel waardevolle fresco’s. De kerk van de "Madonna dell’Oliveto" is van latere datum, einde 16de eeuw. Het vraagt slechts een korte verplaatsing naar het dorpje Castel Rigone waar je het heiligdom van "Maria Santissima dei Miracoli" kan bezoeken. De kerk is een van de mooiste voorbeelden van renaissance die je in Umbrië kan aantreffen.

Op een steenworp ligt Castel Rigone waar je een kerk (Maria Santissima) vindt die terecht mag gelden als een van de mooiste voorbeelden van renaissance in Umbrië.  

Castiglione del Lago

Het dorp Castiglione del Lago ligt aan de westelijke kant van het Trasimeno meer. Het meer en de mooie natuur er rond zorgen voor heel wat aantrekkingskracht. Ooit bevond zich hier de zetel van een Etruskisch heiligdom.  Het museum "Palazzo della Corgna" toont fresco’s van Niccolò Circignani, beter bekend als Pomarancio. Vanop het Rocca del Leone bekom je een fraai uitzicht. Rondom liggen wijngaarden, staan olijfbomen.  

Isola Maggiore

Vanuit Castiglione del Lago kan je naar het idyllische vissersdorp Isola Maggiore. Watersporters kunnen er tal van sporten beoefenen en genieten van een schitterend zicht op het meer. Bezienswaardige gebouwen zijn de kerken "Chiesa di S. Michele Arcangelo" en "Chiesa di S. Salvatore", het "Casa del Capitano" en het "Museo del Merletto".

Magione

Magione is één van de pittoreske stadjes aan de oostzijde van het meer. Je kan er naar het "Castello dei Cavalieri di Malta", een middeleeuws kasteel opgetrokken in baksteen tijdens de 12de eeuw. In het begin deed het dienst als vesting annex ziekenhuis. Jaarlijks vinden tijdens de maand juli een aantal klassieke concerten plaats in de binnentuin van het kasteel, het "Trasimeno Music Festival". En heel mooi zicht op het stadje krijg je vanop de Torre dei Lambardi uit eind 12de eeuw. Het is een toren die de kruisvaarders van Gerosolimitani (ridders van Malta) bouwden op het einde van de 12de eeuw. Tijdens het hoogseizoen lopen er tentoonstellingen rond hedendaagse kunst. Maar beperk je niet tot de genoemde gebouwen. Het "Palazzo Comunale",  de "Chiesa di San Giovanni Battistade" en enkele beeldhouwwerken verdienen ook je aandacht.

Paciano

Dit stadje is het prototype van een middeleeuws stadje. Smalle straatjes, een paar stadspoorten, resten van een verdedigingsmuur, gezellige winkeltjes met lokale producten, huizen met balkonnetjes en enkele fraaie kerkjes. Je kan hier cultuur en natuur perfect combineren. Wandelen in een prachtig landschap langs bijvoorbeeld de Via Romea Germanica of genieten van fresco’s in de "Chiesa di Madonna della Stella", schilderijen van Castelletti bewonderen die lijken op wandtapijten in de pinacotheek van het "Museo Don Aldo Rossi". 

Panicale

Panicale heeft een unieke ligging op een heuvel, 441 m boven de zeespiegel. De stadsmuren zijn nog goed bewaard gebleven. Huisjes werden gebouwd op drie verschillende niveaus en op elk niveau bevindt zich een pleintje. Op het laagste plein (Piazza Umberto I) vind je de kerk van San Michele waarvan de hoofdingang op het tweede, hoger gelegen pleintje ligt. Beslist het Teatro Caporali opzoeken, heel stemmig, kleinschalig maar prachtig. Nog steeds vinden er concerten in plaats. Bezoek ook nog kerken, musea en paleizen in Panicale. Panicale is bekroond met de Bandiera Arancione, een belangrijke erkenning als cultureel en maatschappelijk erfgoeduitdrager.  

Pietrafitta

In Pietrafitta is het paleontologisch museum Luigi Boldrini gevestigd, genoemd naar de man die in de jaren ’60 de opgravingen in de mijn leidde. De collectie die er vandaag te zien is, bevat duizenden exemplaren van fossielen (bruinkool) en is daarmee een van de rijkste paleontologische verzamelingen in Europa.

Reviews en beoordelingen Lago Trasimeno

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lago Trasimeno: het blauwe middelpunt? Plaats je beoordeling

Ambroos fabienne18 mei 2016

Ik was heel tevreden over de tips en kijk uit naar verdere reisinformatie

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info