Spoleto: Italiaanse gezelligheid en charme

Geniet van Spoleto, een kunstparel van Umbrië

In Spoleto kun je niet om de historische gebouwen heen. De Romeinen waren hier ooit druk in de weer en lieten flink wat bouwwerken na. Vandaag dwaal je er rond tussen oude huizen, in steegjes met of zonder trappen, langs gezellige pleintjes. Culturele pareltjes aan de kroon van Spoleto zijn de Duomo, de San Gregorio Maggiore, de San Domenico e.a. Een wel heel opvallend bouwwerk is de Ponte delle Torri. Lees meer

Spoleto is dankzij de sfeervolle straatjes en gebouwen een van de gezelligste stadjes in Umbrië.
  • Flaneren in de oude straatjes en steegjes
  • Ga kijken naar de 'brug met de torens'
  • Ontdek Romeinse sporen in Spoleto
  • Bezoek de talrijke fraaie kerken
  • Klim tot op de Monteluco naar een klooster 
Gratis reisgids downloaden

Gezellig stadje

Alhoewel het de andere Umbrische steden beslist niet aan gezelligheid ontbreekt, lijkt het of Spoleto op dit vlak wel iets extra te bieden heeft. Bovendien heeft het zijn ligging mee, aan de voet van de Monteluco (773 m). Je dwaalt er langs smalle straatjes, over steegjes met trappen, langs oude huizen en gezellige pleintjes.

Bijzondere bouwwerken

Het meest bijzondere bouwwerk is de “Ponte delle Torri” (de brug met de torens), die in de 14e eeuw gebouwd werd op Romeinse fundamenten. Deze brug verbindt stad en kasteel met elkaar. Elders in de stad zijn er nog meer herinneringen aan de Romeinen te vinden zoals de triomfboog van Drusus, een Romeins huis (onder het stadhuis), een amfitheater en de Ponte Sanguinario, een Romeinse brug.

De “Rocca Albornoziana” is een burcht die gebouwd werd in opdracht van kardinaal Albornoz in het midden van de 16de eeuw. Vandaag is er een historisch museum ondergebracht met fresco's die uit kerken en kloosters uit de buurt werden gehaald en archeologische vondsten.

Religieuze bouwwerken

Groot in aantal in Spoleto zijn de bouwwerken, vooral van religieuze oorsprong. Ze dateren uit de middeleeuwen of recenter. De Duomo spant de kroon. Een romaans uitzicht buiten met een schitterende mozaïek, twee 'hangende' preekstoelen. Het interieur baadt in een baroksfeer met bovendien nog fresco's uit de 15de eeuw van Fra Filippo Lipi, een wereldbefaamde kunstschilder die trouwens hier in Spoleto stierf.

De bouw van de kerk van San Salvatore werd aangevat in de 4de eeuw, onder meer met gebruik van resten van Romeinse structuren. Ook de Etrusken hadden hier ooit een stevige nederzetting, maar daarvan bleven veel minder sporen bewaard. 

Spoleto telt nog meerdere kerken in het centrum en net daarbuiten. Bezoek en bewonder bijvoorbeeld de “San Ponziano”, de “San Gregorio Maggiore” met een koor gebouwd met Romeinse zuilen, de "San Domenico" met wit en roze gestreept marmer, de “San Pietro” en de “Giovanni e Paolo” met een zeer oude afbeelding van de heilige Franciscus. 

Historisch bos

Vlakbij, boven op de Monteluco, ligt een klooster dat nog door de heilige Franciscus zelf werd gesticht. Deze kun je tijdens een vakantie Spoleto ook bezoeken. De beboste omgeving van deze heuvel had overigens al veel vroeger een religieuze betekenis. In de Romeinse tijd was het bos toegewijd aan de god Jupiter. Er werd zelfs een wet afgekondigd die het hakken van bomen in dit bos verbood. Later kwamen de Benedictijnen en dus ook de Franciscanen naar deze toen nog erg afgelegen plek.

Reviews en beoordelingen Spoleto

Heb je zelf tips of opmerkingen over Spoleto: Italiaanse gezelligheid en charme? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info