Vendée, geschiedenistoer in Apremont en logis Chabotterie

Ontdek wat de Guerre de Vendée betekende

Apremont is de moeite om even halt te houden: een renaissance burcht (XVI de eeuw) boven een heuvel domineert de vallei van de  Vie en een “petit cité de caractère”. Het stadje heeft reeds een lange geschiedenis: sporen van Feniciërs, Gallo-Romeinen en de Vikings werden er gevonden. In  In Saint-Sulpice-le-Verdon staat een kasteelhoeve, Logis de la Chabotterie .  Je kan er naar 2 tentoonstellingen i.v.m. de boerenopstand, bekend als de Vendée-oorlog.  Lees meer

Waan je écht in de 'Guerre de Vendée', een belevenis met pit.

  • Verken het middeleeuwse Apremont
  • Ontdek de Logis de la Chabotterie
  • Volg het spoor van aanvoerder Charette
  • Herbeleef de Boerenopstand
  • Wandel door negen historische kamers
Gratis reisgids downloaden

Een brochure voert je langs enkele fraaie plekken van dit middeleeuws stadje: de met bloemen versierde huizen en ruelles, voor de Eglise Saint-Martin staat een “Croix Hosannière” (dodenmonument) uit 14e eeuw. Zwem je liever eens in een meer dan in de zee, dan is het 177 ha grote Lac d’Apremont je uitdaging. Dit meer is ook een waterreservoir en bevoorraadt o.a. de watertoren van Kulmino.
Info: www.apremont85.fr

Logis de la Chabotterie

In een prachtig 18e-eeuws gebouw dat het midden houdt tussen een kasteel en een grote hoeve (= logis) huizen twee tentoonstellingen. “Charette et la Guerre de Vendée” is een nieuwe permanente tentoonstelling over de aanvoerder van de boerenopstand. Qua museografie is dit weer een prachtig staaltje. Interactief met audiogids, film, geluidsfragmenten herbeleef je deze oorlog, misschien voor ons te veel details….

Een tweede parcours in het logis voert je door 9 historische kamers, alle met 18e-eeuwse meubelen. Zo wandel je begeleid door aangepaste tekst en muziek van de audiogids door de eetkamer, keuken, slaapkamer, muzieksalon, werkplaats. In het glasraam van de kapel zie je enkele taferelen uit de “Guerre de Vendée” met de “verboden missen” en de arrestatie van Charette. Ook vind je er maquettes van verschillende logis in de Vendée.

Verpozen kan je daarna in de prachtige bloemen- en groentetuin. In het 48 ha grote domein kan je nog de “Chemin de Charette” volgen, die leidt je naar de plaats waar Charette op 23 maart 1796 gearresteerd werd (Croix de Charette). De “Roi de Vendée” (zo genoemd door Napoleon) werd zes dagen daarna geëxecuteerd en dit betekende het einde van de oorlog.

In de “Logis de la Chabotterie” worden geregeld animatieprogramma’s georganiseerd. Zo kunnen kinderen in 18e-eeuwse klederdracht de tentoonstelling bezoeken.
“Domaine de la Chabotterie” is het twee sterren restaurant van Thierry Drapeau
Info: http://chabotterie.vendee.fr

Reviews en beoordelingen Apremont

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vendée, geschiedenistoer in Apremont en logis Chabotterie? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info