De Vendée, vroeger en nu in woord en beeld

Maak interactief kennis met de geschiedenis in L’Historial de La Vendée

L’Historial de La Vendée (2006) is met een groendak van 8000 m² prachtig geïntegreerd in het landschap rond de Lucs-sur-Boulogne. Architecturaal en scenografisch is dit een pareltje van een museum. 7000 jaar geschiedenis van de Vendée, van de prehistorie tot nu, komt aan bod. Dank zij nieuwe technieken, decors en belichting en het interactief parcours wordt geschiedenis op een boeiende manier verteld.  Lees meer

Voor één keer moesten de boeren zich gewonnen geven.

  • Ontdek de geschiedenis van de Vendée
  • Onderga de zoektocht ook interactief
  • Leer over de Vendée oorlogen
  • Bezoek het 'Mémorail de la Vendée'   
  • Apart museum voor de kinderen 
Gratis reisgids downloaden

Voor de kinderen is er een apart museum waar de mascottes Gaspard en Zoë hen begeleiden bij 15 speelse activiteiten rond het thema de dieren van de boerderij.

Op enkele stappen van l’Historial vind je het “Mémorial de la Vendée”: een moderne, sobere herdenkingsplaats voor de 564 martelaars (of alle inwoners) van Lucs-sur-Boulogne tijdens de “Guerre de Vendée” (1793-1796);

Groot park (19 h) aan de Boulogne met picknickbanken.
Info: http://historial.vendee.fr en http://historial.vendee.fr/Decouvrir/Le-Memorial-de-la-Vendee 

Vendée-oorlogen (1793-1795)

De katholieke en koningsgezinde boeren, handwerkers en mensen van lagere adel van de Vendée waren het al een tijdje beu hoe ze wat getergd werden door de feodale heerschappij tijdens de Franse Revolutie. Dat uitte zich door ondermeer afschaffing van voorrechten voor de zelfstandige boeren en de lagere adel.  Er was de onthoofding van koning Lodewijk XVI, priesters werden vervolgd. Toen er dan een algemene dienstplicht werd afgekondigd (nefast voor de boerenzonen die op het land nodig waren en niet op oorlogsvelden) was de maat vol. Het kwam tot een opstand tussen royalisten en republikeinen. De onderdrukte bevolking van de Vendée groepeerde zich onder haar eigen leger met een witte vlag als strijderssymbool (les Blancs) tegenover de republikeinen van het Franse volksleger (les Bleus). Een bloedige strijd ontspon zich, er vielen vele duizenden slachtoffers. De republikeinse machtshebbers vonden het welletjes en zetten de brandbrigades in waardoor steden en dorpen werden platgebrand. Zo werd de oorlog letterlijk doodgebrand. De boerenbevolking moest zich gewonnen geven.

De herinnering van deze strijd leeft nu, meer dan 300 jaar later, nog steeds verder in het denken van de Vendée bewoner, in de musea, monumenten en tradities.

Reviews en beoordelingen L’Historial de La Vendée

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Vendée, vroeger en nu in woord en beeld? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info