Vendée, Vouvant een middeleeuws 'village' met karakter

Laat je behagen door geschiedenis en kunst in Vouvant

Niet ver van Fonteney-le-Comte (15 km) vind je Vouvant, een „petit cité de caractère“ en “un des plus beaux villages de France”. Dit label beduidt dat het stadje toeristisch potentieel heeft, aan bescherming en renovatie van gebouwen en monumenten werkt en een dynamisch ontvangstbeleid voert. Lees meer

Genieten van barokmuziek in 'les jardins de William Christie', ook dat is de Vendée.

  • Ontdek de legende van de fee Mélusine
  • Doe een middeleeuwse toer in Vouvant
  • Beklim de donjon
  • Bezoek de kunstateliers
  • Genieten van barokfestival in tuinen
Gratis reisgids downloaden

Vouvant is vooral bekend voor de legende van de fee Mélusine die op één nacht de donjon bovenop een heuvel bouwde. Deze donjon moet je zeker beklimmen (120 treden) want boven heb je een prachtig zicht op de omgeving (vestingen en de meanders van de Mère). De Romaanse Notre Dame (XIe eeuw) kerk heeft een prachtig dubbelportaal. Uitgebeeld zijn o.a. het Laatste Avondmaal met 12 apostelen, en de Hemelvaart ook met 12 apostelen (een foutje?). In de crypte vind je een Merovingische sarcofaag en kan je een video bekijken over de geschiedenis van de kerk.

Wandelend door het dorp tref je nog één middeleeuwse toegangspoort (Porte de la Poterne) aan, een middeleeuwse brug (pont Romain) en een openbare wasplaats met schouw. Bij de kerk vind je een middeleeuwse kruidentuin. Het is prettig toeven op “la Cour du Miracle”, waar men je “la légende du cérisier” zal vertellen.

Buiten de reeds eerder genoemd labels, is Vouvant ook nog “un Village des Peintres”, naast de residerende schilders en beeldhouwers vind je er in de zomermaanden nog tijdelijke ateliers. In de omgeving tal van wandelmogelijkheden in het woud van Mervant.
Info: www.tourisme-sudvendee.com/decouvrir/nos-20-communes/vouvant

Les Jardins de William Christie

De Amerikaanse dirigent William Christie kocht in 1985 een vervallen boerderij uit de XVIe eeuw in Thiré; hij restaureerde de woning, kocht beetje bij beetje grond bij en liet er een tiental “jardins Françaises à l’Italienne” aanleggen met grote partijen taxushagen. Verder vind je er een grasveld met pijnbomen en cipressen, een zeventigmeter lange “miroir d’eau” met platanen en barokke constructies in rotssteen, enz. Opvallend: bijna geen bloemen in de tuin.

Sinds 2012 vindt in augustus het festival “Dans les Jardins de William Christie” plaats met hoofdzakelijk barokmuziek.  De tuinen zijn beperkt open voor het publiek van 1 tot 10 juli en de ganse maand september (’s namiddags), meer info op www.jardindewilliamchristie.fr

Reviews en beoordelingen Vouvant

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vendée, Vouvant een middeleeuws 'village' met karakter? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info