Vendée, historische wandeling door Fontenay-le-Comte

Ontdek de pracht van Fontenay-le-Comte, 'ville et pays d'art et histoire'

Fontenay-le-Comte was tot de Franse Revolutie de hoofdstad van het departement Vendée (toen nog genoemd Bas-Poitou). Napoleon verkoos La Roche-sur-Yon als hoofdstad omwille van zijn strategische ligging. Voor toeristen heeft de oude hoofdstad echter meer te bieden. Fontenay-le-Comte draagt het label: «Ville et Pays d’Art et Histoire».  Lees meer

Wandelen door de straten van Fontenay-le-Comte brengt je terug naar de 16de eeuw.

  • Slenter door de oude stadskern
  • Bezoek de Eglise-Notre-Dame
  • Wandel tussen de 16de eeuwse huizen
  • Verruim je kennis langs de 42 infoborden  
  • Ontdek de pracht van het Château de Terre-Neuve
Gratis reisgids downloaden

Fontenay-le-Comte ligt aan de Vendée rivier, eertijds een vestingstad maar veel van die sporen werden grotendeels tijdens de godsdienstoorlogen vernietigd. De stad wordt beheerst door een elegante 82 m hoge gotische toren van de Eglise-Notre-Dame. De kerk heeft een romaanse crypte, een retabel uit de XVIIe eeuw, een preekstoel in notenlarenhout en versierd met allegorische beelden. Het hoofdportaal heeft booglijsten met verwijzing naar het verhaal van de wijze en dwaze maagden.

Vertrekkend vanuit de kerk kan je door het oude stadsdeel slenteren. Info vind je op 42 infoborden die bij de belangrijkste monumenten geplaatst zijn. Je wandelt tussen huizen van de 16e eeuw.

Fontaine des Quatre-Tias

Een greep uit de bezienswaardigheden: de “Fontaine des Quatre-Tias” (tuyaux 1542) met klassiek fronton en Dorische zuilen; de prachtige Place Belliard met huizen met arcaden uit de XVIIe eeuw en het standbeeld en geboortehuis van Daniel-Auguste Belliard. Wie was deze man die ook in Brussel een straatnaam en een tunnel naar hem genoemd kreeg? Hij was generaal en diplomaat onder Napoleon en speelde een belangrijke rol in de onafhankelijkheidsstrijd van België als ambassadeur van Frankrijk. In het “Parc Baron” vind je nog de overblijfselen van een oud fort uit de XIe eeuw met zicht op de Vendée rivier. Via het internet kan je drie wandeltrajecten in het historisch gedeelte van de stad opladen: www.tourisme-sudvendee.com/documents-a-telecharger 

Château de Terre-Neuve

Zeker een bezoek waard is “Château de Terre-Neuve” (1580), gebouwd door Nicolas Raspin, opperbevelhebber onder Henri IV. Het renaissance-kasteel wordt sinds 1805 bewoond door dezelfde familie. Georges Simenon verbleef er tijdens WO II en kasteelheer du Fonteniou toonde foto’s waarop hij als baby op de schoot van Simenon zat. “Margret a peur” speelt zich af in Fontenay-le-Comte. Het kasteel heeft twee prachtige alchimistische schouwen, plafonds uit gebeeldhouwde natuursteen en houten lambrisering afkomstig uit het Chambordkasteel van Lodewijk XIV. Verder nog een verzameling: vijzels, sleutels, wapens, kostuums. Info:  www.chateau-terreneuve.com en www.tourisme-sudvendee.com.

Reviews en beoordelingen Fontenay-le-Comte

Heb je zelf tips of opmerkingen over Vendée, historische wandeling door Fontenay-le-Comte? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info