Sankt-Blasien: kathedraal voor iedereen

Heilige Blasius was een dierenvriend

De Dom is dé attractie in Sankt-Blasien. Deze kathedraal werd gebouwd tussen 1771 en 1783. De architect heeft zich duidelijk laten inspireren door de Sint-Pieterskerk in Rome en 'Les Invalides' in Parijs. Een echte bezienswaardigheid die je moet hebben bezocht tijdens je vakantie Zwarte Woud. Lees meer

Bezoek de kathedraal in Sankt-Blasien en leer meer over het leven van de Heilige Blasius.
 • Alle promoties Zwarte Woud 3 tot 8 dagen in halfpension

  Alle promoties Zwarte Woud 3 tot 8 dagen

  Onze promoties in het Zwarte Woud staan in het teken van genieten: lekker eten, wandelen in de natuur, wellness, massage ... Promoties in half- of vol pension in 3* tot 4* hotels. Zowel in het midden als in het zuiden van het Zwarte Woud.
  va. € 239 - Boek nu
 • Spot het katholieke en het protestants gedeelte 
 • Bewonder de koepel, derde grootste in Europa 
 • Kathedraal met uitmuntende akoestiek 
 • Lees de legende van de Heilige Blasius

 

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De kathedraal heeft een katholiek (achter het altaar) en een protestants gedeelte (onder de grote koepel). De koepel van Sankt -Blasien, met een diameter van 36 meter en een hoogte van 18 meter, is de derde grootste van Europa. Achterin kun je het orgel in het protestants gedeelte van de kathedraal zien. Sankt Blasien bezit een zeer goede akoestiek. Er vinden dan ook geregeld culturele evenementen plaats. 

Heilige Blasius

De Heilige Blasius was een bisschop die stierf als martelaar rond het jaar 316. Tijdens zijn leven genas hij zowel dier als mens. Volgens de legende werd hij zelfs door de dieren bemind. De heidenen waren ontzettend jaloers op hem. Samen met sommige christenen waren ze daarom van plan hem te doden in de arena.

Blasius hield zich schuil in een grot samen met alle wilde dieren van het bos. De soldaten waren op zoek naar wilde dieren om die in hun arena te plaatsen. Ze konden ze nergens vinden tot ze per toeval voorbij de grot kwamen waar Blasius zich schuil hield. Daar zagen ze leeuwen, tijgers, beren, wolven enz allemaal rond Blasius zitten, die diep in zijn gebed verzonken was. De manschappen waren verbaasd en meenden een verschijning te zien. Ze gingen terug en brachten verslag uit bij hun gouverneur. Deze was van mening dat enkel Christenen met dieren bevriend konden zijn en liet Blasius oppakken.

Onderweg naar de stad verrichtte Blasius enkele wonderen. Eénmaal bij de gouverneur werd hij opgesloten en gefolterd. Zo wou men hem verdrinken maar telkens opnieuw wandelde hij onder de golven weg. Zijn lichaam werd ook opengereten met wolkammen. Uiteindelijk werd hij onthoofd. Alle dieren in het bos waren diep bedroefd om het verlies van hun geliefde meester. De Heilige Blasius wordt nu vooral aanbeden door mensen die lijden aan keelziekten.

Reviews en beoordelingen Sankt-Blasien

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sankt-Blasien: kathedraal voor iedereen? Plaats je beoordeling

Jacques Leyman30 juli 2017

Goed geschreven en een overzichtelijke inleiding over de kerk: ideaal als vertrekpunt . Wil je meer weten, dan moet men uiteraard meer gespecialiseerde lectuur raadplegen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info