Schwarzwald Hochstrasse: rijplezier met bezienswaardigheden

Een autoroute met wandelmogelijkheden onderweg

De Schwarzwald Hochstrasse brengt je tijdens je vakantie Zwarte woud van Baden-Baden naar Freudenstadt. Opgepast: volg in Baden-Baden niet de wegwijzers naar Freudenstadt. We brengen je namelijk via de Schwarzwald Hochstrasse naar een prachtige waterval. Onderweg kan je verder nog genieten van prachtige panorama’s en rustige bergwegen. Je rijdt dwars door het Naturpark Schwarzwald Mitte/Nord. Lees meer

Geniet van de prachtige uitzichten tijdens de autoroute van Baden-Baden naar Freudenstadt. 
 • Alle promoties Zwarte Woud 3 tot 8 dagen in halfpension

  Alle promoties Zwarte Woud 3 tot 8 dagen

  Onze promoties in het Zwarte Woud staan in het teken van genieten: lekker eten, wandelen in de natuur, wellness, massage ... Promoties in half- of vol pension in 3* tot 4* hotels. Zowel in het midden als in het zuiden van het Zwarte Woud.
  va. € 185 - Boek nu
 • Rijd van Baden-Baden naar Freudenstadt
 • Dwars door een natuurpark
 • Geniet van panorama's en bergwegen
 • Bezoek de kloosterruïne van Allerheiligen
 • Wandelen op de mooiste wandelroute van Duitsland
 • Stap over het grootste marktplein van Duitsland
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

In Baden-Baden neem je hiervoor de ‘500’, dit is de Schwarzwald Hochstrasse. Soms zie je al eerder een verwijzing naar deze weg. Je rijdt tot Ruhestein waar je het bord zal zien naar ‘Allerheiligen’. Je verlaat nu de ‘500’ voor een erg bochtige maar prachtige bergweg. Deze brengt je langs de kloosterruïne van Allerheiligen en de prachtige waterval. Je hebt hier twee parkeermogelijkheden. Eerst kom je langs de gebouwen rond de kloosterruïne met parkeergelegenheid. Hier is er ook een café-restaurant, een souvenirwinkel en toiletten en kan je de wandeling naar de waterval starten. Je kunt echter ook nog een paar kilometer verder doorrijden tot aan een grote parking waar je eveneens de wandeling naar de waterval kan starten.

Hoe je startpunt kiezen? Bij de kloosterruïne ben je op het hoogste punt van de waterval. De grote parking een paar kilometer verder ligt lager. Bij die parking zijn er geen toiletten of drankgelegenheden. Wil je dus eerst het klimwerk doen met op de top een toilet en een terrasje, dan moet je dus aan het begin van de waterval starten. Daarna volgt dan de afdaling naar je vertrekplaats langs dezelfde route, want er is geen mogelijkheid voor een rondwandeling.

Schwarzwald Hochstrasse

De ‘500’ of Schwarzwald Hochstrasse is een snelle en brede weg die je dwars door het natuurpark brengt. Wisselende vegetatie en unieke landschappen maken van deze weg al meer dan een eeuw een toeristische trekpleister. In Ruhestein ligt het Natuurparkcentrum waar je meer informatie kan krijgen over de natuur.

Allerheiligen

De kloosterruïne is een restant van een klooster dat hier zou gesticht zijn in het einde van de 12e eeuw. Het klooster werd opgeheven in 1803 en vanaf toen bleven de gebouwen leeg. Toen het toerisme opkwam halverwege de 19e eeuw werd dit mooie plekje opnieuw ontdekt en gerestaureerd.

De waterval van Allerheiligen heeft een niveauverschil van ongeveer 100 meter. Het water stort neer in verschillende fasen en is daardoor zeer mooi om langs te wandelen. Heen en terug moet je rekenen op minstens één uur (ca. 2 km).

Extra informatie kun je vinden op www.naturparkschwarzwald.de

Na je bezoek aan Allerheiligen blijf je de weg volgen naar Oppenau. De weg slingert door de bossen. In Oppenau neem je de ‘28’ naar Bad-Peterstal, Griesbach en Freudenstadt.

Wandelroutes in Bad-Peterstal-Griesbach

In Bad-Peterstal is er een mooie bewegwijzerde wandeling van ca. 11 kilometer. Deze wandelroute, de "Peterstaler Schwarzwaldsteig" , won in 2013 de prijs van mooiste wandelroute van Duitsland (uitgereikt door een wandelmagazine). Je wandelt door een zeer bosrijk gebied met een niveauverschil van bijna 400 meter. Er is dus wel wat klimwerk te verrichten maar halverwege deze rondwandeling ben je op de top, het laatste deel is dus een afdaling.

Meer informatie op de website www.peterstaler-schwarzwaldsteig.de

Wat verder richting Freudenstadt kom je in Griesbach, een deelgemeente van Bad-Peterstal. Daar kan je dan in de weiden wandelen. De wandelroute ‘Griesenbacher Wiesensteig’ behoort tot een select groepje van ‘Premiumwegen’, met een grote belevingswaarde. Je wandelt in een rondje over een afstand van 10 kilometer met een niveauverschil van ca. 300 meter. 

Meer informatie op hun website: www.wiesensteigwandern.de

Freudenstadt

Rij nu verder door naar Freudenstadt. De goedkoopste manier om er te parkeren is ondergronds onder de Marktplatz. Bij het binnenrijden van het stadje volg je eerst ‘Zentrum’ en daarna ‘Park Marktplatz’. Op het marktplein, dichtbij de parking, ligt het gebouw van de toeristische dienst. Ook buiten de openingsuren kun je hier een stadsplattegrond krijgen. De autovrije winkelstraten beginnen bij de inrit van de parking. Op het marktplein zelf zijn er openbare toiletten aan de rechterzijde (andere kant dan de kerk).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stad volledig met de grond gelijk gemaakt. Enkel de kerk bleef overeind. De markt zou het grootste marktplein van Duitsland (bijna 5 ha) zijn en is wereldwijd bekend. Het opvallendste gebouw is de Lutherse Stadtkirche, die werd gebouwd in het begin van de 17e eeuw. Een aantal fonteinen versieren verder het marktplein. Kortom, zeker een bezoekje waard!

Reviews en beoordelingen Schwarzwald-Hochstrasse

Heb je zelf tips of opmerkingen over Schwarzwald Hochstrasse: rijplezier met bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

Johan24 september 2020

Goede informatie. Duidelijk samengevat. Alle regio’s besproken.

G.28 juli 2020

Boeiend landschap, aan te bevelen

Eric18 juli 2020

Prachtig en zeer goed uitgelegd

michel van Berlo5 april 2019

zeer duidelijk en correcte beschrijving van een heel mooie streek in Duitsland.Veel informatie over de streek en de te bezoeken hoogtepunten.

allart pater23 maart 2019

Een van de mooiste routes in Duitsland,ook veel bezienswaardigheden

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info