Andere bezienswaardigheden Berlijn

Waar oud en nieuw elkaar in volle glorie ontmoeten

Brede lanen, grote pleinen, imposante gebouwen, knusse plekjes, heel veel beweging, drukte en rust typeren deze stad. Toch ervaar je in Berlijn geen haast of gejaagdheid, maar rust en vooral ruimte. Lees meer

Ervaar de rust en ruimte van Berlijn en geniet van de vele bezienswaardigheden in de stad.
  • Ontdek Berlijn
  • Bezoek het Alexanderplatz
  • Ga naar Unter den Linden
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

Alexanderplatz

Eén van de mooiste bezienswaardigheden in Berlijn is de Alexanderplatz. Dit grote en zeer drukke verkeersknooppunt wordt gedomineerd door de 365 meter hoge televisietoren. Een lift brengt je naar een om zijn as draaiend café en uitkijkplatform op een hoogte van 203 meter. Nergens heb je een beter zicht over Berlijn.

De Fernsehturm ziet er vandaag de dag niet meer zo heel futuristisch uit, maar was dat wel in 1969, toen de 368 meter hoge toren de trots vormde van het Oost-Duitse regime. Tijdens het ontwerp ervan kregen de Oost-Duitsers van hun Russische meesters te horen dat deze televisietoren in ieder geval kleiner moest zijn dan het toenmalige hoogste gebouw van Europa, dat in Moskou stond.

De Alexanderplatz, die niet direct vrolijk en fleurig oogt, is na de oorlog opnieuw opgebouwd in het communistisch tijdperk. Een gebouw op de Alexanderplatz dat ook wat van je aandacht mag krijgen is de Marienkirche. Een andere bezienswaardigheid hier is het Rote Rathaus uit de 19e eeuw, met een toren van bijna 100 meter.

Nikolaiviertel

Maak even een omweg langs het oude stadhuis naar het Nikolaïviertel. Daar zal vooral de Nikolaikirche je opvallen. Afhankelijk van het aantal kerken dat je in Berlijn wil bezoeken is deze zeker de moeite waard om even binnen te stappen. Er zijn talrijke grafmonumenten te zien.

Unter den Linden

Unter den Linden was in het voormalige Oost-Duitsland de belangrijkste straat van Berlijn. Historische gebouwen en bezienswaardigheden zijn er genoeg. Het Deutsches Historische Museum is het eerste wat je ziet en meteen het grootste museum over de Duitse geschiedenis, gehuisvest in het meest imposante gebouw. Aan de andere zijde heb je de Neue Wache, een gedenkplaats voor de slachtoffers van oorlogen. Wat verderop staat het standbeeld van Frederik de Grote. Het mooiste operagebouw van Duitsland is de Staatsoper Unter den Linden. Deze prachtige, brede laan die uitnodigt om te flaneren brengt je naar de beroemdste bezienswaardigheid van de stad; de Branderburger Tor.

Potsdamer Platz

De Potsdamer Platz stond voor de Tweede Wereldoorlog al synoniem voor moderne technologie. Hier stonden zelfs de eerste verkeerslichten van Berlijn. Na de oorlog bleef er echter niets meer over van deze bezienswaardigheid. Bovendien lag het in een neutrale zone en bleef dan ook tot de éénmaking braak liggen. Na de val van de Berlijnse Muur moest dit opnieuw het uitgaanscentrum van de stad worden. Nieuw- en hoogbouw verrees in de kortste keren. Het Sony Center is het meest beroemd. Onder de enorme koepel bevindt zich een groot cinemacomplex, kantoorruimte en horecazaken. Waar de Muur vroeger stond ligt nu een dubbele rij kasseistenen 

Kulturforum

Neem ook even een kijkje in het beroemde Kulturforum, tussen Tiergarten en de Potsdamer Platz. Dit is een verzameling van moderne gebouwen die veel musea huisvesten. Alleen al de architectuur is de moeite waard. Als belangrijkste museum is er de Gemäldegalerie. Ze bevat een enorme collectie schilderijen (ca. 25.000) uit de 13e tot de 18e eeuw. Moderne kunst kun je  vinden in de Neue Nationalgalerie. Verder ontdek je hier onder meer het onderkomen voor de Berliner Philharmoniker, de Staatsbibliotheek en het Muziekinstrumentenmuseum.

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Berlijn? Plaats je beoordeling

Lambert Valérie 27 februari 2016

Leuke gids waarbij in grote lijnen de highlights worden meegegeven en enkele nuttige tips.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info