De Berlijnse kathedraal (Dom)

Het gebedshuis in ere hersteld

Dichtbij Unter den Linden staat de Berlijnse Dom. Voor velen is dit de mooiste kerk van Berlijn. Na de éénmaking werd de Berliner Dom opnieuw in ere hersteld. In de gratis reisgids lees je dat het een protestantse kerk is waarvan het orgel de belangrijkste bezienswaardigheid is van het interieur. Lees meer

Bezoek de indrukwekkende Berlijnse Dom en geniet van haar schoonheid.
  • Ga naar Unter den Linden 
  • Bezoek de Berlijnse dom
  • Bewonder de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 7,5

De Berlijnse Kathedraal

De Berlijnse Dom is gelegen op het museumsinsel en is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Het is een zeer monumentaal gebouw dat de concurrentie wou aangaan met de St.-Pietersbasiliek in Rome. Het is dan ook prachtig om te zien en het interieur is werkelijk adembenemend.

De oorspronkelijke Dom werd opgericht in de periode 1747-1750 en bevatte de crypte van de Hohenzollern. Dit was een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd echter pas tussen 1894 en 1905 gebouwd. Helaas raakte de Berliner Dom zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog en de reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de kerk opnieuw geopend.

De topattractie van de kerk is het Sauerorgel. Dit orgel is bekend over de hele wereld en is heel groot. Het orgel heeft 4 klavieren en 113 registers, waaronder een drietal pedaalregisters.

Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

In Berlijn staan naast de kathedraal tal van kerken en kerkruïnes die een bezoek waard zijn. Zo ook de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche. Dit zijn de overblijfselen van de protestantse kerk die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd verwoest. De toren is gehalveerd en een nieuwe kerk werd ernaast gebouwd.

In de ruïne is een museum ingericht, zo lees je in de gratis reisgids. Het museum heeft ook nog een andere functie, het werd namelijk gebouwd als oproep voor vrede. Je kunt er ook nog een Christusbeeld en mozaïeken zien die de verwoestingen gelukkig hebben overleefd. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in 1895 ter ere van keizer Wilhelm I.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over De Berlijnse kathedraal (Dom)? Plaats je beoordeling

Vera Bauters17 november 2015

Voor mij was de stadswandelroute heel interessant omdat je niet alleen een overzicht krijgt van de hoogtepunten maar ook hoe deze t.o.v. elkaar gelegen zijn. Tip : niet alleen de Reichstag wordt best op voorhand geboekt maar ook de Fernsehturm. Tip : Bij de museuminsel zou ik toch een kleine uitbreiding vermelden de Neue Synagoge, is niet ver over de brug.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info