Alfama, een wijk in Lissabon met hoge blikvangers

Klim met beloning: kathedraal Sé, musea en unieke vergezichten

In alle toeristische gidsen zie je hem staan: Tram 28. Met Tram 28 kan je op een originele manier de wijk Alfama verkennen tijdens je citytrip Lissabon. Zo beleef je een unieke rit en bespaar je je benen een serieuze klim. Maar natuurlijk kan je de wijk Alfama ook wandelend bezichtigen. Op weg naar boven kom je langs bijzondere bezienswaardigheden als de Sé, de kathedraal van Portugal. Deze kathedraal wordt omringd door nog veel meer bezienswaardigheden. Lees meer 

Alfama is een labyrint van steile, bochtige straatjes, smalle stegen, bogen, poorten en trappen.
  • Ontdek de schoonheid van wijk Alfama
  • Bezoek de Romaanse kathedraal Sé
  • Geniet van fraaie uitzichtspunten
  • Check de Portugese meubelkunst
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Kathedraal Sé in wijk Alfama

Het Romaanse bouwwerk de kathedraal Sé in Lissabon is dan wel niet mega spectaculair, maar toch een bezienswaardigheid die je zeker tijdens je citytrip Lissabon moet aandoen. Naast de kathedraal ligt een kapel met museum ter ere van de Heilige Antonius. Deze heilige is afkomstig uit Lissabon en wordt hier nog steeds vereerd. Als een verloren voorwerp teruggevonden wordt, moet de Heilige Antonius bedankt worden.

Onderweg kom je ook langs het mooie uitzichtspunt 'Miradouro de Santa Luzia' en het unieke museum 'Museu de Artes Decorativas'. Het museum in wijk Alfama laat je toe tot een gereconstrueerd huis uit de 17e eeuw. Het huis behoorde toe aan de aristocratie. Je ziet hier diverse kunstvoorwerpen, voornamelijk meubels die typerend zijn voor Portugal. Ook spot je er een Vlaams wandtapijt uit de 16e eeuw. Tot voor kort behoorde dit gebouw met zijn kunstcollectie zelfs toe aan de economist en bankier Ricardo Espirito Santo da Silva, die het na zijn dood heeft overgedragen aan de stad Lissabon. Meer informatie over het museum en de stichting van deze man vind je op www.fress.pt.

Castelo de São Jorge

De top van de heuvel, waar nu Castelo de São Jorge staat, was een strategische plaats. Archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat hier al mensen woonden in de 6e eeuw voor Christus, en wellicht zelfs nog eerder. Er zijn sporen ontdekt van lokale Keltische  en Iberische stammen maar ook van andere volkeren, zoals de Feniciërs, Grieken, Carthagen, Romeinen, Sueben, Visigoten en Moren. Tijdens de Reconquista, de Tweede Kruistocht door koning Alfonso Henriques, werd het Castelo de São Jorge heroverd op de Moren. In 1255 werd de burcht omgevormd tot koninklijk paleis en werd het in de decennia daarna regelmatig gerenoveerd en uitgebouwd. Het kasteel kreeg aan het eind van de 14e eeuw, nadat het Castilliaanse leger tot tweemaal toe met succes werd afgeslaan, de naam Castelo de São Jorge, als een eerbetoon aan Sint-Joris.

Begin 16e eeuw verloor het Castelo de São Jorge aan belang, omdat Manuel I een nieuw paleis liet optrekken aan de Taag. In de periode van de Iberische Unie (1580 tot 1640) heerste Spanje over Portugal en deed het kasteel dienst als legerkazerne en gevangenis. Het kasteel werd enorm beschadigd tijdens de zware aardbeving van 1755. Op één van de kasteeltorens werd in 1788 een observatorium gericht, waardoor deze toren nog steeds bekend staat als de 'Torre do Observatório'. In de jaren 1940 werd het kasteel grondig gerenoveerd en is het sindsdien één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Lissabon, bekend als een romantisch plekje met vooral onvergetelijke vergezichten.

Op het plein staat een beeld van Alfonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Grenzend aan deze burcht is er nog een paleis(je) waar je de spectaculaire multimediavoorstelling 'Olisiponia' kan zien, over de geschiedenis van de wijk Alfama en Lissabon.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Wijk Alfama

Heb je zelf tips of opmerkingen over Alfama, een wijk in Lissabon met hoge blikvangers? Plaats je beoordeling

Sagaer Lucienne30 maart 2016

Ik had hem reeds gedownload ! Prima !

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info