Lissabon, gastronomisch een calorierijke topverwennerij

Deze onbekende specialiteiten moet je geproefd hebben

Bica, smaakvolle koffie 

Portugal staat bekend om haar smaakvolle koffie dat door locals ‘bica’ wordt genoemd. Toen het, tegenwoordig heel bekende, café ‘A Brasileira’ de eerste ‘bicas’ verkocht in Lissabon bleek dit geen succes. Om meer klanten te lokken lanceerde ‘A Brasileira’ de slogan “Beba Isso Com Açucar” (Drink het met suiker). De ‘catchy’ slogan werd zo bekend dat de initialen vanaf dat moment werden gebruikt om de koffie te omschrijven. Koffieliefhebbers die Lissabon bezoeken, dienen zeker een bica te proeven. Lees meer

  • Zoveel lekkers te ontdekken
  • Bica
  • Ginjinha
  • Peixinhos da Horta
  • Bife à café
  • Pastel de nata
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Ginjinha, een unieke likeur

Ginja of Ginjinha is een likeur gemaakt van kersen die heel populair is in Portugal. De bessen worden gegist en vervolgens ontstaat een brandewijn die een beetje bitter en tegelijkertijd zoet is. Het café ‘Ginjinha’ op het plein Rossio bij Largo de São Domingos 8 is de beste plek om dit drankje te proeven.

Sardines

Een echte Portugese delicatesse zijn gegrilde sardines die voornamelijk in Lissabon worden gegeten. Het restaurant Lautausco in de wijk Alfama staat bekend om haar gegrilde sardines die mensen uit Lissabon het liefst op een broodje eten.

Peixinhos da Horta’, gefrituurde sperziebonen

Portugezen houden bijzonder veel van ‘Peixinhos da Horta’, sperziebonen die worden gefrituurd in een deegbeslag. Deze worden zowel als onderdeel van een maaltijd, als een apart hapje genuttigd.

‘Bife à Café’, steak in koffie

In Lissabon wordt het populaire gerecht ‘Bife à Marrare’, ‘Bife à Café’ genoemd. Bij dit gerecht wordt biefstuk voorbereid met een romige koffiesaus. Bij het restaurant ‘Marrare das Sete Portas’, gelegen in de wijk Baixa Pombalina van Lissabon, kunnen liefhebbers van een goed stuk vlees dit bekende gerecht proeven.

Pastel de nata uit Belém, het originele gebak

De ‘pasteis de nata’ of roompasteitjes zijn één van de bekendste en tevens populairste specialiteiten uit Lissabon. Hoewel men in veel cafés en bakkerijen kan genieten van deze lekkernij, bezit de Fábrica dos Pastéis de Belém in de gelijknamige wijk het enige originele recept van de bekende ‘pastel de nata de Belém’. Hier worden de roompasteitjes warm gegeten en bestrooid met kaneel en poedersuiker.

Adres: Rua Belém, meer info op www.pasteisdebelem.pt.

Bolo Rei da Confeitaria Nacional’, een traditioneel gebak

De meest antieke bakkerij in Lissabon ‘Confeitaria Nacional’ werd in 1829 opgericht en lanceerde als eerst de Portugese koningstaart Bolo-rei. Het Frans recept werd door de zoon van de oprichter van de bakkerij, Baltazar Castanheira Júnior, geïntroduceerd in Portugal. Bolo-rei is een traditioneel Portugees gebak dat op kerstavond (25 december) tot en met Driekoningen dag (6 januari) wordt gegeten en verwijst naar de drie koningen.

Lekkere gebakjes, geheime recepten op het Rossio-plein

Romantici gaan zeker niet voorbij aan wat in Lissabon als een instituut wordt aanzien: Confeitaria Nacional, op het Rossio-plein en gesticht in 1829. Al bijna tweehonderd jaar worden hier de lekkerste gebakjes van de stad gemaakt waarvan niemand het recept kent. De huidige nazaten van stichter Balthazar Roiz Castanheiro verleiden de klanten met dagverse Bolo Rei (koningscake) en Bolinhos de Ovo (eierkoeken), met heerlijke koffie en met droge Dão-wijn. Een bezoek aan deze ‘pasteleria’ is als een romantische reis terug in de tijd. Alles ruikt er naar oud en is er ook oud en authentiek. Niet verwonderlijk dat er continu inwoners van de hoofdstad in en uit lopen, gebakjes en een vleugje romantiek meenemen naar huis.

Meer info op www.confeitarianacional.com.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Gastronomie

Heb je zelf tips of opmerkingen over Lissabon, gastronomisch een calorierijke topverwennerij? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info