Andere bezienswaardigheden Lissabon

Met de reisgids ontdek je alle bezienswaardigheden: van megalange hangbruggen tot unieke uitzichten

Tijdens je citytrip Lissabon zal je je geen seconde vervelen... daar staat het mooie, grootse en diverse aanbod van bezienswaardigheden garant voor. Zo wordt het plein Praça do Comércio, gesitueerd aan de oevers van De Taag, het hart van de stad Lissabon genoemd. Veel Portugezen vinden dit het mooiste plein van Portugal. De grote en mooie gebouwen rondom dit plein moet je zeker gezien hebben. Lees meer

Een aantal van de populairste bezienswaardigheden in Lissabon heeft de aardbeving van 1755 overleefd en kunnen tot op de dag van vandaag bezocht worden.
  • Bezoek pleinen van diverse pluimage
  • Check vergezichten over Lissabon en de Taag
  • Rijd met de kabeltram omhoog
  • Maak kennis met het grootste kunstmuseum van Portugal
  • Ga met de Ponte 25 de Abril 2278 m over de Taag 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Praça do Comércio en de loodrechte straten kwamen tot stand na de aardbeving en de daaropvolgende vloedgolf van 1755. Markies Pombal, de belangrijkste minister van de toenmalige koning in Portugal, was de initiatiefnemer voor de heropbouw van dit totaal vernietigde deel van Lissabon.

Miradouro de Sao Pedro

'Miradouro de Sao Pedro' is één van de mooiste bezienswaardigheden van de stad Lissabon. Vanuit dit park heb je een panoramisch uitzicht over het bekendste kasteel van Lissabon, het Castelo de São Jorge. We hebben nog een paar van deze highlights in onze wandelroute door Lissabon opgenomen, die je allemaal een andere invalshoek bezorgen. Zo krijg je tijdens jouw citytrip bijvoorbeeld een mooi uitzicht over de benedenstad en de wijk Alfama met de bekende burcht.

Praça Dom Pedro IV

'Praça Dom Pedro IV' is een zeer levendig plein, waar ook het Nationaal Theater gelegen is. Terrasjes, fonteinen en straatartiesten zorgen hier voor een gezellige sfeer.

Baixa

Het plein Praça Dom Pedro IV in Portugal is verbonden door middel van loodrechte straten met een ander groot plein: 'Praça do Comércio'. Deze straten zijn de belangrijkste winkelstraten van Lissabon. 

Elevador de Santa Justa en de wijk Chiado

In de Rua do Ouro (straat tussen de pleinen Praça Dom Pedro IV en Praça do Comércio) kan je met de lift 'Elevador de Santa Justa' naar boven. Er is een terras dat je een prachtig uitzicht biedt over Baixa. Deze lift werd van 1900 tot 1902 gebouwd naar het ontwerp van Raul Mesnier de Ponsard. een Portugees student van de beroemde Gustave Eiffel.

Chiado is de wijk die aan de andere kant van de Praça do Comércio in Lissabon ligt, tegenover Alfama. Deze wijk werd voor een groot deel verwoest door een grote brand in 1988. Na een lange discussieperiode is er nu een groot winkelcentrum met daar omheen een aantal winkelstraten gebouwd. In deze wijk zijn er ook 's avonds nogal wat gelegenheden, waar je naar Fado kan luisteren, een heel bijzondere zangkunst die jou een extra Portugees vleugje meegeeft op jouw citytrip Lissabon.

Elevador da Bica

Een absolute must-see is de 'Elevador de Bica'. Je moet hier echt een ritje in hebben gemaakt. Deze kabelspoorbaan is geklasseerd als nationaal monument van Portugal. In tegenstelling tot de andere kabelspoorbanen doorkruist deze typische straatjes. Wil je ten volle genieten van de typische straatjes en bezienswaardigheden in Lissabon tijdens jouw citytrip? Ga dan te voet naar beneden en neem de tandradtram naar boven. Verbluffend, nostalgisch en uniek!

Praça da Figueira

Het grote plein 'Praça da Figueira' is meteen ook het eindpunt van onze stadswandeling door Lissabon. Hier spot je het monument van koning Juan I. Dit monument is vrij recent (gebouwd in 1971), terwijl deze vorst regeerde vanaf 1385. Hij kwam aan de macht in Portugal na een revolutie. Je kan dit monument ook bewonderen vanaf de 'Praça do Comérci'o. Dit plein is ontstaan bij de heropbouw van de stad Lissabon na de aardbeving van 1755. Het was eerst overdekt en deed dienst als openbare markt tot net na de Tweede Wereldoorlog.

Museu Nacional de Arte Antiga

Het 'Museu Nacional de Arte Antiga' is volgens de Portugezen het grootste kunstmuseum van Lissabon en Portugal. Het bezit een enorme grote collectie kunstvoorwerpen van alle aard en tijdperken. De publiekstrekker is het veelluik met de 'Aanbidding van St-Vincentius'. Ook Jeroen Bosch wordt hier vertegenwoordigd, net als Van Dyck, Dürer, Memling, Rafaël en vele andere Europese kunstenaars. Een andere belangrijke bezienswaardigheid van het museum zijn de zogenaamde Namban-schermen: Japanse schermen uit de 16e eeuw, die Portugese handelaars in Japan tonen. 

Het museum is gelegen in de Rua Janelas Verdes tussen het stadscentrum van Lissabon en Belém. Meer info vind je op www.museudearteantiga.pt.

Ponte 25 de Abril

De brug Ponte 25 de Abril is de op 16 na grootste hangbrug ter wereld met een lengte van 2.278 m. Deze grootste brug van Portugal verbindt Lissabon met de gemeente Almada. Je ziet deze brug over De Taag heel duidelijk tijdens je wandeltraject door het stadscentrum. De brug heette oorspronkelijk 'Ponte Salazar', naar de naam van de dictator António de Oliveira Salazar, maar werd de dag na de revolutie op 25 april 1974 omgedoopt tot Ponte 25 de Abril. Dit is tevens de dag dat de democratie in Portugal werd hersteld. Vanaf Almada is het 'Cristo Rei'-monument te zien, wat erg lijkt op het Christusbeeld Cristo Redentor in Brazilië. 

Parque Florestal de Monsanto

Het 'Parque Florestal de Monsanto' is een zeer groot park dat ten noorden van het centrum van Lissabon ligt. Het park bestaat vooral uit een bos waar je ook met je eigen auto doorheen kan rijden. De autosnelwegen van Portugal lopen hier omheen en soms zelfs een beetje dwars doorheen, inclusief afrit.

In dit bos ligt het 'Palácio dos Marqueses de Fronteira', dat zeker een bezoek waard is tijdens jouw citytrip Lissabon. Opvallend aan dit paleis zijn de azulejo's of beschilderde tegels op de gevels, die nog steeds bewoond wordt door één van de nazaten van João de Mascarenhas, de eerste Marquis van Fronteira,. Ook de tuinen zijn heel bijzonder en typisch Portugees. Dit 18e eeuwse gebouw kan je alleen met gids bezoeken. De bezoekuren zijn niet op zondag en alleen in de voormiddag. Meer informatie vind je op: www.fronteira-alorna.pt.

Dierentuin Jardim Zoologico

Ook ten noorden van de stad, en niet zo ver van het Park van Monsanto af, ligt een dierentuin met daarnaast een heel bijzonder museum. De Jardim Zoologico is een dierentuin in Lissabon, inclusief dolfinarium. Deze dierentuin ligt in een zeer mooi park aan de Estrada de Benfica (metro Jardim Zoologico) en is zeker aan te raden voor een bezoek. Meer info vind je op www.zoolisboa.pt.

Museu Calouste Gulbenkian

Ben je gek op kunst? Dan moet je zeker het 'Museu Calouste Gulbenkian' tijdens je citytrip Lissabon bezoeken. Calouste Gulbenkian was een schatrijk man en kunstliefhebber uit Turkije, die in zijn leven een zeer uitgebreide collectie kunst verzameld heeft. Werkelijk alle kunstvormen en periodes komen aan bod; wat vrij uniek is in privé-collecties. Enkele van de hoogtepunten zijn 'Hélène Fourment' van Rubens, 'Portret van een oude man' van Rembrandt, 'Les bulles de savon' van Manet en het sculptuur 'Apollo' van Houdon. Bij zijn dood kwam alles terecht in een schenking, Fundação Calouste Gulbenkian.

Aan het museum is ook een mooie tuin met kunstvoorwerpen verbonden. In diezelfde tuin ligt het 'Centro de Arte Moderna'. Hier vind je een grote collectie moderne kunst van Portugese en Britse kunstenaars van de jaren 1920 tot 1960. Je vindt er werken van onder andere Amadeo de Souza-Cardoso en Robert Delaunay en bekende voorbeelden van de kunststromingen Pop-Art en Minimal Art. Meer info vind je op www.gulbenkian.pt.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Andere bezienswaardigheden Lissabon? Plaats je beoordeling

Katrien20 maart 2023

Toffe reisgids alweer. Stadswandeling Lissabon staat op de planning !

Carine Perleman24 februari 2019

Een prachtige stad om te bezoeken. Zeer goed georganiseerd openbaar vervoer. Trek zeker de tijd uit om het kasteel te gaan bezoeken, de uitzichten zijn prachtig. De abdij is ook zeer mooi en het toegangsbiljet waard. Loop wat rond in de oude stad en geniet van een voorjaarszonnetje. Trek minstens 3 volle dagen uit en vooral relax!

Petra van Dam5 november 2018

Lissabon.... wat een heerlijke stad! Aan de hand van de geweldige reisgids de hele stad kunnen verkennen! Heel veel info, duidelijk en goed beschreven. Dank je wel Euroreizen!

Sabrina Leydens23 augustus 2018

Zeer interessante reisgids, het geeft een goed overzicht van de mooie bezienswaardigheden in Lissabon. We hebben deze wandeling goed kunnen gebruiken op onze citytrip.

eric18 februari 2018

goed samengevatte brochure

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info