Fado als muzikaal hoofdgerecht in Lissabon

Intrieste Fado-muziek laat niemand onberoerd in Alfama en Bairro Alto

Fado is een Portugees klaaglied, dat reeds vóór de 19e eeuw vooral in Lissabon gezongen werd. Het woord Fado is een afgeleide van het Latijnse woord 'fatum', wat 'noodlot' betekent. Wie 's avonds in een lokale bar tijdens een citytrip Lissabon naar zo’n Fado-lied luistert, zal het ervaren als intriest, maar tegelijkertijd buitengewoon prachtig. De Fado-muziek wordt uitgevoerd door de zogenaamde fadista. Je vindt deze fadista terug bij verschillende restaurantjes. De uitgelezen bezienswaardigheden om fadista aan het werk te zien, zijn de wijken Alfama en Bairro Alto. In deze vroegere, arme wijken is de Fado rond 1829 ontstaan. Lees meer 

Fado geeft stem aan de gemoederen van het leven: verdriet, melancholie, blijheid, weemoed maar ook feeststemming.
  • Fado is niet zomaar een klaaglied
  • Laat je meeslepen door de intrieste muziek
  • Zie en hoor hoe fadista muziek maken
  • Bezoek Museo do Fado, het museum met fadoklank
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

De oorsprong van de Fado

De één schrijft dat de Fado in Lissabon zijn oorsprong kent uit het klaaglied dat de Moren zongen toen ze Portugal moesten verlaten. Anderen beweren dat het afkomstig zou zijn van de troubadours. Het blijft een raadsel, net zoals de reden waarom de fadista in het zwart gekleed zijn. Wel is zeker dat de Fado vroeger alleen in de armoedige kroegen van Portugal werd gezongen. De zangkunst ontstond dan ook in arme wijken als Alfama en Bairro Alto. De gevoelens die achter de Fado schuilgaan zijn over het algemeen triest. In Portugal zelf omschrijven ze het met het woord 'saudade', waarvoor echter geen exacte vertaling voor bestaat. 'Saudade' beschrijft een mix van verlies, gemis, afstand en liefde.

In de loop van de 20e eeuw werd Fado een erkende zangkunst die nu nog vaak uitgevoerd wordt in de betere uitgaansgelegenheden. In de wijk Alfama kan je tijdens de citytrip Lissabon een bezoek brengen aan het Casa do Fado (Museu do Fado).

Museu do Fado

Het mooie museum Museu do Fado, aan de oever van de Taag in Lissabon, vertelt niet alleen over de geschiedenis van deze muziek, de grootste fadozangers, de fadista en de beroemdste fadohuizen. Ook dompelt Museu do Fado haar bezoekers helemaal onder in een romantische, nostalgische sfeer, zoals je dat alleen in een museum in Portugal kan aanvoelen.

In het Museu do Fado is het mogelijk om in het prachtige decor van een oude Fado-herberg naar de beroemdste Fado-liederen te luisteren en helemaal weg te dromen tijdens jouw citytrip Lissabon. Wil je die Fado-romantiek vanuit Lissabon mee naar huis nemen? Neem dan één van de cd’s uit de uitgebreide collectie mee.

Museu do Fado is gelegen aan het plein L. do Chafariz de Dentro (net buiten de wandelroute in de wijk Alfama). Meer info vind je op www.museudofado.pt.

Restaurants vol Fado in Bairro Alto

Tijdens je citytrip Lissabon is het zeker ook een aanrader om restaurantjes in Bairro Alto te bezoeken. In deze wijk vind je veel authentieke restaurantjes, waar je je 's avonds kan laten omringen met Fado-muziek en fadista.

Gratis reisgids?

Gratis reisgids downloaden

Reviews en beoordelingen Fado

Heb je zelf tips of opmerkingen over Fado als muzikaal hoofdgerecht in Lissabon? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info