Montreuil-sur-Mer: diverse bezienswaardigheden

Vesting gebouwd door Vauban

Toch wel eigenaardig dat een stad die op zo'n 15 minuten rijden van de kust ligt toch 'sur-mer' heet. De stad heeft nooit aan zee gelegen, maar wel aan een belangrijk handelskanaal, de Canche. Maar door verzanding is de Canche inmiddels een onbevaarbaar riviertje geworden. De stad bestaat tegenwoordig uit twee delen en wij hebben vooral interesse in de bovenstad.  Lees meer

Ontdek het verrassende Montreul-sur-Mer dat vroeger een belangrijk handelscentrum was.
 • Hotel Best Western L'Hermitage *** inclusief 1x diner

  Montreuil-sur-Mer 3 dagen in hotel***

  Best Western L'Hermitage*** in Montreuil-sur-Mer is een mooi historisch hotelpand dat in de 19de eeuw nog door Napoleon werd heropgebouwd. Het ligt zeer rustig pal in het centrum. Verblijf inclusief ontbijtbuffet en 1x diner 4 gangen.
  va.€ 199 - Boek nu
 • Wandel volledig rond de vestingen
 • Volg een rondleiding met gids en schiet met het kanon
 • Bezoek de abdijkerk Saint Saulve
 • Bewonder het mooie meubilair in de Kapel
Gratis preview reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Dat is het oudste gedeelte en is talloze keren verbouwd, tot een citadel. De beroemde architect Vauban demonstreerde hier zijn militaire bouwkunde met de vestingen. Montreuil-sur-Mer was een zeer welvarende stad doordat het eveneens op een kruispunt lag van handelroutes over de weg. Getuigen hiervan zijn de abdijkerk en de flamboyante kapel van het Hôtel-Dieu. 

De stad is ook bekend om een boek van Victor Hugo: "Les Misérables". Een deel van het verhaal speelt zich namelijk af in Montreuil-sur-Mer, het hoofdpersonage was hier de burgemeester. Jaarlijks zijn er evenementen rond het thema van "Les Misérables".

Theater

Montreuil was een belangrijk handelscentrum en het marktplein was het hart van deze handelsactiviteiten. Hier stond vroeger een ‘Halle aux Grains’, een opslagplaats voor graan. Op deze plaats staat tegenwoordig het theater. Het ruiterstandbeeld is niet dat van Generaal de Gaulle naar wie het plein genoemd werd, maar wel dat van Maarschalk Haig. Hij hield hier stand met zijn Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Vestingen

De vestingen dateren van de 17e en 18e eeuw en werden gebouwd door Vauban. Ook in de 19e eeuw werd er nog verder verbouwd aan de vestingen. De totale omtrek ervan bedraagt 3 km en is volledig te bewandelen

Citadel

De citadel werd gebouwd in de 16e eeuw. Voor de bouw werden fundamenten gebruikt van een voormalig koninklijk kasteel uit de 13e eeuw. De citadel is geopend voor bezoekers, met mogelijkheid voor vrij bezoek (met infopanelen in het Nederlands). Zo ontdek je de verschillende bouwfasen van de citadel. Wie even met het middeleeuws kanon wil schieten moet dan wel de gegidste rondleiding (in het Frans) volgen. Omdat het "Musée de France Roger Rodière" een voorlopig onderkomen heeft in de buurt van de citadel (rue Victor Dubourg), zijn de heiligenbeelden nu te zien in de kapel van de citadel. Informeer je bij de toeristische dienst om de volledige collectie te zien van het "Musée Roger Rodière".

Die is in de laatste tien jaar nogal vaak verhuisd. Meer informatie op www.musees-montreuilsurmer.fr

Cavée Saint-Firmin

Deze sterk hellende straat werd de laatste jaren grondig gerenoveerd, want veel huizen begonnen te vervallen. Deze straat was ooit het filmdecor voor de eerste verfilming van "Les Misérables" (1925).

Kapel van het Hôtel-Dieu

Deze kapel werd verbouwd en gerestaureerd in 1870 door de architect Clovis Normand. Hij gaf het ook mooie brandglasramen. Als de kapel open is (alleen juli en augustus in de namiddag, betalend en onder voorbehoud) zal je er mooi meubilair aantreffen dat uit de 17e en 18e eeuw dateert. De kapel hoorde vroeger bij een ziekenhuis (Hôtel-Dieu) dat tegenwoordig een hotel is. 

Abdijkerk Saint-Saulve

De kerk maakte deel uit van een benedictijnenabdij gesticht in de 11e eeuw. De kerk heeft door de jaren heen al heel wat verbouwingen meegemaakt en van de abdijgebouwen zelf blijft nagenoeg niets meer over. Het is een zeer donkere kerk die je niet meteen zal bekoren. In de middeleeuwen werd het plafond verlaagd bij een van de renovaties en daardoor is het er nu zo duister.

Rue du Clape-en-Bas

De witte, kleine huisjes in combinatie met de ruwe kasseiweg geven een prachtig beeld. Deze bouwstijl (18e eeuw) is er niet zomaar, het was typisch voor de regio. Vroeger waren dit de huizen van pottenbakkers, tegenwoordig wonen hier heel wat artiesten en ambachtslui gevestigd.

Reviews en beoordelingen Montreuil-sur-Mer

Heb je zelf tips of opmerkingen over Montreuil-sur-Mer: diverse bezienswaardigheden? Plaats je beoordeling

van de winckel10 augustus 2022

ik heb de reisgids al een paar keer doorgenomen. Er staan een "heel pak " zeer bruikbare tips om in van je reis een succes te maken. En dat is wat we willen, niet ? Maar ik ga ook de meer uitgebreide reisgids van de "Opaalkust" bestellen, omdat ik wel vaker naar daar wil gaan. Ik hou namelijk van die regio.

birgit2 maart 2021

Zeer handige gids. Alle info die je nodig hebt. Een aanrader!

Rosa18 juli 2020

heel interessant vooral met de plannetjes erbij bedankt

hugo1 januari 2020

Ik dacht de streek redelijk goed te kennen, maar deze reisgids heeft me met de neus op de feiten gedrukt. Formidabele tips en leuke weetjes. Een mooi eindejaarsgeschenk. Bedankt !

Crombez Eric29 mei 2019

Was perfect ! Graag suggestie om ergens iets te drinken of te eten onderweg.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info