Overzicht bezienswaardigheden Franse Ardennen

Musea over oorlog en industrie

In de Franse Ardennen in Frankrijk zijn heel veel interessante bezienswaardigheden. Dit ontdek je allemaal door middel van onze gratis reisgids. Deze begint met de kennismaking van het museum Musée des Débuts de l'Aviation. Hier vind je het werk van de bekende vliegtuigpionier Roger Sommer. Zet jouw vakantie Franse Ardennen voort naar Maison de la Dernière Cartouche en leer alles over de Frans-Pruisische oorlog. Lees meer

In de Franse Ardennen is veel meer te zien dan enkel maar bomen. Ontdek de rijke cultuur en historie. 
 • Hotel Le Château Fort **** in burcht Sedan inclusief halfpension

  Sedan 4 dagen in hotel 4* halfpension

  Hotel Le Château Fort **** is gelegen binnen de burcht van Sedan. Omringd door de bossen van de Franse Ardennen, beleef je hier een heerlijke mini-vakantie. Arrangement inclusief half pension.
  va.€ 225 - Boek nu
 • Maak kennis met een vliegtuigpionier
 • Bekijk een nagebouwde tweedekker uit 1910
 • Bezoek het Maison de la Dernière Cartouche
 • Leer over de vroegere metaalbewerking
 • Ga naar het oorlogsmonument van Haybes
Gratis reisgids downloaden

Musée des Débuts de l'Aviation

Roger Sommer (1877-1965) was een vliegtuigpionier uit de Franse Ardennen die vanaf 1908 piloot was en zelf vliegtuigen bouwde tot het jaar 1912. In 1910 had hij een tweedekker gebouwd en er zelfs al passagiers mee vervoerd (7 kinderen). In 1912 verbond zijn tweedekker, die kon landen op het water, de steden Evian en Lausanne met elkaar. De tweedekker uit 1910 werd later nagebouwd en is nu te zien in het museum Musée des Débuts de l’Aviation in de Franse Ardennen. Van mei tot september is het museum in de namiddag geopend, behalve op maandag. Buiten die periode om is het museum alleen in de weekenden geopend.

Maison de la Dernière Cartouche

Het museum Maison de la Dernière Cartouche vertelt jou tijdens jouw vakantie Franse Ardennen alles over een wapenfeit uit de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Deze oorlog wordt ook wel gezien als de vergeten oorlog, omdat de oorlog van korte duur was en toch verstrekkende politieke gevolgen had. Tijdens die oorlog wilden de Pruisen (Duitsers) kost wat kost het stadje Bazeilles in de Franse Ardennen veroveren. Maar de Fransen wilden het stadje niet zomaar laten vallen, dan zou de weg naar Sedan namelijk open liggen. De Fransen vochten hevig tegen een zware overmacht. Het was een hopeloze strijd.

Op 1 september 1870 om 15u00 vuurde kapitein Aubert de laatste 'cartouche' af vanuit een herberg waar de Fransen zich verscholen hadden. De overlevenden staakten het gevecht. De Pruisen vonden dit zo moedig dat ze de Fransen lieten gaan en de officieren zelfs hun sabel lieten behouden. Die herberg is er nog steeds en de kamer van waaruit de laatste kogel werd afgeschoten is bijna onaangeroerd gebleven.

Het museum Maison de la Dernière Cartouche werd hier opgericht en laat jou nu de laatste cartouche herbeleven. Het museum is gesloten op maandag en dinsdag. Op de overige dagen is het geopend in de namiddag tot 17:00 uur, in het hoogseizoen tot 18:00 uur.

Meer informatie vind je op www.maisondeladernierecartouche.com

Musée de la Métallurgie

Het zal je vast al opgevallen zijn dat er heel wat bedrijven langs de Maas in de Franse Ardennen gevestigd zijn. Vroeger waren dit vooral metaalbedrijven. Om metaal te bewerken heb je water en vuur nodig. Beide ingrediënten zijn en waren hier in de Franse Ardennen in overvloed aanwezig. De Maas zorgde voor het nodige water om bewerkte metalen af te koelen en de bossen zorgden voor het vuur om het metaal op te warmen. In het museum Musée de la Métallurgie krijg je een beeld van hoe men vroeger metalen bewerkte.

Meer informatie vind je op www.bognysurmeuse.fr

Haybes en het oorlogsmonument

Haybes in de Franse Ardennen is weliswaar de bakermat van de Jambon Ardennais, maar historisch belangrijker zijn de gebeurtenissen die hier plaats vonden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Van 1914 tot 1918 werd het plaatsje totaal verwoest. Meer dan 500 huizen werden in brand gestoken door de Duitsers, omdat de inwoners op hen geschoten zouden hebben. Dit bleek uiteindelijk helemaal niet zo te zijn. Er werden toen wel 70 burgers en ook nog eens 73 soldaten uit Haybes gedood. Voor hen is er een zeer mooi monument opgericht in 1924. 

Reviews en beoordelingen Andere

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden Franse Ardennen? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info