De burcht van Sedan bezoeken

Ontdek de grootste burcht van Europa en het Middeleeuws Festival

Als je in Sedan in de Franse Ardennen aankomt, hoef je alleen de richting van het Château-Fort te volgen om bij deze grootste burcht van Europa aan te komen. De ingang voor het bezoek aan deze burcht ligt langs de stadsmuur, eigenlijk in de vestinggracht. Wil je de binnenplaats bewonderen? Volg dan de kasseiweg door de poort naar boven. Lees meer

Dwaal langs de vestingmuren en treed in de voetsporen van de Prinsen La Marck. 

 • Hotel Le Château Fort **** in burcht Sedan inclusief halfpension

  Sedan 4 dagen in hotel 4* halfpension

  Hotel Le Château Fort **** is gelegen binnen de burcht van Sedan. Omringd door de bossen van de Franse Ardennen, beleef je hier een heerlijke mini-vakantie. Arrangement inclusief half pension.
  va.€ 230 - Boek nu
 • Je kan het Château-Fort niet missen
 • Lees hoe het kasteel er kwam
 • Kom in mei naar het middeleeuws festival 
 • Dwaal door een doolhof van trappen
 • Bezoek de burcht met audioguide (Nl) 
Gratis reisgids downloaden

Prinsen de la Marck

Tot in de 15e eeuw was Sedan slechts een dorpje in de Franse Ardennen. In 1424 kocht Evrard de la Marck, opperbevelhebber van de troepen van de Prinsbisschop van Luik, het dorp. Sedan maakte toen zijn intrede in de geschiedenisboeken. Evrard de la Marck bouwde al snel een kasteel op een voorgebergte van bijna 200 meter hoog. Dit is nu één van de grootste forten die ooit gebouwd zijn. Zo is het vorstendom Sedan ontstaan. Door de bekering tot het protestantisme van prins Henri-Robert de la Marck in de 16e eeuw, stroomden de Calvinisten toe in Sedan die in Frankrijk vervolgd werden.

Toevluchtsoord Sedan

Sedan werd een toevluchtsoord van verdraagzaamheid en een middelpunt van intellectuele uitstraling. In 1642 werd Sedan onder direct bestuur van Frankrijk gebracht en verloor het zijn onafhankelijkheid. Toch bleef deze stad in de Franse Ardennen een vesting die nog jarenlang versterkt werd door de bouw van nieuwe bolwerken. De verdedigingssystemen rond de stad werden in 1870 afgekeurd en met de grond gelijkgemaakt, behalve het kasteel Château-Fort en enkele andere bolwerken. De stad telt momenteel 30.000 inwoners en ligt aan een bocht van de Maas in de Franse Ardennen op een hoogte van 150 - 400 meter. Het oude stadscentrum staat nu vol met moderne gebouwen. Dit komt omdat de stad in 1940 totaal werd verwoest.

Middeleeuws Festival

Het Middeleeuws Festival is het grootste evenement in de Franse Ardennen. Elk jaar tijdens het derde weekend van mei is er een Middeleeuws Festival dat de bloeiperiode van het kasteel doet herleven. Tijdens deze dagen vind je hier allerlei demonstraties, animaties, toneelopvoeringen en zelfs een middeleeuwse markt.

Alle informatie vind je op www.chateau-fort-sedan.fr.

Bezoek aan de burcht

De burcht van Sedan werd gebouwd in de 15e eeuw, meet 35.000 m2 en telt wel 7 verdiepingen. Je kunt er kilometers ver dwalen door een doolhof van smalle trappen en lage plafonds. Tot 1962 werd dit gebouw alleen gebruikt voor militaire doeleinden en huisvestte zo’n 4.000 soldaten. In de 19e eeuw heeft de burcht geen enkele strategische rol meer gespeeld tijdens belangrijke conflicten in 1870, 1914 en 1940. Nu worden er al ruim 20 jaar grondige restauraties uitgevoerd om de bezoekers een goed beeld te geven van de vroegere activiteiten in de burcht. Een bezoek aan deze bezienswaardigheid in de Franse Ardennen gebeurt met een audiogids. Deze is ook in het Nederlands verkrijgbaar. Je moet dan wel heel wat trappen afleggen, een bezoek aan het kasteel is onvergetelijk en doet deze inspanningen gauw vergeten.

Parkeren Château-Fort

Wil jij de burcht bezoeken in jouw vakantie Franse Ardennen? Je kunt dan het beste parkeren bij Place du Château. Dit plein ligt namelijk niet langs de vestingmuur. Voor het bezoeken van het fort en de binnenplaats zijn 2 verschillende ingangen. Vanaf de Place du Château kan je beide plaatsen vrij snel en makkelijk bereiken.

Alle informatie vind je op www.chateau-fort-sedan.fr.

Reviews en beoordelingen Sedan

Heb je zelf tips of opmerkingen over Sedan: de grootste burcht van Europa? Plaats je beoordeling

Carine hommey28 augustus 2018

Route langs Semois gevolgd super gelogeerd i hotel in kasteel sedan echt een aanrader !

Pierre Bormans7 januari 2018

Heel handige reisgids, meer dan voldoende informatie

Mahieu Martin13 december 2017

Wij maakten een beperkte trip door de regio en konden hiervoor beroep doen doen op een paar voor ons interessante gedeeltes van de gids. Verder geen slecht woord over de gids.

raphael6 december 2017

Heel goede gids

Anita Bernard2 november 2016

Vorig weekend logeerden we in Chateau Le Fort in Sedan. de reisgids is ons heel goed van pas gekomen voor de duidelijke situering en de rondrit in de buurt. Hartelijk dank!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info