Rocroi: een stadje in een stervorm

Omgeven door stadsmuren en mooie uitzichten

Rocroi is een heel bijzonder stadje in de Franse Ardennen. De stad is namelijk gebouwd in een stervorm en bezit een dubbele verdedigingswal. Het mooist is natuurlijk een zicht vanuit de lucht, maar toch zal je tijdens onze stadswandeling de stervorm tegenkomen. Deze stad in de Franse Ardennen wordt dan ook wel de versterkte toegangspoort naar Frankrijk genoemd. Lees meer

Rocroi, voormalige vestingstad waar militaire architectuur overheerst door het stervormige grondplan.
 • Hotel Le Château Fort **** in burcht Sedan inclusief halfpension

  Sedan 4 dagen in hotel 4* halfpension

  Hotel Le Château Fort **** is gelegen binnen de burcht van Sedan. Omringd door de bossen van de Franse Ardennen, beleef je hier een heerlijke mini-vakantie. Arrangement inclusief half pension.
  va.€ 225 - Boek nu
 • Ontdek de stervorm van Rocroi
 • Militaire architectuur kan ook mooi zijn
 • Verken de stad tijdens een wandeltraject
 • Lees meer over de Slag bij Rocroi
Gratis reisgids downloaden

Militaire architectuur

Vanuit het centrale plein vertrekken 8 straten in een stervorm naar de vestingen en andere bezienswaardigheden. Rocroi is strategisch gelegen op 377 meter hoogte. Militaire architectuur overheerst hier door het stervormige grondplan en de stadsmuren.  Om niet onder te moeten doen voor het fort van Charlemont, dat door Charles Quint gebouwd werd, werd een eerste verdedigingsmuur met 5 verschillende bastions gevolgd door een tweede omwalling.

Slag bij Rocroi

Rocroi in de Franse Ardennen heeft niet alleen door zijn architectuur geschiedenis geschreven. In 1643 werd hier een belangrijke overwinning behaald. In dit jaar vond namelijk de Slag bij Rocroi plaats. Dit was een beslissend treffen op 18 en 19 mei tussen de Spaanse troepen van landvoogd Francisco de Melo en de Fransen onder leiding van Lodewijk II van Bourbon-Condé. Toen het leger van De Melo Frankrijk probeerde binnen te vallen, om het zuidelijke front van de Dertigjarige Oorlog te verlichten, verloor het Spaanse leger de slag. Zo kwam het tot een treffen in de stad Rocroi.

Pas in het jaar 1888 werd Rocroi echt gedemilitariseerd en vertrokken de soldaten. Toch spot je er vandaag de dag nog veel van de oorspronkelijke vormen. 

Reviews en beoordelingen Rocroi

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rocroi: een stadje in een stervorm? Plaats je beoordeling

Ivo De Leeuw30 oktober 2018

Gidsen voor Rocroi,Charleville en Sedan zijn uitstekend evenals de stadsplannen.Reisroutes door de "val de Meuse" zijn minder duidelijk en behoeven meer gedetailleerde kleinere plannen.Eigen kaartanalyse en GPS blijven noodzakelijk om ten volle van dit prachtig gebied te genieten.

Michel D'hose15 mei 2018

Was zeer tevreden van de stadswandeling in Honfleur en wil nu die doen in Rocroi.

Piet en Dora faassen24 oktober 2015

100%duidellijk presies zoals wij ons voorbereiden alvorens naar Frankrijk te vertrekken supper.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info