Bezoek het indrukwekkende Franeker in Friesland

Zie het kaatsstadion in de PC torens, het Eise Eisinga Planetarium en meer

Franeker (Frjentsjer in het Fries) is de hoogst gelegen Elfstedenstad uit de route. Veel historische panden, maar ook alle bezienswaardigheden liggen vlakbij elkaar. De grachten liggen rondom het kleine centrum, kortom een typisch Fries stadje. Franeker is dan ook een geschikte bestemming voor een vakantie in Friesland. Lees meer

In Franeker krijg je de kans om het oudste planetarium ter wereld te bezoeken.

 • Beach Hotel de Vigilante ****

  Friesland 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

  Het Beach Hotel de Vigilante **** heeft 55 nieuwe kamers en 31 gerenoveerde kamers.Het hotel verhuurt ook fietsen. Wie zijn surfmateriaal bijheeft kan dit opbergen in het hotel.
  va.€ 95 - Boek nu
 • Ontdek het mooie Franeker in Friesland
 • Bezoek de PC torens
 • Verken het Eise Eisinga Planetarium
 • Bezichtig het mooie stadhuis
Gratis reisgids downloaden

Als je de stad Franeker bereikt, volg dan de richting Centrum en je komt vanzelf bij een gratis grote parking uit vlakbij enkele sportvelden. Loop de brug over en stap in de richting van twee hoge bruine torens.

De parking ligt op 5 minuten wandelen van de Voorstraat waar de eerste bezienswaardigheden zich bevinden.

Adres: Hertog van Saxenlaan, 8801 LA Franeker.
GPS-coördinaten: N 53°11’23”  E 005°32’28”

Ontdek de PC torens

Een sportveld bekijken als een attractie? Ja, toch wel. De twee hoge torens vormen de toegang tot het Sjûkelân. Dit is hét kaatsstadion van Friesland, want hier wordt jaarlijks elke 5e woensdag na 30 juni het "PC kaatstoernooi" gehouden. "PC" verwijst naar "Permanente Commissie der  Franeker Kaatspartij", een naam die wat moeilijk in de mond ligt, vandaar simpelweg "PC". Het is het oudste kaatstoernooi van Nederland dat heel populair blijft. Wist je overigens dat kaatsen vóór 1800 de nationale sport nummer één was in Nederland?

Wil je meer weten? Dan kan je naar het Camminghastins-huis. Deze ligt aan de Voorstraat 2 in Franeker.

We stappen vervolgens de Voorstraat in die zich voor je uitstrekt, met de rug naar de PC-torens. Kijk vooral eens op huisnummer 43, 49 (’t Coopmanshûs), 51 en 51a, dit zijn allemaal panden uit de 17e eeuw.

Het Museum Martena vind je op nummer 35 in een mooi 16e eeuws stadskasteeltje, maar het uitzicht vanop de Voorstraat doet dat niet vermoeden. Daarvoor moet je dus wel het museum in en de tuin in wandelen aan de achterkant. Het museum bevat verschillende afdelingen met als hoofddoel de geschiedenis van Franeker in al zijn vormen bewaren. Er zijn schilderijen, gebruiks- en kunstvoorwerpen, porselein en zilverwerk te zien. Er is eveneens ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen over hedendaagse kunst. Er wordt aandacht geschonken aan Franeker als universiteitsstad en aan de geleerde Anna Maria van Schurman (1606-1678). 

Meer informatie kan je vinden op: www.museummartena.nl

Bezoek het bijzondere Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium is het oudste planetarium van de wereld! Het is gelegen in een grachtenhuis, Eise Eisingastraat 3 in Franeker, en dateert van eind de 18e eeuw. Kijk eens voor je binnentreedt wat er op de drempel staat geschreven. Dit museum is absoluut een aanrader. In verschillende, weliswaar kleine zaaltjes, wordt op informatieborden helder uitleg gegeven over ons zonnestelsel, de planeten, de sterren. Dit is dus alles wat hoog boven onze hoofden beweegt maar zo onbereikbaar te vatten is. Je ziet hier ook heel wat meetinstrumenten die men vroeger gebruikte om het heelal te bestuderen naast heel wat telescopen en de originele handschriften van Eisinga. Het lijkt bijna onwaarschijnlijk dat men toen zonder ruimtevaartuigen en satellieten toch erin slaagde om het heelal in kaart te brengen.

Eise Eisinga was de zoon van een wolkammer, die op 15-jarige leeftijd reeds zijn eerste wiskundeboek schreef. Autodidactisch breidde hij zijn kennis uit. Toen in 1774 het einde van de wereld werd voorspeld door een botsing van verschillende planeten, was dit voor Eisinga de aanleiding om de gewone man in de straat te laten zien dat dit niet kon. In zeven jaar tijd bouwde hij een planetarium in de woonkamer. En wat voor één!

Op regelmatige tijdstippen (je wordt daarvan verwittigd tijdens je bezoek) wordt in het planetarium uitleg gegeven over dit fantastische plafond waarin Eisinga zijn planetarium ‘verwerkte’. In een voor iedereen begrijpbare taal kom je tijdens jouw vakantie in Friesland te weten hoe het planetarium in elkaar zit, wat je kan zien, hoe en wat er draait om de zon en nog veel meer. Vergeet nadien zeker niet een kijkje te nemen op de eerste verdieping, waar het ‘mechanisme’ van het planetarium achter glas te bewonderen is. In andere ruimtes kan je een filmpje zien, diverse zonnewijzers, maar ook uitleg over de sterren en de dierenriem.

Als je dit museum buitenstapt, zal je het heelal een beetje beter begrijpen, zoveel is zeker. In het naastgelegen pand kan je wat bekomen in een gezellig Planetariumcafé, waar lekkere snacks worden aangeboden of je een heerlijke koffie of thee kan nuttigen.

Meer informatie kan je vinden op: www.planetarium-friesland.nl

Bezichtig het stadhuis

Rechtover het Eisinga Planetarium staat de bezienswaardigheid het stadhuis. Een bijzonder fraai gebouw uit 1591. Je kan het bezoeken van dinsdag tot vrijdag tussen 13:00 en 17:00 uur.

Op de Breedeplaats, naast de Martinikerk, kan je in de bestrating een grote zonnewijzer opmerken. Wil je weten hoe laat het is? Ga dan op de juiste maand staan. De schaduw geeft dan de tijd aan. Leuk om tussendoor even te doen in Franeker tijdens jouw vakantie in Friesland.

Reviews en beoordelingen Franeker

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek het indrukwekkende Franeker in Friesland? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info