Verken het pittoreske Hindeloopen in Friesland

Bezoek het Eerste Friese Schaatsmuseum, Museum Hindeloopen en meer

Na een bezoek aan Hindeloopen (Hylpen in het Fries) ga je zeker met mooie herinneringen naar huis aan het einde van jouw vakantie in Friesland. Hindeloopen, bekend van de Elfstedentocht, is een erg charmant plaatsje. Aan de haven was het erg druk toen er nog een bloeiende handel over zee werd gevoerd met Scandinavië en Rusland. Lees meer

De mooie haven in Hindeloopen geeft een bijzonder uitzicht.

 • Beach Hotel de Vigilante ****

  Friesland 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

  Het Beach Hotel de Vigilante **** heeft 55 nieuwe kamers en 31 gerenoveerde kamers.Het hotel verhuurt ook fietsen. Wie zijn surfmateriaal bijheeft kan dit opbergen in het hotel.
  va.€ 95 - Boek nu
 • Ontdek het bijzondere Hindeloopen in Friesland
 • Bezoek het Eerste Friese Schaatsmuseum
 • Verken het Museum Hindeloopen
 • Wandel langs prachtige bezienswaardigheden 
Gratis reisgids downloaden

In de 19e eeuw kwam een einde aan die lucratieve handel en veranderde Hindeloopen in een gewoon vissersstadje. Mede door het succes bij de toeristen kwam Hindeloopen langzaam opnieuw tot leven. Dat zie je vandaag tijdens jouw vakantie in Friesland nog steeds.

Parking: dicht bij de jachthaven, 8713 JL Hindeloopen
GPS-coördinaten: N 52°56’36”    E 005°24’21”

Bezichtig de prachtige bezienswaardigheden 

Overal bij de mooiste plekjes in het stadje Hindeloopen vind je een groot informatiebord. Daarop lees je een bondige uitleg met een oude foto, zodat je kan vergelijken met het hedendaagse uitzicht. Heel erg goed gevonden, je krijgt hierdoor namelijk het gevoel dat je rondloopt in een groot openluchtmuseum.

De visserssloepen, de zeilboten, klein en groot, liggen aangemeerd in de jachthaven. Wandel zeker eens tot bij het Sylhûs, de sluiswachterswoning. Je zal bij de basculebrug een leugenbank vinden, het vroegere tolhuis. Net zoals toen komen de mannen van Hindeloopen hier bijeen om nieuws met elkaar te delen. 

Je loopt door smalle straatjes en komt her en der langs de vele grachten met bruggetjes. Achter elke hoek loert een nieuw verrassende kijk op een grachtje, een prachtig pand, een leuk knus huisje. 

Als je rondloopt in Hindeloopen of ergens een terrasje doet moet je eens proberen begrijpen wat de inwoners tegen elkaar zeggen. De Hindelooper taal is een mengeling van Fries, Engels, Deens en Noors. Naweeën van de rijke handel die Hindeloopen voerde in vroegere drukke scheepvaartactiviteiten.

Bezoek het Eerste Friese Schaatsmuseum

In één van de steegjes in Hindeloopen (Kleine Weide 1-3) vlakbij de Grote kerk (17de eeuw) is de bezienswaardigheid het Eerste Friese Schaatsmuseum gevestigd. Wie meer wil vernemen over schaatsen en de schaatssport, dus niet alleen over de Elfstedentocht die uiteraard veel aandacht krijgt, moet hier zeker eens binnenlopen. Men toont er de grootste schaatscollectie ter wereld waaronder enkele eeuwenoude exemplaren. Schaatsen ooit gedragen door koning Willem-Alexander kan je er zien, maar belangrijker ook die van Evert van Benthem, tweevoudig winnaar van de Elfstedentocht. Trofeeën en medailles van elke winnaar liggen in vitrines uitgestald. Tevens is er nog een schildersatelier, een werkplaats waar klompen worden gemaakt, een winkel met souvenirs, een ruimte met een collectie sleden, veel tegels, prenten en nog veel meer. Een boeiend museum dat zeker een bezoek waard is tijdens een vakantie in Friesland.

Neem alvast eens een kijkje op: www.schaatsmuseum.nl

Ontdek het Museum Hindeloopen

Wil je het verleden van Hindeloopen ontdekken via interieurs, schilderwerk, gebruiksvoorwerpen, ambachten en de typische klederdracht van vroeger, dan moet je beslist naar de bezienswaardigheid het Museum Hindeloopen aan de Dijkweg 1 gaan tijdens jouw vakantie in Friesland. Vooral het beschilderde meubilair zal je met verbaasde blik aanschouwen dankzij bloemmotieven, frivole kleurtjes en krullen. Dit gebruik is typisch voor Hindeloopen en dateert uit de 18e eeuw. In het toegangsticket van het museum is een kopje thee of koffie begrepen. 

Meer informatie kan je vinden op: www.museumhindeloopen.nl

Wie nog méér wil zien van de typische Hindelooper kunst, het beschilderen van meubilair en stoffen, kan naar het huis en winkeltje van de kunstenaar Harmen Glashouwer in de Nieuwstad 25.

Reviews en beoordelingen Hindeloopen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Verken het interessante Hindeloopen in Friesland? Plaats je beoordeling

Linda Bergsma25 juli 2020

Een heel mooi overzicht over Friesland en zijn steden. Informatief en heel overzichtelijk per te bezoeken plaats incl. parkeergelegenheden etc. Als eigenaar van bedandbreakfast de Tobbedanser in Harlingen zal ik deze gids vaak gaan gebruiken om onze gasten te informeren!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info