Verken het indrukwekkende Workum in Friesland

Ontdek het Jopie Huisman Museum, Workumer Waag en 't Pottebakkershûs

Ten zuiden van Makkum ligt Workum (Warkum in het Fries), ook één van de elf steden van de Elfstedentocht. Het loont écht wel de moeite om even halt te houden in Workum tijdens een vakantie in Friesland. De geschiedenis van de bloeiende zeevaarthandel is nog te zien aan de haven met de talrijke jachten en sloepen. Lees meer

Workum verwierf al stadsrechten in het jaar 1399.
 • Beach Hotel de Vigilante ****

  Friesland 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

  Het Beach Hotel de Vigilante **** heeft 55 nieuwe kamers en 31 gerenoveerde kamers.Het hotel verhuurt ook fietsen. Wie zijn surfmateriaal bijheeft kan dit opbergen in het hotel.
  va.€ 95 - Boek nu
 • Bezoek het mooie Workum in Friesland
 • Ontdek het Jopie Huisman Museum
 • Verken de Workumer Waag
 • Komt tot rust in 't Pottebakkershûs 
Gratis reisgids downloaden

Een bezoek aan Workum is gemakkelijk want zowat alle belangrijke bezienswaardigheden, fraaie huizen en musea liggen in één en dezelfde straat, Noard. Hier lag in vroegere tijden overigens een gracht, maar die werd dus gedempt. Maar ook in de straat Sûd en aansluitend het Sylspaed vind je nog heel wat fraaie gevels.  

Parking: vrij parkeren op korte wandelafstand van marktplein en bezienswaardigheden
In de straat Noard, 8711 CT Workum.
GPS-coördinaten: N 52°58’51”  E 005°26’40”

Ontdek de vele bezienswaardigheden in Workum 

Net voor je Workum binnenkomt zie je de bezienswaardigheid de katholieke Sint-Werenfriduskerk. Het is een neo-gotisch kerkgebouw uit 1877. Terwijl je in de richting van de indrukwekkende toren stapt, kom je voorbij een groot aantal erg fraaie gevels, zowel links als rechts. Bekijk ze maar eens rustig en bedenk dat ook in dit stadje tijdens de 17e eeuw nog flink moet gebouwd zijn, want de meeste van de huizen die je ziet, dateren namelijk uit die eeuw. Op de gevels kan je het jaartal vaak aflezen. Bij de panden op de nummers 5, 44, 21 en 42 moet je beslist eens stil staan. Merk je bij de laatste twee hoog in de dakgevel iets apart? Zie je de afbeelding van een zeilboot?

 Bezoek het Jopie Huisman Museum

Je komt tijdens een vakantie in Friesland in het mooie Workum ook voorbij enkele galerijen, vaak ook ’s zondags open. Workum heeft iets met kunst, dat zal je nog wel vaker merken. Wandel rustig verder. Misschien word je nieuwsgierig gemaakt door de afbeelding op het huisnummer 6. Het is het zelfportret van een ‘neerkijkende’ man met een hoed op die een sigaret rolt. Je bent hier bij het Jopie Huisman Museum. Jopie Huisman (1922-2000) zal vermoedelijk eeuwig de bekendste inwoner van Workum blijven. Hij was zowel kunstschilder, voddenkoopman als oudijzerhandelaar. Een wat bizarre combinatie misschien, maar zo bizar was de man zelf helemaal niet. Hij hield het graag eenvoudig, schilderde ook de gewone mens en ook de andere onderwerpen waarover hij schilderde waren heel eenvoudig: Friese landschappen, mensen bijeen in het dorp en vaak spullen die hij als voddenkoopman op zijn weg vond. In het museum wordt een collectie schilderijen en pentekeningen getoond. Het is nauwelijks te vatten, maar in dit kleine museum kwamen sinds de inrichting al ruim 2 miljoen mensen over de vloer.

Meer informatie kan je vinden op: www.jopiehuismanmuseum.nl

Enkele meters voorbij het Jopie Huisman Museum kom je de eerste minuten ogen te kort op een plein, de Merk genaamd. Het lijkt wel een bezienswaardigheid op zich. Met de kerk aan je rechterzijde zie je links in de hoek het stadhuis van Workum in Friesland. Begin 15e eeuw begon de oprichting ervan. Diverse verbouwingen en restauraties later leverde een mooi stadhuis op. Het jaartal 1727 dat je op de gevel ziet verwijst naar de meest ingrijpende verbouwing. Links van het stadhuis kijk je naar het Friese hûs, een pand uit 1620 met een mooie trapgevel.

Ontdek de Workumer Waag 

Draai nu mee naar rechts en dan merk je een pand met een afdak ervoor, de Workumer Waag. Een Waag is een gebouw waar goederen werden gewogen. Nu is hier het Warkums Erfskip gevestigd, waar de historie van Workum uit de doeken wordt gedaan, met uiteraard aandacht voor de betekenis van de scheepvaart vroeger. Eveneens kom je er heel wat te weten over het Workumer aardewerk. Het informatiekantoor van de Toeristische Dienst die je kunt bezoeken tijdens jouw vakantie in Friesland bevindt zich eveneens hier. Zie je op elk van de vier hoeken een leeuw, met tussen de poten een wapenschild gekneld? Aan elke zijde vind je een trapgevel. In een fraaie gevelsteen staat een Latijns vers, vrij vertaald een bedanking aan de burgemeester Frederik van Inthiema, die ervoor zorgde dat de waag gebouwd kon worden.

Vooraan de Waag staat een mysterieus zwart standbeeld, de Uffing van Workum. Op een informatiebord op de gevel van de Workumer Waag lees je wie deze persoon is.

Bezichtig de Sint Gertudiskerk 

Je hebt deze bezienswaardigheid al van ver zien staan, de majestueuze gotische Sint Gertrudiskerk van Gorkum. Het is de grootste middeleeuwse kruiskerk die je in Friesland kan vinden. Ga naar de ingang. Ons leek het de toegang tot een gewoon herenhuis. Je kan de protestantse kerk bezoeken elke middag behalve op zondag tijdens jouw vakantie in Friesland. Binnen kan je kijken naar onder andere de 18e-eeuwse preekstoel, een orgel uit 1697 en de negen gildebaren met erop afgebeeld de werkzaamheden van de gilden. Deze werden als draagbaar gebruikt om overleden gildeleden naar hun laatste rustplaats te brengen.

Als je denkt dat de toren naast de kerk onvoltooid is, dan heb je het bij het juiste eind. De oorspronkelijke toren werd verwoest en begin 16e eeuw werd er een nieuwe gebouwd. Het was wel degelijk de bedoeling om én kerk én toren met elkaar te verbinden, maar de financiële middelen om dat te doen, bleken ontoereikend. Vandaar de vrijstaande, maar machtig uitstekende toren die nu een bijzondere bezienswaardigheid is.

Kom tot rust in 't Pottebakkershûs 

Heb je honger of dorst, dan kom je op dit plein in Workum ook zeker aan je trekken. Als tip kunnen we je 't Pottebakkershûs', op Merk 13, aanbevelen. Een heerlijke zaak met voornamelijk vegetarische en biologische gerechten op de kaart. Je geniet er van een koffie of thee met een huisgemaakt stukje taart of koek tijdens jouw vakantie in Friesland. De verbruikszaal op zich is al de moeite waard, want je kan tegelijk aardewerk uit Workum bekijken in de vitrines. Op de eerste verdieping krijg je de mogelijkheid om meer fraaie kunstwerken en andere resultaten te zien van het pottenbakken. Je komt te weten wat er zo typisch is aan het aardewerk van Workum en hoe het begonnen is, maar je krijgt ook een inkijk op het atelier met de draaitafels en de ovens. Dit is allemaal gratis.

Meer informatie kan je vinden op: www.itpottebakkershus.nl

Reviews en beoordelingen Workum

Heb je zelf tips of opmerkingen over Verken het indrukwekkende Workum in Friesland? Plaats je beoordeling

Boddou Dirk30 augustus 2019

De gids was een interessante begeleider van onze trip in Friesland. Wij deden er de Elfstedentocht met de camper. Verscheidene steden uit de gids bezochten we. De stadplannetjes zijn een meerwaarde.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info