Bezoek het veelzijdige Harlingen in Friesland

Zie het Hannemamuseum, de Harlinger Aardewerk- en tegelfabriek en meer

Met de Noorderhaven en de Zuiderhaven beschikt Harlingen (Harns in het Fries) over twee jachthavens, die als het ware de binnenstad omarmen. Je ziet er klippers, aken, tjalken, grote en kleine historische zeilschepen en pleziervaartuigen. Heerlijk om ze eens van dichterbij te bekijken tijdens een vakantie in Friesland. Lees meer

In Harlingen vind je veel mooie bezienswaardigheden op het gebied van cultuur, geschiedenis en kunst.
 • Beach Hotel de Vigilante ****

  Friesland 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

  Het Beach Hotel de Vigilante **** heeft 55 nieuwe kamers en 31 gerenoveerde kamers.Het hotel verhuurt ook fietsen. Wie zijn surfmateriaal bijheeft kan dit opbergen in het hotel.
  va.€ 95 - Boek nu
 • Verken het mooie Harlingen in Friesland
 • Bezoek het Hannemamuseum
 • Verken de Harlinger Aardewerk- en tegelfabriek 
 • Wandel door de shoppingstraat de Voorstraat
Gratis reisgids downloaden

Je moet zeker ook langs de oude haven stappen wanneer je tijdens een vakantie in Friesland het mooie Harlingen bezoekt. Hier zie je prachtige gevels staan (Rozengracht, Zuiderhaven). De vele grachten maken een wandeling doorheen Harlingen extra aangenaam. Je zal op de Noorderhaven prachtig gerestaureerde pakhuizen zien staan met namen als Sumatra en Java. Deze doen herinneren aan een bloeiende handelsvaart.

Parking: Je kan nergens gratis parkeren in Harlingen, 8861 SV. Er geldt overal, zowel in havengebied als in woonwijken, een parkeertarief. Behalve de tarieven zijn er ook verschillende maximale parkeerduurtijden.

Wie een museum wil bezoeken, kan terecht in het "Hannemahuis" en net zoals in Makkum is er een aardewerkfabriek. En wist je dat Harlingen liefst 600 monumenten bezit en  vele mooie brugjes? Het wordt allicht moeilijk om alles in één dag te doen. Aan keuze immers geen gebrek tijdens jouw vakantie in Friesland. Ook geven we terloops nog mee dat bijna elk weekend wel ergens in Harlingen een evenement plaatsvindt: cultuur, folklore, festivalletjes, zeilwedstrijden…

Bezoek het Hannemahuis

Om een goed beeld te krijgen over Harlingen en de geschiedenis van de havenstad kan je naar het Hannemahuis, een groot herenhuis nabij het stadhuis in de Voorstraat 56. Je komt in de verschillende ruimtes van het museum ook telkens in een totaal andere wereld terecht. Het verhaal van de walvisvaarder die zich vastliep in het poolijs, een jeneverstokerij, schitterend zilverwerk, de geschiedenis van het Harlinger aardewerk, een digitale wandeling door Harlingen, de scheepvaart en nog veel meer. 
Wist je dat de bekende Nederlandse schrijver Simon Vestdijk hier geboren is? Ook aan hem besteed het museum aandacht. Bovendien is hier ook het gemeentearchief gehuisvest en er zijn steeds wisselende exposities over historische onderwerpen en kunst.

Ontdek de Harlinger Aardewerk- en tegelfabriek

Net zoals in Makkum heeft Harlingen ook iets met aardewerk. De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek ligt eveneens in de Voorstraat, op nummer 84. Ambachtelijk gemaakte tegels en aardewerk gaan hier de deur uit naar de gehele wereld. Terecht, want het aardewerk is werkelijk schitterend. Je kan een bezoek brengen op werkdagen en op zaterdag in de winkel of in het atelier.

Om al wat meer te weten te komen kan je een kijkje nemen op: www.harlinger.nl

Verken de overige mogelijkheden 

Dé shoppingstraat in Harlingen in Friesland is de Voorstraat. Je vindt er werkelijk álles. Waar je nu loopt, lag tot einde van de 19e eeuw nog een gracht. Tussen de shops in kan je er ook enkele galerijen binnenlopen. De Raadhuistoren vormt in deze straat een ranke verschijning tussen de vele winkels. De toren maakt eigenlijk deel uit van de achterkant van het stadhuis dat op de Noorderhaven staat. Nog in 1975 werd hij heropgebouwd na een brand een jaar eerder. Op vaste tijdstippen laten de klokken vanuit de Raadhuistoren lustige deuntjes horen.

Om tot bij het stadhuis te komen, ga je aan de Noorderhaven naar de Raadhuisbrug. Tussen de twee Raadhuissteegjes vind je dit heel erg mooie gebouw, in Lodewijk XIV stijl. Boven het balkon zie je een verguld beeld van Sint Michaël, de beschermheilige van Harlingen. Je kan het stadhuis op werkdagen bezoeken.

Er was een Harlinger Aardewerkmuseum in de Zoutsloot op nummer 43, maar sinds 2015 is dit museum helaas niet meer geopend voor publiek. Maar dat mag je er niet van weerhouden om in deze straat Zoutsloot door te wandelen omdat je hier ook enkele mooie panden kan bekijken tijdens jouw vakantie in Friesland.

Aan dezelfde Sint-Michaël is ook een kerk gewijd. Deze bezienswaardigheid, de roomskatholieke kerk, bevindt zich aan de Zuiderhaven. Het verhaal van de Sint-Michaëlskerk kan je lezen in een foldertje dat je bij het binnentreden van de kerk gratis mag meenemen.

De Grote Kerk staat statig in de Kerkpoortstraat sinds 1775. De vroegere kerk werd omwille van bouwvalligheid afgebroken, al dateert de kerktoren wel nog van 1200. Deze Nederlands Hervormde Kerk bevat het Hinsz-orgel, een fenomenaal mooi en groot orgel met maar liefst 2300 orgelpijpen. Geregeld worden er orgelconcerten gegeven, maar tevens staat de kerk ook open voor CD-opnames en evenementen.

Bij de Nieuwe Willemshaven in Harlingen staat nog een tijdje een project in de steigers, letterlijk. Hier wordt het expeditieschip van de ontdekkingsreiziger Willem Barentsz minutieus herbouwd, volledig zoals het eruit zag einde van de 16de eeuw. Eens het schip gebouwd, zal het ingezet worden voor toeristische tochtjes, opleiding en maritieme events. Je kan gaan kijken hoever men intussen met de herbouw gevorderd is op de Nieuwe Willemskade.

Reviews en beoordelingen Harlingen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezoek het veelzijdige Harlingen in Friesland? Plaats je beoordeling

Henriette Krisman9 augustus 2018

Een heel mooi haven stadje met veel autentiek huizen/pakhuizen. . 1 van de 11 steden in Friesland. Al om bekent van de vele variaties om deze te bezoeken. Schaatsen, lopen, fietsen, peddelen, tractor, auto, oldtimer etc etc. Over het gehele jaar is er van alles te doen. Tall-shiprace's om de 4 jaar, Elk jaar eind augustus de Visserijdagen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info