Bezichtig het prachtige Stavoren in Friesland

Leer meer over de Vrouwe van Stavoren en bezoek Toankamer 't Ponthûs

Stavoren (Starum in het Fries) is een bijzondere plaats die je kunt bezoeken tijdens een vakantie in Friesland. Dit is namelijk de oudste en ooit de rijkste stad van de provincie. Hier verbleven ook een tijdlang de Friese koningen. Bijna alle straten in Stavoren liggen langs het water, wat het ook leuk maakt om door dit stadje te wandelen. Lees meer

Stavoren kreeg reeds in 1061 stadsrechten en het kon jarenlang bogen op een bloeiende graanhandel.

 • Beach Hotel de Vigilante ****

  Friesland 3 dagen hotel 4* incl. 1 diner

  Het Beach Hotel de Vigilante **** heeft 55 nieuwe kamers en 31 gerenoveerde kamers.Het hotel verhuurt ook fietsen. Wie zijn surfmateriaal bijheeft kan dit opbergen in het hotel.
  va.€ 95 - Boek nu
 • Bezoek het mooie Stavoren in Friesland
 • Bezichtig Toankamer 't Ponthûs  
 • Kom meer te weten over Vrouwe van Stavoren
 • Ontdek de Johan Frisosluis 
Gratis reisgids downloaden

Parking: Stadsfenne 8715 ES Stavoren, gratis en onbeperkt parkeren
GPS-coördinaten: N 52°52’45”  E 005°21’42”

Bezichtig mooie bezienswaardigheden

Vanaf de parking in Stavoren stap je met de dijk aan je linkerkant naar de Voorstraat. Op nummer 94 ontdek je het voormalige stadhuis. Steek je de gracht over, dan loop je naar de protestantse Nikolaaskerk toe. Op het ernaast gelegen kerkhof zijn er een aantal 'Commonwealth War Graves' te vinden. Dit zijn allemaal interessante bezienswaardigheden die je zult ontdekken tijdens een vakantie in Friesland.

Kom meer te weten over de Vrouwe van Stavoren

Aan de teloorgang als rijke havenstad, op het einde van de middeleeuwen, is een legende verbonden. Dit is die van de Vrouwe van Stavoren. Bij een brugje aan de haven staat de Vrouwe van Stavoren op je te wachten. Of wacht ze turend over het water op één van haar schepen?

De legende vertelt dat ze een rijke en bezitterige weduwe was die een schip had uitgestuurd om het meest waardevolle te gaan zoeken. De schipper kwam terug met een schip vol graan. Dat beviel haar niet en ze gaf bevel het graan overboord te gooien. Tarwe was toen zeer kostbaar en ze werd op deze verkwisting kwaad aangesproken, waarna ze als uiting van haar woede een gouden ring in zee gooide. ‘Zomin deze ring terugkeert uit zee, zomin zal ik tot de bedelstaf vervallen’, riep ze uit.

Toen later, bij een maaltijd een vis werd opengesneden en men haar ring terugvond in de ingewanden, herkende ze de ring. Diezelfde avond kwam er een grote stormvloed, overspoelde haar huis en bezittingen, vernielde haar vloot en deed haar als bedelaarster sterven. De haven verzandde, wat voor Stavoren meteen ook het einde betekende als belangrijke havenstad.

De zeilboten hebben er gelukkig wel nog een stekje. Je ziet ze tijdens jouw vakantie in Friesland in het haventje van Stavoren en het Johan Friso kanaal in grote aantallen liggen, in- of uitvaren.

Bezoek het museum Toankamer 't Ponthûs 

Vlakbij het standbeeld van de Vrouwe kan je tijdens jouw vakantie een bezoek brengen aan het kleine museum Toankamer ’t Ponthûs, Hellingspad 10-12. Daar wordt de geschiedenis van Stavoren in Friesland verteld. Er wordt aan de hand van een tijdsbalk een beeld opgehangen van de historie met daarbij de belangrijkste gebeurtenissen. Daarnaast is er in een apart zaaltje ook aandacht voor de Vrouwe van Stavoren.

Meer informatie kan je vinden op: www.ponthuus.nl

Ontdek de Johan Frisosluis 

Heb je de wagen geparkeerd op de Stadsfenne in Stavoren? Dan heb je beslist de Johan Frisosluis al gezien. Je komt in het bezoekerscentrum een heleboel te weten over de werking van de sluis (in gebruik sinds 2014), de Friese meren en de rol van het water voor Stavoren. Je hoort onder andere ook leuke weetjes over de paling. Dit is dan ook een interessante bezienswaardigheid die zeker een bezoek waard is tijdens een vakantie in Friesland.

Meer informatie kan je vinden op: www.ontvangstruimtejohanfrisosluis.nl

Reviews en beoordelingen Stavoren

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezichtig het prachtige Stavoren in Friesland? Plaats je beoordeling

Neyt Magda22 augustus 2017

De reisgids Friesland is alweer een topper. Wij zijn net terug van Friesland, waar we de reisgids als leiddraad hebben gebruik. hebben extra kunnen nieten

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info