Hageland: Averbode-Tongerlo, twee abdijen voor de prijs van één

Fietsend naar de abdijen met genietbare halteplekjes onderweg

Averbode ligt nog net in de noordelijke uithoek van Vlaams-Brabant met de grens van de provincie Antwerpen. De abdij van Averbode is goed bekend. De kerk is te bezoeken, de abdijgebouwen niet omdat er nog steeds Norbertijnen wonen en werken. Maar sinds 2016 opende het belevingscentrum 'Het Moment' dat een shop, een kaasrijperij, bakkerij en abdijcafé bevat. Op zondag kan je vanaf Pasen tot Allerheiligen aansluiten individueel voor een geleid bezoek. Lees meer

Met de fiets van abdij naar abdij met onderweg veel lekkers, da's pas genieten.
  • Fiets van de abdij Tongerlo naar de abdij Averbode
  • Bewonder het oudste replica van 'Het Laatste Avondmaal'
  • Ga in Westerlo op zoek naar het Trammeke
  • Wie was Dimpna van Zammel? 
  • Langs het Albertkanaal, kapelletjes, door bosjes, ...
  • Rust en bevoorrading op Averbode abdijsite
Gratis reisgids downloaden

Je kan ze zien écht zien, de Witheren van de abdij van Averbode, hetzij in de abdijkerk of op het binnenplein. Ze zijn nog actief op de abdijhoeve al worden de producten die je kan aankopen zoals het bier, brood, abijkaas en de peperkoek buiten de abdijmuren gemaakt. Wil je ze proeven, dan kan dat in het abdijcafé van 'het Moment'.

Abdijkerk Averbode

De kerk is steeds vrij te bezoeken. Het is een fraai gebouw van barok en gotiek, opgetrokken tussen 1664 en 1672. Vroeger was er ook een klooster maar met de Franse Revolutie werd dat afgebroken. Ten tijde van de onafhankelijkheid van België kwam gestaag het kloosterleven terug op gang. Toen in 1942 brand ontstond, ging de kapittelzaal en de sacristie verloren maar de kerk bleef gelukkig bespaard. Men ging zich toeleggen op drukkersactiviteiten. Bekende producten daarvan waren kindertijdschriften als Zonneland, Zonnekind en de Vlaamse Filmpjes reeks. Als uitgeverij bestaat de abdij nog, maar niet langer meer als drukkerij.

Tongerlo

Je kan de abdij van Tongerlo in ofwel vóór je de fietsroute doet of erna. Het binnenhof en de omliggende gebouwen is al de moeite om zien. Voor het oudste replica te zien van 'Het Laatste Avondmaal' van da Vinci moet je naar de abtstuin. Op doek geschilderd, maar het origineel in het klooster Santa Maria delle Grazie in Milaan is een muurschildering. Met een film ben je helemaal op de hoogte van dit unieke schilderij. Elke zondagnamiddag van half april tot eind september kan je als individuele bezoeker mee voor een rondleiding. Info vind je op www.tongerlo.org

Andere bezienswaardigheden

Het is heus niet alléén maar abdijen die je te zien krijgt tussen Tongerlo en Averbode. Je kan genieten van een rustgevend traject op een jaagpad langs het Albertkanaal. In Zammel (ooit van gehoord?) kom je te weten wie Dimpna was en wat ze achterliet. Een groene passage brengt je in Gerhagen, het Bos&Heidegebied. In Westerlo maak je niet alleen kennis met de markt maar ook met het park en het Trammeke. Zelfs het bekende kasteel de Merode kan je mits een kleine afwijking gaan bekijken, weliswaar van over het water. Het gemeentehuis van Westerlo biedt een mooi voorbeeld van Brabantse neogotiek. 

Reviews en beoordelingen Averbode-Tongerlo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Averbode-Tongerlo? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info