Hij scheepte in te Bremen op 9 november 1863. Meer dan vier maanden later (19 maart) bereikte de boot Honolulu, de hoofdstad van de Hawaï-archipel. Op 21 mei 1864 werd hij tot priester gewijd en werd pastoor te Puna en later te Kohala.
In 1873 vroeg de bisschop een vrijwilliger voor Molokaï, het eiland waar alle melaatsen van de archipel naartoe werden gebracht. Hij werd zelf melaats en stierf op 15 april 1889. Op 3 mei 1936 werd zijn stoffelijk overschot met het schoolschip Mercator te Antwerpen aan land gebracht en bijgezet in de kerk van de paters Picpussen te Leuven.
Museum Pater Damiaan
Je kan het geboortehuis van pater Damiaan bezoeken in Tremelo. Hier bracht hij zijn jeugd door en nam ook hier definitief afscheid van zijn familieleden. De tentoonstelling in enkele aangrenzende lokalen vertelt je het leven van Damiaan op Molokaï, de kultuur in de Stille Zuidzee, de melaatsheid en de bestrijding ervan vandaag.
Vooreerst zie je een zeer goede diamontage waar men het leven en werk vertelt van pater Damiaan. Daarna ga je naar de expositieruimte waar je o.a. de persoonlijke en religieuze voorwerpen ziet die pater Damiaan gebruikt heeft. Ook zijn altaar is daar te zien. Via een maquette word je duidelijk gemaakt hoe die gemeenschap werd afgesloten van de rest van de wereld. Uiteindelijk breng je ook een bezoek aan het eigenlijke geboortehuis van de pater. In de classicistische kerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, opgetrokken in de 18de eeuw werd materiaal van drie kapellen uit Veldonk, Kruis en Ninde gebruikt. In de doopkapel van de kerk werd pater Damiaan gedoopt. Je vindt er een houten beeld van pater Damiaan.
Meer info: www.tremelo.be