Hageland: Tremelo koestert Pater Damiaan

Volg het spoor van Pater Damiaan in Tremelo

Jozef De Veuster werd geboren te Tremelo (gehucht Ninde) op 3 januari 1840 als zevende kind in een gezin van acht. Begin 1859 werd hij religieus in de congregatie van de HH. Harten (Picpus) te Leuven in hetzelfde klooster als zijn broer August en aanvaardde als naam : Damiaan. Op 7 oktober 1860 legde hij in Issy (Frankrijk) zijn kloostergeloften af.
Omdat zijn broer August wegens een zware ziekte niet kon vertrekken naar Hawaï ging Damiaan in zijn plaats. Lees meer

Kom in verwondering over het leven en werk van pater Damiaan tijdens museumbezoek. 
  • Volg het levenspad van Jozef De Veuster
  • Bezoek het museum Pater Damiaan in Tremelo
  • Leef je in in leven en werk op Molokaï van Damiaan  
  • Leer over melaatsheid en bestrijding vandaag  

Gratis reisgids downloaden

Hij scheepte in te Bremen op 9 november 1863. Meer dan vier maanden later (19 maart) bereikte de boot Honolulu, de hoofdstad van de Hawaï-archipel. Op 21 mei 1864 werd hij tot priester gewijd en werd pastoor te Puna en later te Kohala.

In 1873 vroeg de bisschop een vrijwilliger voor Molokaï, het eiland waar alle melaatsen van de archipel naartoe werden gebracht. Hij werd zelf melaats en stierf op 15 april 1889. Op 3 mei 1936 werd zijn stoffelijk overschot met het schoolschip Mercator te Antwerpen aan land gebracht en bijgezet in de kerk van de paters Picpussen te Leuven.

Museum Pater Damiaan 

Je kan het geboortehuis van pater Damiaan bezoeken in Tremelo. Hier bracht hij zijn jeugd door en nam ook hier definitief afscheid van zijn familieleden. De tentoonstelling in enkele aangrenzende lokalen vertelt je het leven van Damiaan op Molokaï, de kultuur in de Stille Zuidzee, de melaatsheid en de bestrijding ervan vandaag.
Vooreerst zie je een zeer goede diamontage waar men het leven en werk vertelt van pater Damiaan. Daarna ga je naar de expositieruimte waar je o.a. de persoonlijke en religieuze voorwerpen ziet die pater Damiaan gebruikt heeft. Ook zijn altaar is daar te zien. Via een maquette word je duidelijk gemaakt hoe die gemeenschap werd afgesloten van de rest van de wereld. Uiteindelijk breng je ook een bezoek aan het eigenlijke geboortehuis van de pater. In de classicistische kerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, opgetrokken in de 18de eeuw werd materiaal van drie kapellen uit Veldonk, Kruis en Ninde gebruikt. In de doopkapel van de kerk werd pater Damiaan gedoopt. Je vindt er een houten beeld van pater Damiaan. 
Meer info: www.tremelo.be

Reviews en beoordelingen Tremelo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Tremelo? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info