Haspengouw: nog meer bezienswaardigheden

Ontdek de K-troeven van Haspengouw: kerken, kastelen, kapellen

Het Doorkijkkerkje in Borgloon, is een kunstwerk en kreeg de naam 'Reading between the Lines'. Het werd gebouwd door een kunstenaarsduo (architecten) bekend onder het pseunoniem Gijs Van Vaerenbergh. Sedert september 2011 heeft dit doorkijkkerkje tot doel je naar het landschap te laten turen ... tussen de lijnen, hier gevormd door stalen platen. Ook van buitenaf kan je dwars door de kerk naar het landschap kijken, maar daarvoor moet je wel een goede invalshoek vinden. Meer informatie op de website van de kunstenaars.  Lees meer

 
  • Genieten van rustige fruitdorpjes
  • Onthaasten op het beste plein van Limburg   
  • Bezoek de rozenfestivals van kasteel Hex 
  • Doe een terrasje op kasteeldomein 'de la Motte'
  • Ontdek het verhaal van de kapel van de Ossenweg
Gratis reisgids downloaden

Château de la Motte

De geschiedenis van kasteel ‘de la Motte’ gaat terug tot het midden van de 14de eeuw, toen er op deze plek een mottoren gebouwd werd door iemand van de plaatselijke adel. Het gebouw kende een wisselvallige geschiedenis van brand, verwoesting, plundering, heropbouw en uitbreiding. In de kelders van het huidige kasteel uit 1865 is nog een stuk van die oorspronkelijke toren te zien. Omheen het kasteel, langs de vijver en in het boomrijke park staan diverse beelden die allemaal het paard als thema hebben.

GPS: Mettekovenstraat 2, Groot-Gelmen (Sint-Truiden)
Gps-coördinaten: N 50°47’01.6”   E 5°16’23.3”

Mettekoven

Enkele jaren geleden werd het dorpsplein van Mettekoven grondig onder handen genomen. Het eindresultaat is een heerlijke rust- en ontmoetingsplaats met grasvelden, zitbanken, hoogstam fruitbomen en parkeerplaatsen. Niet echt verwonderlijk dat de luisteraars van Radio 2 Limburg dit plein kozen als “het beste plein van Limburg”.
De eenbeukige Sint-Martinuskerk van Mettekoven vlakbij beschikt over kerkmeubilair dat nog grotendeels uit de 19de eeuw stamt. Op het kerkhof ontdek je enkele grafkruisen uit de 17de en 18de eeuw.

GPS: Mettekovenstraat, Groot-Gelmen (met kruispunt Bergstraat)
Gps-coördinaten: N 50°46’51.4”    E 5°17’24.3”

Kasteel Hex

Het prachtige kasteel Hex staat bekend voor zijn rozentuinen en zijn moestuin met tal van oude groenten. Twee maal per jaar kan je hier terecht voor grootse rozenfestivals. Ook het kasteel is uniek door zijn decoratieve inrichting en meubilair. Alleen de tuinen zijn toegankelijk tijdens de rozenfestivals. Het kasteel dateert van de 18de eeuw en was een voormalig jachtverblijf van de prins-bisschop van Luik.

GPS: Hekslaan 53, Vechmaal (Heers), dit is de locatie met zicht op het kasteel 
Gps-coördinaten: N 50°46’03.6”   E 5°21’45.4”
Meer info: www.hex.be 

Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk

De Onze-Lieve-Vrouw Bezoekingkerk van Wilderen bestaat uit twee bijzondere componenten. Ooit maakte de indrukwekkende romaanse toren (begin 11de eeuw) deel uit van een schans; een ogenschijnlijk veilige plek voor de parochianen in tijden van onrust en oproer. In het midden van de 19de eeuw werd een zaalkerk in neoclassicistische stijl aangebouwd. Met mooi eikenhouten kerkmeubilair, maar zelden geopend voor het publiek.

O.L.V. Kapel van de Ossenweg

De O.L.V. Kapel van de Ossenweg is opgetrokken in de laatgotische stijl, de oudste delen dateren van 1536-1538. In de 18de eeuw volgden er enkele verbouwingen. Ze is elke dag van het jaar open telkens van 8.00 u tot 19.00 u. Het Mariabeeldje dat hier vereerd wordt werd door een landbouwer gevonden toen hij met zijn ossenspan zijn veld aan het omploegen was. Het  beeldje werd aan een eik gehangen t.h.v. een plaats waar een ossenstal zich bevond. Nadat de kapel een tijdje opgesloten stond, werden er vanaf 1842 opnieuw misvieringen gehouden. Je vindt er een piëta, artefacten boven het hoofdaltaar, een apostelbank uit 1613. Lees verder voor nog meer Haspengouw bezienswaardigheden.

Reviews en beoordelingen Nog meer te zien

Heb je zelf tips of opmerkingen over Nog meer te zien? Plaats je beoordeling

Elly en Leen15 oktober 2018

Interessante gids over het mooie haspengouw. Zijn er zeer blij mee, gelijk onze fietsroute geplant.

Harry 6 mei 2018

Duidelijke reisgids met prima stadswandelingen en fietsroutes.

Anna13 oktober 2016

Onlangs een mooie wandeling gemaakt langs fruitbomen in een glooiend landschap met als hoogtepunt het doorkijkkerkje nabij Borgloon. Zeer de moeite waard! We hebben genoten en zullen zeker nog eens terugkomen.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info