Vakantie Madeira: bezienswaardigheden, info en tips

Fauna en flora op het bloemeneiland Madeira (Portugal) lokken heel wat toeristen

Madeira is een subtropisch eiland in de Atlantische Oceaan op zo'n 600 km van de westkust van Marokko. Het eiland (56 km lang en max 19 km breed) dat van vulkanische oorsprong is, werd pas bewoond in de 15de eeuw door kolonisten en behoort tot Portugal. Het was een belangrijke halteplaats bij de verkenning van de Afrikaanse kust. Culturele bezienswaardigheden vind je in Funchal. De kleurrijke fauna en flora lokken ook veel toeristen naar Madeira. Je vindt er pareltjes van de natuur verspreid over het ganse eiland onder de vorm van watervallen, tuinen en berglandschappen. Vanuit Brussel en Amsterdam ben je er op vier uren vliegen. 

Madeira heeft zoveel ideale troeven dat je er eigenlijk liefst zou willen blijven. 
  • Maak kennis met het prachtige bloemeneiland
  • Geniet het ganse jaar van ideale temperaturen
  • Zin in een zoete of droge Maderawijn? 
  • Bezoek zeker het dorpje Jardim do Mar
  • Wandel langs de levadas 
  • Ontdek culturele bezienswaardigheden in Funchal

Gratis reisgids Madeira?

Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Hét Bloemeneiland 

Vandaag kennen we Madeira als een prachtig bloemeneiland met bergtoppen tot 1200 meter. Het is de aangename temperatuur die zorgt voor de kleurrijke fauna en flora. In de zomermaanden stijgt de temperatuur zelden boven de 30°C en 's winters bereikt de thermometer nog steeds 20°C op het middaguur. Gedurende de nacht is het nooit kouder dan 13°C en dat zorgt ervoor dat bloemen zoals jasmijn, orchidee, hortensia, gladiool, magnolia, mimosa en vele andere hier de ideale groeiomstandigheden vinden. Dat geldt ook voor de tropische vruchten zoals ananas, papaja, avocado en de minder gekende zoet sappige vrucht anona. Niet enkel in de vrije natuur is het genieten maar ook in de bloemperken van parken en voor bijna elk huis ligt een tuintje met geurende, fleurige bloemen. In april en mei staat het eiland vol met de paradijsvogelbloem, het symbool van het bloemenparadijs op Madeira.

Wandeleiland

De pareltjes van de natuur vind je verspreid over het ganse eiland onder de vorm van steile kliffen, berglandschappen, watervallen, botanische tuinen. Met een levadawandeling zie je het mooiste van Madeira passeren. Je wandelt in de natuur met de levada aan je zijde, een irrigatiekanaal dat een belangrijke levensader vormt voor gewassen én de mens. Maar je komt onderweg ook langs ravijnen, langs laurierbossen, fabuleuze uitzichtpunten, enz.   

Madeira is geen uitverkoren eiland voor strandtoeristen. Het enige zandstrand ligt op Porto Santo, een eilandje op zo'n 70 km varen van Madeira. Het strand is 9 km lang en was de eerste aanlegplaats van de ontdekkingsreizigers. Hier vind je dus wel ongerepte goudkleurige stranden. Bovenop zijn er toch ook wat culturele bezienswaardigheden. Ontdekkingsreiziger Colombus huwde op Porto Santo. Waar het koppel verbleef in de hoofdstad Vila Baliera, is nu een museum. En in de natuur kan je wandelingen maken in de serra's of de pico's beklimmen waar je een magnifiek uitzicht krijgt.

Op Madeira heb je een week nodig om alles te zien en te genieten van de bloemenpracht, de overvloed aan tropische vruchten en zijn zoete of droge Maderawijn. De rustigste periode om Madeira te bezoeken zijn de maanden juli en augustus, want dan zijn de overwinteraars niet op het eiland.

Madeirawijn 

De madera druif is door zijn smaak een gegeerd product. Begin 18de eeuw kwamen voornamelijk Engelse wijnhandelaren zich vestigen op Madeira. De wijngaarden beslaan zowat één vijfde van het totale oppervlakte. Er zijn vier soorten Madeirawijn: boal (halfzoet), malvasia (zoet), sercial (droge) en verdelho (half-droog). 

Funchal, cultuur in de hoofdstad  

De belangrijkste culturele bezienswaardigheden vind je in Funchal, de kleurrijke hoofdstad van Madeira. De Sé (kathedraal), de Mercado dos Lavrodores, de Igreja do Colégio, ... het zijn maar enkele van de bezienswaardigheden die je niet mag missen in Funchal.

Op een boogscheut van de hoofdstad Funchal ligt Monte, een dorp waar men een speciaal transportmiddel voor de toeristen hanteert. Je wordt er in een rieten mand naar beneden geloodst met twee 'chauffeurs' aan je zijde.  

Reviews en beoordelingen vakantie Madeira

Heb je zelf tips of opmerkingen over Madeira verkennen in alle windstreken? Plaats je beoordeling

Marjo 20 januari 2023

Hele fijne gids, heel uitgebreid. We zullen hem zeker gebruiken tijdens onze rondreis.

Karolien Pazzaia 25 januari 2022

Heel blij met de aankoop van deze gids. Overzichtelijk, duidelijke info en mooie foto's. Bedankt!

Archana Roosen 8 maart 2021

Zeer duidelijke beschrijving. Goed uitgelegd en zeer goed bruikbaar.

Maurice 9 februari 2020

Een zeer volledige gids, aangenaam als reisvoorbereiding!

Roger Verlinden 26 juli 2019

Mooie voorbereiding op een Madeira reis

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info