Porto Santo: buureiland van Madeira

Ontdek wat je kan zien en voelen onder de voeten op Porto Santo

Maak een excursie naar het buureiland Porto Santo. Heb je aan een 9 km lang zandstrand voldoende? Bovendien geen oker, lichtbruine tinten maar goudgeel. Mocht je het zand onder de voeten beginnen missen op Madeira, dan moet je hierheen. Trouwens, heel wat Madeirezen brengen op Porto Santo hun eigen vakantie door. Je kan vanaf Funchal met de boot naar het buureiland of met het vliegtuig al is dat maar een vlucht van amper een half uur. Lees meer

Maak een overtocht naar buureiland Porto Santo om er te ontdekken waarom Madeirezen er hún vakantie doorbrengen.
  • Wil je het buureiland Porto Santo leren kennen?
  • Geen bergen maar wél zand 
  • Bezoek de hoofdstad Vila Baleira
  • Mooi zicht op vijf omringende rotseilandjes
  • Met de boot of het vliegtuig?
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Er zijn evenwel géén noemenswaardige bergen op Porto Santo, maar daarvoor kom je niet op Porto Santo. Het eiland ligt op bijna 50 km van hoofdeiland Madeira, is ‘maar’ 11 km lang en een goede 6 km op zijn breedst. Met een oppervlakte van 42 km² ben je al snel rond. En toch is het hier druk. Vijf kleine rotseilanden omringen Porto Santo. Vanaf Madeira geraak je op Porto Santo per boot (vanuit Funchal) of per vliegtuig.   

Toerisme uit noodzaak

Ooit was Porto Santo volledig begroeid met vooral heide en drakenbloedbomen toen het ontdekt werd in 1418. Uit lucratieve doeleinden deed men er aan het verbouwen van gewassen, druiventeelt, fruit- en groententeelt. Er was ook een tijdje de exploitatie van minerale bronnen. Maar daarvan zijn slechts sporadisch nog … wat sporen te zien. Met herbebossing tracht men het groene uitzicht van weleer te herstellen.     

Tegenwoordig probeert men op Porto Santo te (over)leven van het toerisme. De zuidkust die beschikt over een zandstrook van ongeveer 9 km wijzigde al fel van uitzicht door de inplanting van de nodige toerisme-infrastructuur. De Madeirezen die tijdens hun zomervakantie snakken naar écht fijn zand komen in grote getale naar Porto Santo.

Vila Baleira, de hoofdstad

In de hoofdstad Vila Baleira wonen de meeste mensen. Bezienswaardigheden zijn er het mooi aangelegde plein Largo do Pelourinho, de kerk Nossa Senhora da Piedade, het gemeentehuis met in één van de ruimtes een klein museum over Cristoffel Columbus (Casa Museu Cristóvão Colombo). Hij zou er gewoond hebben tussen 1479 tot 1484, nog voor hij op zee ging ontdekken en gewoon wat handel dreef.

Reviews en beoordelingen Porto Santo

Heb je zelf tips of opmerkingen over Porto Santo? Plaats je beoordeling

Isabelle De Meirsman31 juli 2018

Duidelijke en zeer handige handleiding met toegevoegde links.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info