West-Madeira: Tips voor uitstapjes in het westen van Madeira

Kom het ruige Westen van Madeira ontdekken dankzij betere bereikbaarheid

Wat je meteen zal opvallen aan de westelijke zijde van Madeira is het wat ruigere uitzicht. Ook hier vind je grotten, hoge kliffen, watervalletjes, in terrasvorm bewerkte percelen, levada’s. Ooit was het westen van Madeira moeilijk of sommige plaatsen tot bijna onmogelijk  bereikbaar. Dorpen lagen hierdoor vaak geïsoleerd. Enkel een verdwaalde toerist zou er komen binnengewaaid.  Lees meer

West-Madeira gaat steeds beter scoren bij de toeristen dankzij vlottere bereikbaarheid.
  • Verken het ruige westen van Madeira
  • Nu eindelijk ook beter bereikbaar dankzij de VE2
  • Genieten van uitzicht op de zee, de rotsen, de kliffen, ...
  • Waarom is Paúl da Serra zo belangrijk?
  • Flaneren in Ponta do Sol, het 'zonnepunt' 
  • Met de lift naar boven, te voet naar beneden 
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Dat veranderde toen er voor de kustweg die vervaarlijk langs kliffen naast de oceaan liep,  een alternatief kwam met de aanleg van de VE2 (Via Rapida), een 4-vaksbaan tussen São Vicente en Porto Moniz. Het uitzicht op de rotsen en de zee wordt wel veelvuldig onderbroken door een tunnel, maar dat kon niet anders of loopt de autostrade over viaducten. Dezelfde afstand via de vroegere kustweg deed je in zowat twee uur, nu over de VE2 in 30 minuten. Het maakte vanzelfsprekend het westen beter toegankelijk voor de toeristen. 

Hoogvlakte Paúl da Serra

Op de kaart staat de hoogvlakte van Paúl da Serra ingekleurd als een ‘open plek’. Het is een gebied van iets meer dan 100 km² dat voor de bevloeiing van het eiland een belangrijke rol speelt. De regen die hier op de bodem valt, gaat immers door het poreuze gesteente door. Zo sijpelt water in beken en zo uiteindelijk naar de levada’s, de irrigatiekanalen voor de terraslandbouw en andere moeilijk te bereiken percelen waarop.

Ponta do Sol

Ponta do Sol, letterlijk vertaald het ‘zonnepunt’. Een boulevard om te wandelen, wat horeca met één van de populairste zaken waarvan het terras letterlijk boven een baai ‘hangt’, een kiezelstrandje. Meer moet dan niet zijn om de toeristen naar hier te krijgen. Wie van cultuur houdt, kan de parochiekerk binnenstappen waar het plafond knap bewerkt is. Eveneens is een ebbenhouten tabernakel in drie etages te bezichtigen. Ooit lag hier de grootste suikerrietplantage van het ganse eiland. Nu groeien er op die plek bananen. Hier zou de zon het meest schijnen op Madeira, vandaar die bananen en vroeger het suikerriet. In een overgebleven suikerrietfabriekje Engenhos da Calheta wordt er nog suikerriet verwerkt.

Calheta

In 1502 kreeg Calheta al stadsrechten wat het één van de oudste nederzettingen maakt van Madeira. Misschien zin in een zwempartijtje?
Op de Praia da Calheta zijn twee stranden met mensenhanden aangelegd. In het dorp kan je de kerk bezoeken omdat je daar een prachtig bewerkt plafond kan bewonderen in de mudejarstijl. Een mooie foto kan je nemen vanop afstand van Pául do Mar, een vissersdorpje tegen de rots ‘geplakt’. Het heeft een leuk haventje. In een kleine baai kan je er zwemmen.

Ponta do Pargo

Ponta do Pargo is het meest westelijk gelegen dorp op Madeira. Veel is er niet te zien maar je kan er wel naar een vuurtoren die de hoogst gelegen vuurtoren van Portugal is, 312 meter boven de zeespiegel. Je kan er een kleine expositie bekijken van vuurtorens op Madeira. Maar de uitzichten zullen misschien je méér interesseren.

Kabelbaan Achadas da Cruz

Aan de kliffen bij het dorp Achadas da Cruz is een kabelbaan van 450 m naar de kust aangelegd. Je kan heen en terug, met een uitzicht op de zee, wijngaarden en landbouwpercelen. Maar waarom niet een wandeling maken via een aangelegd pad tot beneden en met de kabellift in 5 ‘ terug naar boven. Tenzij je vandaag extra sportief wil zijn en de tip voor trip in omgekeerde richting wil doen.

Reviews en beoordelingen West-Madeira

Heb je zelf tips of opmerkingen over West-Madeira? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info