Centraal-Madeira: hoogste bergtoppen op Madeira

Voor forellen, nonnen en de hoogste toppen moet je in Centraal-Madeira zijn

In het centrale gedeelte van Madeira tref je de hoogste bergtoppen van vulkanen zoals de Pico Ruive (met 1861 m de hoogste) en de Pico do Ariero (tweede hoogste met 1818m). De andere schommelen rond de 1400 meter. Langs de noordelijke kant naar de oceaan toe liggen diepe dalen. Sommige zijn nog flink bebost. Hier groeien onder meer dikke wilgen waarvan het hout gebruikt wordt voor het nog in grote mate beoefende vlechtwerken. Die dalen maken deel uit van beschermde natuurgebieden. Andere werden door mensenhanden uitgehakt tot terrassen waarop aan fruitteelt wordt gedaan.  Hieronder geven we enkele suggesties voor een uitstap.  Lees meer

Heel diverse thema's hebben we voor je geselecteerd in Centraal-Madeira.
  • Verken de hoge toppen van Centraal-Madeira
  • Pico Ruive en Pico do Ariero steken er letterlijk boven uit
  • Rij naar de top van de Pico do Ariero
  • Maak één van de levadawandelingen in deze regio
  • Bezoek een forellenkwekerij en combineer met een wandeling
  • Maak schitterende foto's met zicht op het Nonnendal
  • Ga op de pas Boca da Encumeada staan voor een megamooi uitzicht
Gratis reisgids downloadenKoop de volledige reisgids voor € 10

Pico do Ariero

Rij met de huurwagen tot ver bij de top van de Pico do Ariero (1818 m). Het uitzicht op het onderliggende vulkanische landschap zal zich op je netvlies branden. Westelijk kijk je naar de kloof van Curral das Freiras. Noordelijk de Pico das Torres (1851 m) en Pico Ruivo (1861 m). Als het kan, zorg dat je hier bent bij zonsopgang of ondergang. Wat je dan ziet is adembenemend en trouwens zal het hier dan nog minder druk zijn dan overdag want ook andere reisgidsen bevelen deze uitstap aan.  

Ribeiro Frio

Bezoek de forellenkwekerij van Ribeiro Frio. Ribeiro frio betekent letterlijk koude beek. Niet zozeer de rondzwemmende forellen in de bassins zijn zo speciaal, het is de weg hoe ze daar belanden. Water helder als kristal komt uit de koude beek en vult de bassins. De kleine forellen worden via een sluizensysteem op een helling tot beneden geleid. Niet in één keer maar via een paar bassins, tot ze volwassen zijn. De omringende bloemen en planten doen de kwekerij eerdere lijken op een botanisch park. Iedereen wil dit wel gezien hebben, dus mogelijks is het hier druk als jij er ook rondloopt. Je vindt de kwekerij op de ER 103 tussen Funchal en Faial. Het mooie eraan is dat je dan onderweg ook de laurier- en eucalyptusbomen tegenkomt. Ze maken deel uit van het Parque Natural do Ribeiro Frio. Kijk al eens op deze link:

http://www.visitmadeira.pt/pt-pt/explorar/detalhe/parque-florestal-do-ribeiro-frio

Curral das Freiras (Nonnendal)

Dit is het Nonnendal. Een uitermate mooi beeld op het dal krijg je bij het uitzichtpunt Eira do Serrado. Het dal is ontstaan door erosie, dus niet door invloed van een vulkaan.

Die naam?

In 1566 zetten de nonnen van het klooster in Funchal het op een lopen toen Fransen een bezoekje kwamen brengen. Ze gingen zich verschuilen in het dal. Ze hadden er al wat grond bewerkt voor eigen winning, vonden het daar nog zo slecht niet en lieten er een kleine nederzetting bouwen. Inmiddels vind je hier al flink wat huizen met, de toerist heeft honger en dorst, koffie- en theehuisjes, restaurantjes. Gelukkig loopt er nu een weg naartoe (ER107) met op het einde een tunnel. Vroeger moest je over de bergen wandelen. 

Boca da Encumeada

De Boca da Encumeada is een pas die centraal op Madeira ligt ten westen van de ‘Pico’s. De ene vallei vlakt af naar het zuiden tot bij de stad Ribeira Brava, de andere naar het noorden waar São Vicente ligt. Óp de pas is er een plek waar je een fantastisch uitzicht bekomt. Je ziet er duidelijk de scheiding tussen het bergmassief met de pico’s in het oosten en de westelijke hoogvlakte van Paúl da Serra. 

Levadawandelingen in Centraal-Madeira

Mocht je de kriebels krijgen om de drie pieken Pico Ruivo, Pico do Ariero en de Pico das Torres te bedwingen via een wandelpad, dat kan, maar weet dan dat dit énkel weggelegd is voor ervaren bergwandelaars en dus geen hoogtevrees hebben. Er liggen enkele moeilijke passages ondanks de aangebrachte bevestigingen inclusief passages door tunnels (volg de levadawandeling PR 1). Bekijk de wandeling al eens via http://www.visitmadeira.pt/en-gb/what-to-do/activities/search/pr1-vereda-do-areeiro

Een veel gemakkelijkere wandeling met ook al spectaculaire ‘views’ is het wandelpad vanaf de parking van de forellenkwekerij tot bij het uitkijkpunt (Ninho da Manta), het Buizerdsnest. Daar is een platform aangelegd van waarop je ook al mooie uitzichten hebt op de valleien. Heen zowat een halfuur stappen.

Je begint op de pas Boca da Encumeada, loopt een stukje door een laurierbos (Unesco Werelderfgoed), daarna een eindje in een tropisch woud om te eindigen in Ribeira Grande, een gehucht van São Vicente. Opgelet, dit is ook een heen- en terugtraject. Voor meer info zie:      
http://www.visitmadeira.pt/en-gb/what-to-do/activities/search/pr-21-caminho-do-norte  

Reviews en beoordelingen Centraal-Madeira

Heb je zelf tips of opmerkingen over Centraal-Madeira? Plaats je beoordeling

luc meynen28 februari 2018

De gids geeft ons een houvast voor ons bezoek aan Madeira dat gepland staat voor de zomer 2018. Een overzicht van de voornaamste hoogtepunten is ideaal voor de planning van een kort bezoek. Inhoudelijk toetsen aan de realiteit zal moeten wachten tot tijdens het bezoek zelf.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info