Kathedraal (Sé)
De kathedraal van Funchal werd gebouwd bij de eerste nederzettingen en moet daarom ook het oudste gebouw van Madeira zijn. De torenspits is belegd met azulejo's, iets wat je niet te vaak ziet. Aan het altaar staat een Vlaams retabel. De rijk gedecoreerde koorbanken zijn beslist ook de moeite. Het plafond in cederhout heeft die mooie mudejarstijl, sierlijk afgewerkt met ivoor en bladgoud.
De kathedraal ligt in de oudste wijk van Funchal, de Zona Velha. Het is er een wirwar van kleine gezellige straatjes waar ook het Museu de Arte Sacra is gevestigd. Wellicht het belangrijkste museum van de stad. Het bezit heel wat meesterwerken aangekocht door rijke kooplui en geschonken aan de kerkelijke overheid. Omdat er ook Vlaamse kolonisten waren op Madeira zijn er ook werken te zien van 15de en 16de eeuwse Vlaamse schilders.
Igreja do Colégio
Kerk met erg mooie barokelementen. Gebouwd tussen 1629 en begin 18de eeuw. Zonder twijfel één van de meest decoratieve kerken van Madeira. Unieke tegelkunst uit halfweg 17de eeuw en Vlaamse schilderkunst. Bewonder de altaren, vergeet niet om de sacristie binnen te stappen. Zijkapellen bevatten graftombes. In het aanpalende jezuïetenklooster krijgen nu universiteitsstudenten les. Kijk al even op www.colegiodosjesuitas.pt
Musea
Madeira Story Centre is een interactief museum in het centrum waar de geschiedenis van Madeira tot leven komt, vanaf het ontstaan (vulkanisme) tot vandaag. Aandacht ook voor de fauna en flora, geologie, cultuur, ...
Museu de Arte Sacra toont religieuze kunst. Schilderijen en beeldhouwwerk o.a. uit de 16de eeuw. Er is een Vlaamse collectie met werk van onder meer Rogier van der Weyden, Joos van Cleve, Gerard David.
Funchal telt nog een tiental andere musea over uiteenlopende onderwerpen: wijn, brandweer, schilderkunst, aardewerk, natuur, ... Het Museu Quinta das Cruzes of huis van de kruisen is een aanrader. Je krijgt er de combinatie van museum en botanische tuin.
Suiker
Het Suikermuseum laat je kennis maken met de belangrijkste bron van inkomsten, nog voor sprake was van de toeristeninstroom, namelijk de suikerrietplantages. Madeira en de stad Funchal zijn rijk geworden door de suikerrietplantages. Het was precies in de Zona Velha dat het eerste suikerriet werd gewonnen. Op die plaats staat nu ook het Suikermuseum, gevestigd in het voormalig huis van een Vlaamse handelaar.
Nog meer bezienswaardigheden
Natuurlijk heeft ook Funchal zijn botanische tuin, de Jardim Botanico, trouwens een van de mooiste van Madeira. Hij ligt weliswaar niet in het stadscentrum maar ca. 3 km daarbuiten. Maar de stad heeft ook nog andere tuinen die geopend zijn voor het publiek. Elke dag van de week kan je er een andere bezoeken: Parque Santa Catarina bv.
Ook bezienswaardig is het Convento de Santa Clara, een kloosterkerk bezet met azulejo's. Tevens heel mooi houtsnijwerk, fresco's, schilderijen, ... Kapitein Zarco, die Madeira ontdekte, heeft er zijn laatste rustplaats gekregen. Ook de Mercado dos Lavradores loont de moeite. In deze drie verdiepingen tellende markthal zijn alle ambachten vertegenwoordigd, inclusief een enorm aanbod aan kleurrijk tropisch fruit. De markthal zelf heeft een schitterende ingang met azulejo's die het markt- en boerenleven uitbeelden.
Wat je al altijd wilde weten over de azulejo’s kom je in het Casa Museu Frederico de Freitas. Veel wat er te zien is, behoort tot de schenking van een advocaat die na zijn dood in 1978 zijn collectie naliet aan de stad. Je kan er in het huis de originele meubelen, gebruiksvoorwerpen en kunst zien en ook de Zonnekamer. Het Casa dos Azulejos toont een uitgebreide collectie van de geglazuurde keramiektegels.
Maderawijn kan je leren proeven in het Adegas de São Francisco. Het is een wijnhuis annex interactief museum dat een aangenaam bezoek oplevert. Kom te weten hoe van druivensap maderawijn wordt gemaakt. Het begin van de rondleiding in de lekker ruikende oude wijnkamer brengt een mens dat aangenaam gevoel. Voorts zie je een film, krijg je uitleg over het speciale hout van de rijpingsvaten, over de onwaarschijnlijke ‘uitvinding’ van de maderawijn, over de stichtersfamilie Blandy enz. Boeiend en smaakvol want een degustatie hoort er natuurlijk ook bij. Website: www.blandyswinelodge.com
De kabelbaan brengt je naar het hogergelegen Monte. Leuk om doen en je ziet wat. Misschien een ideetje voor ná de verkenning want dan herken je vast en zeker een aantal plekken als je naar boven wordt gegleden.
Wie kent niet CR 7? De voetballer Cristiano Ronaldo laat zich graag zo noemen, verwijzend naar zijn initialen en het rugnummer dat hij steevast draagt. Schatrijk geworden met voetballen, intussen eigenaar van een paar hotels in Funchal. En dat hij een museum zou krijgen, dat kon uiteraard niet uitblijven.
Net buiten het centrum
De botanische tuin Jardim Botanico ligt ca. 3 km buiten het centrum, ten noordoosten. De tuin heeft vijf delen, uitgespreid over 3,5 ha, in terrasvorm verbonden met paadjes. Bijzonder is het natuurlijke tapijt de ‘jardins coreografados’, geometrisch aangelegde struikjes. Er is ook een vogelpark. Je hebt er niet alleen een uitzicht op tal van planten in alle mogelijke vormen en soorten, meer dan 2000 soorten. Ook de blik op de stad is niet te versmaden. In 2016 waren er bosbranden rond Funchal die toch flink wat delen van de tuinen te grazen had. Vooral bomen op de terrashellingen liepen schade op.
Hogerop de stad, op 600 meter afstand, ligt het dorpje Monte dat een trekpleister is in Zuid-Madeira omwille van een ... sledemand. Op een andere pagina lees je er meer over.