Aalst, meer te zien dan maskers en carnavalsleute

Ontdek wat Aalst nog meer in petto heeft

De kapel van Sint-Antonius van Padua, op het begijnhof van Aalst, zal wellicht de meeste aandacht trekken van de bezienswaardigheden. Niets laat vermoeden dat deze kapel gebouwd werd bovenop de begraafplaats van een mystiek begijntje, overleden in 1631. Aan de overkant staat de voormalige kerk van Sint-Katharina op de Zavel. Ze is momenteel in gebruik als Orthodoxe kerk en kan niet bezocht worden. Dit begijnhof was hier al sedert 1261 en werd na de Tweede Wereldoorlog opgeheven omdat er geen begijntjes meer waren. De begijnenhuisjes zijn allemaal verdwenen en vervangen door sociale woningen.  Lees meer

Sommige bezienswaardigheden kregen andere functie, maar bleven op die manier gelukkig gespaard.
  •  
  • Stap rond in het 'moderne' begijnhof
  • St-Antoniuskapel en St-Katharinakerk, nog enige restanten  
  • Spot het beeld van de Heilige Nepocumenus
  • De kasteelgevel van het station Aalst
  • Lees over een polyvalente danszaal
Gratis reisgids downloaden

Heilige Joannes Nepocumenus

Het standbeeld van deze bijzondere heilige staat op de Houtmarkt in Aalst. Als je rechts voorbij de kerk van Sint-Katharina stapt, dan zie je een doorgang rechts. Zo beland je op de Houtmarkt, met het beeld van deze heilige, gemaakt op het einde van de 18de eeuw. Deze heilige, ook bekend als Johannes Nepomuk, staat veelal op bruggen als patroonheilige voor iedereen die iets met water te maken heeft. Hij was een priester uit Praag die in de 14de eeuw afschuwelijk gemarteld werd en tenslotte halfdood in de Moldau gegooid. Toen hij verdronk kwam zijn lichaam plots boven water drijven omgeven door vijf stralende sterren. Hij was voordien heel geliefd als predikant en werd tenslotte begraven in de Dom van Praag. Later werd hij heilig verklaard.

Station

Het stationsgebouw van Aalst werd 160 jaar geleden gebouwd en ziet eruit als een kasteel met kantelen en torens. Het gebouw werd een beschermd monument in 1978, maar was toen dringend aan restauratie en modernisering toe. De voorgevels werden netjes bewaard, al de rest is nieuw: sedert een restauratie vanaf 1990.

Graanmarkt

De Graanmarkt in Aalst wordt door één gebouw gedomineerd: de Pupillen. Deze naam verwijst naar een voormalige school voor kinderen van militairen. Maar het gebouw heeft allerlei functies gekregen: klooster, kazerne, militaire gevangenis, interneringskamp en is nu in gebruik als gerechtsgebouw. Tegenover het gebouw staat het monument ter ere van de oorlogsslachtoffers van beide wereldoorlogen.

Danszaal Gillade

Reeds in de 19de eeuw was dit een geliefde danszaal in Aalst. Het was de meest bekende zaak in de stad met een orgel. In 1923 werd er beslist om het huidige art-décogebouw te bouwen. Maar tijdens de bouw, in 1926, ging de eigenaar failliet door bouwperikelen. Het complex werd opgekocht en gebruikt als feestzaal. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het in handen van de stad Aalst.Later werd het opgekocht door het Lyceum. Het gebouw is geklasseerd als monument, gerestaureerd in de originele staat en nu in gebruik als polyvalente zaal door het Lyceum.

Reviews en beoordelingen Bezienswaardigheden

Heb je zelf tips of opmerkingen over Bezienswaardigheden ? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info