Aalst, de belangrijkste kerken

Begin je kerkentocht met de Sint-Martinuskerk die rijkelijk voorzien is van kunstschatten

De Sint-Martinuskerk moet je zeker bezocht hebben in Aalst! Goed onderhouden, rijkelijk aangekleed, met mooie zijkapellen en een bijzondere vorm: een kruis. De kerk moest er oorspronkelijk anders uitzien maar wegens geldgebrek is ze afgewerkt in de huidige vorm. Er zijn zoveel schatten dat je ze moeilijk allemaal in detail kan bekijken. Een rondgang in de kerk brengt je langs de meest waardevolle objecten.  Lees meer

Jezuïeten, Sint-Jozef, Sint-Martinus en ... Rubens, je vindt ze terug in de Aalsterse kerken.
  •  
  • Bezoek de Sint-Martinuskerk
  • Neem de tijd voor een uitgebreide rondgang 
  • Expansie in Aalst leidde tot bouw Sint-Jozefkerk 
  • Jezuïetenkerk laat enkel buitengevel zien
     
Gratis Reisgids downloaden

Als je in de kerk bent volg je rechts mee. Recht voor je heb je de preekstoel (1810) met op de top het beeld van God de Vader die zijn hand uitstrekt. Onderaan is er de afbeelding van het geloof dat over de wereld heerst. Daens droeg in deze kerk zijn eerst mis op (1873) en gaf ook preken vanaf deze preekstoel. Zijn begrafenis ging ook in deze kerk door (1907), maar dan wel in mineur.

Ga daar even naar rechts om bij het verst verwijderde schilderij even stil te staan. Het is een werk van P.P. Rubens (1632) die de aanstelling toont van Rochus tot patroonheilige van de pestlijders. Boven het werk staan er vier beeldjes van pestheiligen waarvan de H. Christoffel en Sebastiaan de bekendste zijn. Keer nu even terug naar de preekstoel en ga naar rechts.

In het centrale deel van het koor zal je een enorme sacramentstoren zien (1604). Hij is gemaakt van witte en blauwe hardsteen met stukken van roodbruine marmer. Als je recht naar de voorzijde van deze sacramentstoren kijkt dan heb je achter je een zijkapel waar de grafsteen en het grafmonument van Dirk Martens, de grote drukker uit Aalst, tegen de muur staan. Vervolg dan je wandeling rond het koor dan zie je boven je mooie gewelfschilderingen (1497). Als je nu terugstapt naar de ingang dan zie je ook meteen het orgel met doksaal (1758). Het werd gebouwd door de bekende orgelbouwer Petrus Van Peteghem en zou een van zijn grootste orgels zijn (3000 pijpen). Het is nog in perfecte staat en is ten volle te beluisteren tijdens de jaarlijkse orgelconcerten in september.

Sint-Jozefkerk

Deze kerk is van recente datum, nl. van eind de 19de eeuw, in 1891. Het is de tweede parochiekerk van Aalst en werd gebouwd omdat Aalst alsmaar groter werd en er dus een tweede parochie nodig was. Bij de bouw stond deze kerk aan de rand van de stadskern.En kijk nu eens!

Jezuïetenkerk

De Jezuïetenkerk van Aalst kan je niet bezoeken en alleen de voorgevel ervan is zichtbaar. Ze dateert uit het begin van de 18de eeuw en is nu soms in gebruik voor klassieke concerten.

Reviews en beoordelingen Kerken

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kerken? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info