Het Heuvelland, bezoekerscentrum
Het Bezoekerscentrum ‘Het Heuvelland’ bevindt zich áchter de kerk op het Sint-Laurentiusplein 1. Op het gelijkvloers vind je het tevens het infokantoor Toerisme Heuvelland. Het bezoekerscentrum brengt op de eerste verdieping een permanente tentoonstelling 'Landschap en Oorlog' Heuvelland 14-18. Heel goed uitgewerkt met multimediale middelen en bijzonder leerrijk. Een lift is er voor minder mobiele mensen. Er wordt getoond en verteld wat er zich in het Heuvelland heeft afgespeeld. Thema’s komen aan bod zoals de rol van het landschap in oorlog, loopgravenziektes, de camouflage van het landschap om de vijand te misleiden, enz. Onderwerpen die je niet zo vaak behandeld ziet in andere oorlogsmusea. Bijzonder is ook de maquette van de ondertunneling onder de Duitse stellingen ter voorbereiding van de Mijnenslag op 7 juni 1917 te Mesen. Op tweede verdieping zullen jaarlijks wisselende tentoonstellingen worden opgezet, niet noodzakelijk oorlogsgebonden. De tentoonstellingen zijn gratis te bezoeken. Meer info op de website van het infokantoor Toerisme www.toerismeheuvelland.be
Brits militair kerkhof ‘Lindenhoek Chalet’ 1914-‘19
Vanaf maart 1915 werden gesneuvelde soldaten hier begraven en men bleef dat doen tot oktober 1917. Na de Wapenstilstand werden er nog ruim 100 lichamen bijgebracht vanop de slagvelden rond de Kemmel, waardoor de bergraafplaats nog moest uitgebreid worden.
Er staan 6 kruisjes apart op het kerkhof (foto 1730), daaronder liggen er geen lichamen maar men heeft een groot vermoeden dat deze 6 personen begraven liggen als onbekende soldaat op dit kerkhof.
Provinciaal domein Kemmel
De provincie West-Vlaanderen had sinds 1995 reeds een deel van de Kemmelberg opgenomen in haar bezit met het doel om de toeristische waarde van de Kemmelberg in ere te houden en op te waarderen. Dit was de feitelijke opstart van het provinciaal domein Kemmel. Nadien volgden nog enkele uitbreidingen. Nu is het provinciaal domein Kemmel al 140 hectare groot. Er bestaat een Kemmelbergwandelroute die ondermeer op en rond de Monte- en Kemmelberg de mooiste panorama’s laat zien. Je start best bij het gemeentelijk domein de Warande, een park van 16 ha met daarin een kasteel. Je komt ook in de vallei van de Lindebeek en langs beboste flanken. Meer info: www.heuvelland.be
Wijngoed Monteberg
Ga ontdekken wat de Westhoek biedt aan wijnbouw. Dat kan in het Heuvelland op het Wijngoed Monteberg op het grondgebied Dranouter. Aarzelend begonnen en meer als studieproject werden in 1996 de eerste wijnstokken aangeplant op de zuidelijke hellingen van de Monteberg en de Kemmelberg. Het gaf een mooi resultaat zodat het wijngoed al snel werd uitgebreid in verschillende fases. Opgelet, er is enkel mogelijkheid voor groepsbezoek. Er bestaan verschillende formules.
Meer info over assortiment e.a. vind je op de website www.monteberg.be
Wijngaarden Monteberg
Vandaag is zowat 7 ha beplant met wijnstokken. De zuidelijke gerichte hellingen (veel zon), de natuurlijke bescherming van de bossen langs de noordelijke kant en een ideale ondergrond (ijzerzandsteen) zorgen voor uiterst geschikte elementen voor de wijnbouw op de Monteberg. Momenteel werkt men met een tiental verschillende variëteiten.
Frans Ossuaire (massagraf)
Hier rusten 5294 Franse officieren, onderofficieren en soldaten, gesneuveld gedurende de hevige gevechten rondom Ieper. Voorbijganger, zij gaven hun leven opdat u vrij en gelukking leve, geef hen een vrome gedachte’ is de tekst dat je kan aflezen op een monument, een obelisk in het midden van het Ossuaire. Je vindt dit massagraf tegen de westelijke flank van de Kemmelberg. Tijdens de Slag om de Kemmelberg vielen heel wat slachtoffers. Alle Franse lichamen van die Slag werden hier samengebracht, daarna ook van andere Franse graven. Slechts 57 van de lichamen konden geïdentificeerd worden.
Slag om de Kemmelberg
Vier jaar lang was de heuvelrug rond Ieper en Wijtschate een strategische oorlogsplek. De geallieerden wilden absoluut vermijden dat de Duitsers door het innemen van de heuvelrug langs daar een doorbraak konden forceren naar de kust en dus de havens van Calais en Duinkerke. In het voorjaar van 1918 ondernamen de Duitse troepen nog een laatste poging. Ze wisten door de frontlijn bij Wijtschate Mesen te breken en stootten door tot aan de Kemmelberg. Op 25 april 1918 werd de Slag om de Kemmelberg uitgevochten. Duitse granaten werden beantwoord door Franse bombardementen. Toen de Duitse Alpenjagers werden ingezet moesten de Fransen zich terugtrekken op de Rodeberg en de Scherpeberg. De doorbraak werd verijdeld maar er vielen meer dan 5000 slachtoffers.
Mémorial Franse soldaten WO I en Kemmelberg
Dit indrukwekkende Memorial staat op de top van de Kemmelberg. Het monument is 17 meter hoog. Het brengt hulde aan de vele Franse soldaten die het leven lieten tijdens de Slag om de Kemmelberg in de eindfase van de Eerste Wereldoorlog (april 1918). De grote gedenksteen, ook ‘den Engel’ genoemd, werd onthuld in 1932. De steen is uit witte cement opgetrokken. Merk de lauwerkransen op die de gevleugelde Griekse godin in beide handen houdt. Op de zijkanten staan de namen van de gesneuvelden.
Gemeentehuis Kasteel De Warande
Het kasteel De Warande doet dienst als gemeentehuis van het dorp Kemmel. Na de Eerste Wereldoorlog is het gebouwd in opdracht van de baron Jacques Bruneel de la Warande. Het is een typisch voorbeeld van de neorenaissancestijl en van wat de landadel toen liet optrekken. Sinds 2004 is het als beschermd monument erkend. Het omliggende park maakt deel uit van het gemeentelijk domein de Warande.
Commandobunker
In anderhalf uur krijg je een uniek beeld van wat in de buik van de Kemmelberg is gebouwd. Een bezoek brengt je heel wat bij over waarom de bouw van de bunker er kwam toen in volle periode van de Koude Oorlog. Verder toelichting over het ontstaan van de NAVO en het Warschaupact en wat daaruit de gevolgen waren voor de Commandobunker. Je voelt als het ware nog de spanning rond de geheime missies, de onzichtbare vijand nog steeds als je er rondwandelt. Je mag in de Operations Rooms komen, destijds het kloppende hart van de bunker.
Je vindt de Commandobunker in de Lettingstraat 64, 8950 Dranouter. Opgelet, beperkt toegankelijk. Meer info over de bezoekmogelijkheden vind je op www.toerisme.heuvelland.be