Westhoek: Veurne bijzonder door zijn vredige uitstraling

Bezoek het vredige Veurne in 'slow motion'

Veurne lijkt wel het vredigste stadje van de Westhoek. Op en omheen de Grote Markt gaat het leven op een gemoedelijke manier zijn gangetje. Alleen bezoekers durven wel eens voor bijkomende drukte zorgen. Het lieflijke rustige karakter van het stadje weerspiegelt zich ook in een korte wandeling, die start op de markt met een groot aanbod aan bijzondere gebouwen en verder langsheen een  mooi stukje natuur loopt bij het water. Vaak ook te midden van groen, waar je ongestoord rustig kan picknicken. Je zal merken, werkelijk alles wat het culturele en natuurleven zo aangenaam maakt, zit mooi verpakt in deze wandeling die je desgewenst heerlijk lang kan rekken op eigen ritme.  Lees meer

Rust en stilte centraal in en rond Veurne, ga het zélf beleven. 
  • Bezoek Veurne, vredigste stadje in Westhoek
  • Blijf even 'plakken' op de Grote Markt
  • Doe een korte wandeling met alle highlights
  • Op eigen ritme cultuur en natuur van Veurne ontdekken
  • Bezoek 'Vrij Vaderland, leven achter het front'
  • Download de gratis reisgids met 4 routes in en rond Veurne.
Gratis reisgids downloadenVolledige reisgids kopen voor € 10

Grote Markt

De Grote Markt van Veurne vervult haar rol van centraal stadsplein al eeuwenlang. De eerste stenen voor de imposante Sint-Walburgakerk werden gelegd op het einde van de 13de eeuw. Bijna tegelijkertijd werd er werk gemaakt van de Sint-Niklaaskerk, die vlakbij ligt.

Het Stadhuis kwam er einde 16de eeuw, begin 17de eeuw (op de gevel staat het jaartal 1628), in Vlaamse renaissancestijl. Meteen werd ook de Grote Markt degelijk onder handen genomen. Aanpalend aan het Stadhuis staat het Landshuis, een voormalig gerechtshof. De bezoekers kijken vooral geboeid door de mooie schouw in de Stenen Zaal en de aankleding van de vroegere zittingzaal. Boven het Landshuis steekt de laatgotische belforttoren (Unesco Werelderfgoed) uit, vijf ‘verdiepingen’ hoog.

Belevingscentrum ‘Vrij Vaderland, leven achter het front’

Dit Belevingscentrum is nieuw sedert half maart 2014 en gevestigd in het Stad- en Landshuis op de Grote Markt. Thema is het verhaal van de Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog, zowel op als achter het front. De titel ‘Vrij Vaderland’ verwijst naar het laatste overgebleven stuk onbezet België midden oktober in 1914. Veurne lag immers achter de frontlinie en daardoor speelde zich hier een belangrijk deel van de Belgische oorlogsgeschiedenis af. Daarom was hier ook het Belgisch hoofdkwartier gevestigd met koning Albert I aan het bewind. Hier werd beslist om de IJzervlakte onder water te zetten om de Duitse vijand tegen te houden. Het echte leven achter het front is onderverdeeld in verschillende thema’s waaronder het verblijf van koning Albert en koningin Elisabeth, de medische bijstand, het onderwijs, de aanwezigheid van vele soldaten uit bondgenotenlanden, de vluchtelingen, het vertier … 
Meer info op www.vrijvaderland.be

Sint-Walburgakerk

De bouw van de huidige Sint-Walburgakerk werd aangevat op het einde van de 13de eeuw. Eerder stond er op deze plek al een kerk, wellicht gebouwd in de 9de eeuw. De werkzaamheden aan de kerktoren begonnen wat later dan de rest van de kerk, in de 14de eeuw, maar zijn nooit voltooid. Gebrek aan financiële middelen is van alle tijden… Het interieur is werkelijk prachtig. Het omvat een zeer mooi Vlaams renaissance koorgestoelte uit 1596 en diverse kunstwerken uit de periode van de 16de tot de 18de eeuw. De kerk voelt aan als een kathedraal door zijn hoogte, mooie glasramen en prachtig koor. Zeker bezoeken!

Aan de parkzijde naast de kerk zie je een laag en plat gebouw. Dit is het ‘kruitmagazijn’ maar heeft ook dienst gedaan als waterreservoir en schuilplaats tijdens Wereldoorlog I . Nu is het een expositieruimte voor tijdelijke tentoonstellingen.

Sint-Niklaaskerk

Op de plaats waar nu de Sint-Niklaaskerk staat was er al een kerk in de 12de eeuw, in een tijd dat de haven van Veurne nog tot hier reikte.  De oorspronkelijke kerk werd herbouwd op het einde van de 15de eeuw. Het oudste kunstwerk in de kerk is een driedelig altaarstuk uit 1534 van Jacob van Amstel. In 1644 ontstond vanuit deze kerk de befaamde Boetprocessie van Veurne, die nog steeds jaarlijks door de straten trekt op de laatste zondag van juli.

Bakkerijmuseum

Een museum over het bakken van brood en gebak. Er is ook een speelweide en cafetaria. Het is gelegen in een gerestaureerde 17de-eeuwse hoeve aan een druk kruispunt. Het hoofdgebouw is de woning. Je ziet er een grote collectie bakerfgoed: apparatuur die men gebruikte voor het vervaardigen van brood, suikergoed, chocoladefiguren, speculoos, … zelfs een fiets op rollen die gebruikt werd voor productie van ijs. In de schuur kan je het groei- en oogstproces volgen van de graangewassen. Het is ook een doe-museum wat het leuk maakt voor de kinderen. Individueel of in groep te bezoeken. Het hele jaar door is er een gevarieerd activiteitenprogramma. 
Meer info: www.bakkerijmuseum.be

Reviews en beoordelingen Veurne

Heb je zelf tips of opmerkingen over Veurne? Plaats je beoordeling

Daniel21 augustus 2023

Zeer goede en praktische reisgids. Heel interessante tips.

willy verholen12 mei 2022

Zeer goede beschrijving. Veurne was voor mij een openbaring. Dank.

Liliane Parein24 juli 2021

zeer gebruiksvriendelijke gids

JOSE Andries6 juli 2021

Heel knappe gids. Gemakkelij en overzichteliijk,; meest ineterssante plekken met handige weetjes

Nadine18 februari 2021

Ik ben zeer blij met de gids , mooie routes voor met de auto met fiets en te voet , Geschiedenis , amuzement alles komt aan bod . Wij gaan er alvast met aan de slag in onze week Nieuwpoort en onze uitstappen van daar uit . Boeiend en we weten nu al dat we dit in verschillende uitstappen gaan doen . Bedankt !!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info