Medienhafen: architectuur in oude havenbuurt Düsseldorf

Oud havengebied gemoderniseerd tot hippe stadsbuurt

Wil je tegelijk in Düsseldorf het havengevoel ervaren én modernisme aanschouwen? Dan moet je zeker enige tijd in de Medienhafen rondwandelen. Ontdek hier de dynamiek van de meest hippe wijk van Düsseldorf. Hoog in de lucht op de Rheinturm krijg je het beste zicht op de Medienhafen. Hou je het liever op de grond, dan kan je verwonderd gaan kijken naar de dansende Gehry-gebouwen, een gekleurde blokkendoos, de Ratschlagfiguren, ... Lees meer

Restanten van de haven spotten in de meest hippe buurt van Düsseldorf. 
  • Enkele uren in de Medienhafen gaan niet vervelen
  • Ervaar hoe de haven in een hip kleedje zit
  • Dineren op 168,5 m of 172,5 m
  • Neem een selfie bij de dansende gebouwen
  • Bekijk een kleurige blokkendoos
Gratis reisgids downloaden

De Medienhafen is een hippe buurt die men heeft geïntegreerd in het oude havengebied. De Rijn maakt hier een grote bocht. Naast moderne architectuur (o.a. de ‘dansende’ Gehry gebouwen) vind je er terrassen, een rustig kleine jachthaven, leuke gevels en de hoofdattractie de overal in de stad zichtbare Rheinturm. Reken zeker op goed extra 3 u (zonder bezoek aan de Rheinturm).

Dit was vroeger het havengebied van de stad. Tot de jaren zeventig van de 20ste eeuw gonsde het hier van de havenactiviteiten. Meer en meer schakelde men voor het goederenverkeer over naar transport over de weg wat het beleid ertoe bracht om de omgeving met een andere bestemming te voorzien. Moderne gebouwen trekken heden meteen je aandacht. Het tempo waaraan deze opgetrokken worden zegt iets over de dynamiek van dit stadsdeel. Bijna altijd is ergens wel een bouwwerf te vinden waar hippe constructies worden neergepoot of waar grote opslagplaatsen omgebouwd en gemoderniseerd worden tot hypermoderne ruimtes.

Telkens wordt geprobeerd om de oude havenconstructies mee in te passen in het vernieuwende decor. Meer zelfs, de kaaimuren, de ronde meerpalen, kranen … vallen onder monumentenzorg. Een groot aantal media- en reclamebedrijven hebben er nu hun kantoren naast firma’s uit de mode- en designwereld. Architectenbureaus gaven een zetje om de Medienhafen te doen uitgroeien tot de internationale bekendheid die het vandaag verwierf. Restaurants, bistro’s, bars, discotheken zorgen dan weer voor een bruisende uitgangsbuurt als de avond valt.

Landtag

In de gebouwen van de Landtag houdt het deelstaatparlement zijn zittingen. Opmerkelijk veel ronde vormen en veel glas waarmee de transparantie van het beleid wordt beoogd. Door de glazen wand kan je misschien de parlementsleden aan het werk zien. Ofwel heb je geluk dat er iemand van de politici geïnterviewd wordt op de vaste tv-interviewplatforms.

Rheinturm

Je kan er niet naast kijken. En overal waar je je bevindt in de stad. Je ziet hem staan, deze 234 m hoge toren. Meteen ook het hoogste gebouw in Düsseldorf. Op de top bevinden zich paraboolantennes die dienst doen als zendmast. Eigenlijk is de Rheinturm een best mooi bouwwerk. Bovenop de schacht staat een glazen platform waar je op twee verschillende hoogtes op restaurantbezoek kan. Er is een zelfbedieningsrestaurant op 168,5 m waar je een schitterend uitzicht hebt, bij helder weer tot zelfs de Keulse Dom en de heuvels van het Bergische land. Maar wil je een aparte sensatie beleven, dan moet je naar het hoger gelegen Restaurant Top 180 (exact op 172,5 m). In één uur tijd draait het restaurant volledig om zijn as! De toegang is betalend.

Gehry Bauten

Tot de meest opvallendste optrekjes van gans Düsseldorf horen zeker de Gehry gebouwen, ook wel de ‘dansende gebouwen’ genoemd. De Canadees-Amerikaanse architect Frank O. Gehry ontwierp de drie gebouwencomplexen die tussen 1997 en 1999 werden opgetrokken. Inmiddels zijn ze één van dé symbolen van Düsseldorf geworden. Met hun bijzonder grillige  vorm, materialen als kleuren zijn het opvallende asymmetrische sculpturen. Het middelste gebouw heeft een metaalkleuren gevel uit roestvrij staal en daardoor weerspiegelt het de andere twee buitengevels bestaande uit witte en rode baksteen. De dansende gebouwen vervullen een functie als kantoorruimtes.

Colorium en Ratschlagfiguren

Stap voorbij de Gehry-gebouwen langs de oude havengebouwen, de kranen tot op de brug met de witte kubusblokken. Van hier uit heb je een mooi uitzicht op het veelkleurige gebouw in de achtergrond, het Colorium.  De veelkleurige 2200 ! glazen panelen doen het Colorium gebouw lijken op een hoge blokkendoos. De overhellende dakconstructie is ook al ongewoon. Het is een ontwerp van de Britse architect William Alsop Allen. Het gebouw telt 17 verdiepingen en is sinds 2013 omgebouwd tot een hotel. Meer vooraan zie je op de gevel de gekleurde Ratschlagfiguren. De Düsseldorf Ratschlagfiguren zijn een leuk lokaal symbool die je her en der ziet opduiken in vele kleuren. Ze verwijzen naar de radslag die kinderen maakten als uiting van blijdschap na de gewonnen slag van Worringen (1288).

Reviews en beoordelingen Medienhafen

Heb je zelf tips of opmerkingen over Medienhafen? Plaats je beoordeling

SV Nan21 oktober 2023

Het is een geweldig goede reisgids. Alle lof voor de maker.

Ruud van Eijkeren24 oktober 2021

Een prima reisgids. Kan nog iets verbeterd worden door meer informatie over de Kö-Bogen (architect: Liebeskind) en aanpalende nieuwe ontwikkelingen bij Dreischeibenhaus: het nieuwe groene Kö-Bogen II (architect: Ingengehoven Architects)

Clemens de Bont14 mei 2019

Dit is een prima handvat om een uitstapje naar Düsseldorf voor te bereiden. Wellicht iets meer details geven; dat zou het maken van keuzes vergemakkelijken.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info