Musea Düsseldorf: Kunsthalle, K20, KIT, Kunstpalast ...

Kijken naar Kunst met grote K

In Düsseldorf komt de kunstliefhebber zeker aan zijn trekken. De gebouwen van de musea ogen op zich niet altijd mooi, maar hier telt méér dan ooit de binnenkant. Tot de uitgebreide collecties van de musea behoren bekende kunstenaars. Maar er is ook veel aandacht voor moderne kunst van nieuwe talenten. En wat dacht je om in Düsseldorf een unieke tentoonstelling te bezoeken met het volledige verhaal van de keramiekkunst? Lees meer

Grote namen in grote musea. Kunst met een hoofdletter. 
  • Ontdek talrijke musea mét naam in Düsseldorf
  • Het wordt moeilijk kiezen voor kunstliefhebber
  • Schenk ook aan nieuw talent je aandacht
  • Naar kunst kijken in een schacht
  • Leer over de keramiekkunst 
Gratis reisgids downloaden

Kunsthalle

In een expositieruimte die wat doet denken aan een bunker worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Voornamelijk vind je er hedendaagse kunst. Grote namen komen er aan bod maar tegelijk ook van kunstenaars die beschouwd worden als nieuwe talenten. Ook durft afgeweken worden van de geijkte kunststijlen. 

Meer info op www.kunsthalle-duesseldorf.de

K20

Het K20 museum vormt samen met K21 Ständehaus en het Schmela Haus de privaatrechtelijke kunstverzameling Nordrhein Westfalen, opgericht in 1961 om openbare collecties tentoon te stellen. 
De eerste collectie van het K20 museum bevatte hoofdzakelijk werken van Paul Klee. Al vlug breidde de collectie uit met kunst van grote namen zoals Pablo Picasso,  Piet Mondriaan, Henri Matisse. Eveneens popart werken van Jackson Pollock, Andy Warhol.  Omdat er veel aandacht is voor kunst van na de oorlog, zowel nationaal als internationaal, geldt K20 als een gerenommeerd museum wat betreft kunstverzamelingen uit de twintigste eeuw (Gerhard Richter, Joseph Heinrich Beuys, Wolf Vostell, Christo, Max Ernst ...). Opmerkelijk van buitenaf is de zwarte granieten gevel. In 2010 werd een nieuw bijgebouw toegevoegd.

Meer info op www.kunstsammlung.de

Het K21 Ständehaus toont vooral internationale kunst uit de 21ste eeuw. Gevestigd in de Ständehausstrasse 1, ligt buiten het traject van deze stadswandeling.

KIT (Kunst im Tunnel)

Van buitenaf is dit geen opmerkelijke locatie langs de Rijnoeverpromenade, maar om de kunst te zien moet je wel de trappen naar beneden. Er werd immers gebruik gemaakt van een 140 m lange ongebruikte schacht van de verkeerstunnel, de Rheinufertunnel. Die leidt het verkeer wat verder ondergronds. Vandaar dat je hier naar kunst loopt te kijken terwijl  ‘naast’ je lange rijen auto’s door de tunnel heen razen, ook al merk je daar gelukkig niks van. Sinds 2007  worden hier jaarlijks vier verschillende exposities opgezet. De kunstwerken die er getoond worden zijn voornamelijk van jongere kunstenaars of net afgestudeerden van de kunstacademie. In het bovengrondse KIT-Cafe kan je voor democratische prijzen drinken en eten (eenvoudige lekkere gerechten). Maandag gesloten.

Meer info op www.kunst-im-tunnel.de

Hetjens-Museum Deutsches Keramikmuseum

Dit is het enige museum ter wereld dat de volledige geschiedenis van keramiekkunst in huis heeft, dus vanaf het begin tot heden. De unieke collectie werd nagelaten door de in Düsseldorf geboren Laurenz Heinrich Hetjens in 1906 via testament. Je ziet hier keramiek uit Europa, Oost-Azië, Afrika en islamitische keramiek.

Adres: Schulstrasse 4

Museum Kunstpalast 

Een lelijk kolossaal gebouw van buitenaf gezien, maar hier is zowel oude als moderne kunst te zien. Eveneens gaan er tijdelijke tentoonstellingen door.

Info: www.smkp.de

NRW-Forum 2

Wisselende exposities met nadruk op thema's zoals mode, lifestyle, communicatie, media, fotografie … Kunst en commercie ineengevlochten als het ware.

Info: www.nrw-forum.de

Mahn- und Gedenkstätte

Vanaf mei 2015 is voorzien dat in dit museum de permanente tentoonstelling ‘Düsseldorfer Kinder und Jugendliche im Nationalsozialismus’ opent. Het museum vind je in de Mühlenstrasse 29. Overigens is de link met het oorlogsverleden hier nooit ver weg want de vorige vaste tentoonstelling liep van 1987 tot 2011, ‘Vervolging en Verzet in Düsseldorf 1933-1945’ als eerbetoon aan de vele slachtoffers van het Nationaal Socialisme.

Adres: Mühlenstrasse 29
Meer info op www.ns-gedenkstaetten.de

Reviews en beoordelingen Musea

Heb je zelf tips of opmerkingen over Musea? Plaats je beoordeling

Olaerts27 december 2023

Dank zij de beknopte reisgids hebben wij probleemloos de binnenstad van Düsseldorf kunnen verkennen en het museum M20 kunnen bezoeken.

Esther6 maart 2023

Goede, duidelijke gids, ik heb zin gelijk naar Dusseldorf te gaan!

Francine Pepermans4 december 2017

Mooie wandeling en K20 is een prachtig museum

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info