Bezoek Schloss Benrath tijdens je citytrip Düsseldorf

Museum voor Europese tuinkunst en Museum voor Natuurkunde in de zijvleugels

Het Schloss Benrath en het park eromheen lokt heel wat bezoekers. Meer dan terecht want de parklanen zijn enig mooi om in te wandelen en het kasteel is een pareltje van barokkunst. In de bijgebouwen zijn twee interessante musea ondergebracht. Lees meer

Ooit een speeltuin voor vorst, nu uniek groendomein in en rond Schloss Benrath.
  • Ontdek de kunstschatten achter de wit-roze gevel
  • Kies uit diverse bezoekformules
  • Wandel in de prachtige parklanen 
  • Honger of dorst lessen in het Schloss Café 
  • Bezoek de twee musea in de bijgebouwen  
Gratis reisgids downloaden

Ten zuidoosten van de Altstadt ligt het kasteel en het omringend park van Benrath. Deze plek is een oase van rust, natuurschoonheid en bovenop is het kasteel een juweeltje van barokkunst. Absoluut een ommetje waard en makkelijk te doen want je kan er heen met de tram (tramlijn U74), die brengt je tot op 200 m wandelafstand van het kasteel.

Per fiets

Voor zij die het sportiever willen, kunnen per fiets. Zoek in de onmiddellijke buurt van het treinstation naar de Kölner Strasse. Om het eenvoudig te houden, dit is de straat waar de tramlijn van de U-Bahn loopt richting Holzhausen. Rij staduitwaarts in de richting van Benrath. Je volgt de witte fietspijltjes met de aanduiding Schloss Benrath en de km-afstand. Toegegeven, dit is geen leuke baan want druk verkeer, veel verkeerslichten maar wel overal een apart fietspad. De beloning volgt echter wanneer je op een moment naar rechts kan afbuigen naar de Rijn toe. Vanaf daar is het rustig fietsen tot aan de ingang van een grote parklaan met een hekken. Je ziet in de achtergrond al een glimp van het kasteel. Rij deze laan in en zo kom je uit op de achterkant van het kasteel.

Kasteel in roze tinten

Vanuit de lucht oogt dit een immens complex met een prachtig kasteel in zachtroze kleur, bossen, een grote parkvijver, een omwalling en enkele bijgebouwen. Wie er honger of dorst van zou krijgen, er is aanpalend het Schloss Café, een stijlrijk restaurant-café geheel passend in het decor, weliswaar met dranken en lekkere snacks en gerechten aan gewone tarieven.

Het was keurvorst Karl Theodor die in 1755 de opdracht gaf aan de architect Nicolas de Pigage om een optrekje te ontwerpen waar hij wou komen jagen en zich ontspannen. Het resultaat is een kasteel (Museum Corps de Logis) geworden in de barokstijl, gebouwd tussen 1755 en 1773. Van buitenaf uit lijkt er maar één verdieping boven de trappenrij te bestaan. Misleidend want achter de wit-roze gevel schuilen wel degelijk vier verdiepingen met een … tachtigtal kamers en ondergrondse verbindingen met de zijgebouwen. De grote ronde feestzaal vormt het centrum. Het meubilair, de schilderijen, het porselein is van ongeziene kunstwaarde uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Zoveel mooiheid op één plaats. Het is daarom nauwelijks te geloven dat Karl Theodor er slechts … één namiddag heeft vertoefd.

Musea in zijvleugels

In de ene apart gelegen zijvleugel is het Museum voor Europese tuinkunst gehuisvest. 2000 m² tuinkunst aan de hand van beelden, schilderijen, schaalmodellen, multimedia technieken. Voor de ware tuinliefhebber een must. Alle dagen geopend tussen 11.00 en 17.00 u, op  maandag gesloten. 

In de andere zijvleugel vond het Museum voor Natuurkunde een onderkomen. Verschillende thema’s belichten de geschiedenis van het gebied, o.a. invloed van de Rijn op een veranderend landschap, de fauna en flora en er is een permanente tentoonstelling over de in deze regio voorkomende dier- en plantensoorten. Ook dagelijks open tussen 11.00 en 17.00 u, behalve op maandag. 

Het kasteelpark, totaal 60 ha groot, bestaat uit verschillende thematuinen (Engelse en Franse stijl). Er zijn acht parklanen die stervormig allemaal op een centrale plaats samenkomen. Bloemen, paadjes, waterplassen, vijvertjes, … je vindt het hier in veelvoud. Begrijpelijk dat velen het kasteelpark opzoeken, al was onze indruk dat het er nooit écht superdruk is.

Er zijn verschillende bezoekformules. Enkel het kasteel (Corps de Logis) inclusief een rondleiding of een ticket waarmee je toegang hebt tot de 3 musea ook inclusief een gegidste rondleiding (Nl-talig op aanvraag).

Meer info op www.schloss-benrath.de

Reviews en beoordelingen Schloss Benrath

Heb je zelf tips of opmerkingen over Schloss Benrath? Plaats je beoordeling

klara pastoor2 januari 2018

Geweldige app. Erg duidelijke beschrijving erbij. Hebben het zeker gebruikt.

Linda6 november 2017

Makkelijk leesbaar en veel info voor een eerste kennismaking met de stad. Schloss Benrath, daar komen we o.a. noch een keer voor terug.

mouton marie-rose1 oktober 2017

De reisgids was heel compleet en duidelijk.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info