Oud en nieuw stadhuis (Rathaus) van Düsseldorf

Maak kennis met Jan Wellem voor het Rathaus

Op de Marktplatz bevindt zich het Rathaus van Düsseldorf. Dit stadhuis heeft zowel een oude als een nieuwe vleugel. Je wordt er elke woensdag gratis rondgeleid. Het grote ruiterstandbeeld vóór het Rathaus stelt Jan Wellem voor. Onder zijn bewind kwam Düsseldorf tot bloei, zowel economisch als op cultureel vlak. Düsseldorf heeft dan ook veel te danken aan hem. Lees meer

Düsseldorf kwam tot bloei onder keurvorst Jan Wellem.
  • Bewonder de standbeelden en gebouwen
  • Herken het oude en het nieuwe Rathaus 
  • Ontdek het verhaal van keurvorst Jan Wellem
  • Ga mee voor gratis rondleiding op woensdag
  • Vind je de gietjongen? 
Gratis reisgids downloaden

Rathaus

Düsseldorf bezit een oud en ‘nieuw’ stadhuis in één en hetzelfde gebouw. Het bevindt zich te midden in de Altstadt op de Marktplatz. Heinrich Tussmann ontwierp het oudste gedeelte (1570-1573) dat opvalt door de fraaie renaissancegevel. Boven de deur in de uitstekende trappentoren zie je een beeld van vrouw Justitia. Dit werd pas in 1749 geplaatst toen een renovatie plaatsvond in barokstijl (zie rococoportaal en balkon). De meest recente aanpassing gebeurde in de 20ste eeuw.

Je wordt op elke woensdag (15u) gratis rondgeleid in het stadhuis (duur +/- 1 uur). Het merkteken ‘Hochwassermarke’ dat je ziet bij het binnenkomen, herinnert aan de rampzalige overstroming in 1784. Met je rug naar het hierboven beschreven oudste deel bemerk je rechts de ‘nieuwe’ stadhuisvleugel. Hier huizen de administratieve en financiële diensten.

Centraal op het plein staat een ruiterstandbeeld van keurvorst Johann Wilhelm von Pfalz-Neuburg, in de volksmond bekend als Jan Wellem. Het beeld is een werk uit 1711 van de kunstenaar Gabriel de Grupello die in het tegen het Rathaus aangebouwde huis woonde. Het Grupello Haus stamt uit 1706,  werd later in neo-renaissancestijl aangepast. Vandaag maakt het Grupello Haus deel uit van het stadhuis en doet voornamelijk dienst als raadszaal en voor feestelijke gebeurtenissen. 

Keurvorst Jan Wellem (1658-1716) betekende heel veel voor de opgang van Düsseldorf. Kerken en kloosters werden gebouwd onder zijn bewind, er kwam straatverlichting in de stad, maar de economische bloei in die periode is vooral grotendeels aan hem te danken.

De gietjongen

Het beeld staat naast het Grupello Haus en stelt een leerling van Grupello voor. Een legende verhaalt dat de jongen zilveren lepeltjes inzamelde bij de inwoners van Düsseldorf. Er was een tekort aan metaal en de kunstenaar Grupello gebruikte die lepeltjes om het ruiterstandbeeld van Jan Wellem te kunnen gieten.

Reviews en beoordelingen Rathaus

Heb je zelf tips of opmerkingen over Rathaus? Plaats je beoordeling

Hegemann Anja17 december 2015

Wij hebben een combinatie gemaakt van de stadswandeling en de kerstmarktroute. Fantastische uitwerking van deze wandelingen! correcte up-to-date informatie! Mooie gebouwen langs de Rijnoever. Op de kerstmarkten gezelligheid troef. Wij hebben ervan genoten!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info