Bezoek de watermolen en schandpaal van Grobbendonk

Geniet van de rust in de omgeving van de watermolen

De omgeving van de watermolen van Grobbendonk is echt een schitterend plekje. Je kan er genieten van de rust. De watermolen kan je ook bezoeken. Het is dan ook één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Grobbendonk. Lees meer

Genieten van rust bij de watermolen van Grobbendonk
  •  
  • Bezoek de watermolen
  • Geniet van zalige rust
  • Ontdek de schandpaal
  • Wat is de Bist van Grobbendonk?
  • Bezoek de moderne Sint-Lambertuskerk
Gratis reisgids downloaden

Watermolen van Grobbendonk

Deze behoorde in de 13de eeuw toe aan de Heren van Grobbendonk en de St-Bernardsabdij van Hemiksem. Hij werd verschillende malen door brand vernield. In 1921 werd de watermolen helemaal vernieuwd en geklasseerd als monument. Sinds 1962 zijn de molen en de schilderachtige omgeving  beschermd. Over zijn dubbele functie kom je heel wat meer te weten via de uitleg op de borden. Nu huist er in de gebouwen een zaak in meststoffen, granen en tuinbenodigheden. Het is de molenaarsfamilie Van Hool die de molen nog dagelijks draaiende houdt. Om de vismigratie in stand te houden werd op de Kleine Nete een vistrap aangelegd. Deze plek is tevens een startplaats voor kano- en kayakvaren.

Schandpaal van Grobbendonk

Op goed 300 m van waar je de watermolensite verlaat, vind je op je rechterkant, net vóór een watertoren, een schandpaal. In een document uit 1414 is reeds sprake van deze schandpaal, die toen aan de hoeve De Leeuw stond. Daar werd toen recht gesproken. Het is heel toevallig dat deze ‘terechtstellingsstaak’ werd teruggevonden. 

Het Dorpsplein of Bist van Grobbendonk heet nu Astridplein. Het driehoekige plein verwijst naar het Frankische verleden. In het midden staat de dorpspomp uit 1877, die later is omgebouwd tot gedenkteken voor de gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Aan de andere kant van het plein torent de moderne Sint-Lambertuskerk boven het dorp uit.

Reviews en beoordelingen Grobbendonk

Heb je zelf tips of opmerkingen over Grobbendonk? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info