Bezoek het Schildehof en het Groot Kasteel in Schilde

Groot Kasteel in 's Gravenwezel en restanten in het Schildehof

Zonder twijfel de voornaamste bezienswaardigheid van Schilde is het Schildehof. Helaas, van het trotse kasteel zijn enkel de grondvesten bewaard. Nu kan je er terecht in een kruidentuin, bloemen- en insectentuin of wandelen in het Heempark. Het kasteel van 's Gravenwezel stelt sporadisch de deuren open. Dan kan je er de verschillende bouwstijlen van naderbij gaan bekijken. Lees meer

Prachtige natuur vervangt vergane kasteelglorie in Schilde
  •  
  • Schildehof, vergane kasteelglorie
  • Bezoek de Dodoenstuin
  • Nog meer fauna en flora in Bijentuin en Heempark De Pont
  • Ontdek het Kasteel 's Gravenwezel
Gratis reisgids downloaden

Het Schildehof in Schilde is een eeuwenoud kasteeldomein met een bewogen geschiedenis en vele opeenvolgende eigenaars. De laatste en meest bekende eigenaar was baron Henri van de Werve. Deze was lange tijd burgemeester van Schilde. Van het kasteel resten nog enkel de grondvesten. In de voormalige moestuin van het kasteel is nu de Dodoenstuin gereconstrueerd. In deze tuin met zijn renaissance-elementen zijn de kruiden aanwezig beschreven in het Cruydenboeck van Rembert Dodoens. Aan de overzijde ligt de Bijentuin, een bloemen- en insectentuin waar de verschillende bestuivingstechnieken worden voorgesteld. Achteraan in het park kun je rond het Heempark De Pont wandelen. Hier worden enkele waardevolle en zeldzaam geworden landschapstypes uit onze contreien beheerd door Natuurpunt.

In het centrum van ‘s-Gravenwezel kom je rechts voorbij de Sint-Catharinakerk en links, achter de leilindes, zie je drie kleine arbeidershuisjes uit het begin van de 19de eeuw. Hier is de Heemkring De Drie Rozen en een museum voor heem- en volkskunde gehuisvest. Je kan er ondermeer bekijken hoe het interieur van vroegere handelszaken anno 1900 eruit zag. Elke 1ste zondag van de maand, behalve in juli en augustus, is er opendeur van 10.00 tot 18.00 u.

Groot Kasteel van ’s-Gravenwezel

Even verder vóór het kasteel kom je links voorbij twee oude huisjes De Brakken genaamd. Aan de overkant staat de vroegere paardensmidse. Huisjes en smidse waren eigendom van het Groot Kasteel. Het kasteel van ’s Gravenwezel werd gebouwd in de 13de eeuw. Het heeft een dubbele omwalling. De ronde hoektoren stamt uit de 14de eeuw terwijl de gotische oost- en noordgevel uit de 15de eeuw dateren. Het barokke poortgebouw kwam er in de 17de eeuw. Het kasteel is dus zeker de moeite waard voor liefhebbers van verschillende bouwstijlen. Enkele weekends per jaar zet het kasteel, dat privé wordt bewoond, de deuren open.

Reviews en beoordelingen Schilde

Heb je zelf tips of opmerkingen over Schilde? Plaats je beoordeling

dirkvanhecke26 november 2022

alles.ok

Daniel Daneels20 september 2022

Zo'n 50 jaar geleden woonden wij in het begin van de Bellevuedreef en waren er getuige van dat het prachtige terrein tussen het kasteel en het kanaal gefungeerd heeft als stort! Twee maal per dag stortten de vuilniskarren hun complete inhoud in de open natuur

Frank Vermeren, secretaris Toerisme Voorkempen21 juli 2016

Het Kasteel van 's-Gravenwezel wordt al verscheidene jaren niet meer opengesteld voor het publiek, ook niet tijdens een aantal weekends in de loop van het jaar.

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info