Dagje weg in Herentals: Lakenhal en Hidrodoe

Herentals heeft een rijke geschiedenis en prachtige bossen om in te wandelen

Herentals heeft een rijke cultuurgeschiedenis. Ook de prachtige bossen aan de rand zijn een trekpleister. Wat dacht je van experimenteren in een interactief waterdoecentrum? In het centrum liggen de bezienswaardigheden op een zakdoek bijeen: de Lakenhal, het belfort, de twee stadspoorten, het begijnhof, ... Je kan ook naar de Kempische Heuvelrug, een beschermd natuurgebied. Lees meer

Dompel je onder in Hidrodoe en het cultureel erfgoed van Herentals
  •  
  • Ontdek de vele bezienswaardigheden
  • Dompel je onder in het middeleeuws verleden
  • Bezoek het oudste begijnhof van de Kempen
  • Klim op de unieke kruisweg op de Kruisberg
  • Ontdek Hidrodoe, de wereld van water 
Gratis reisgids downloaden

Kasteel Le Paige en arboretum

Dit 19de eeuwse kasteeltje is gerenoveerd en beschermd. Het is alleen te bezoeken ter gelegenheid van tijdelijke tentoonstellingen. Bij het kasteel is er eveneens een arboretum met zeldzame boomsoorten. Kijk even op www.herentals.be voor de openingstijden.

Begijnhof

Het begijnhof van Herentals heeft een geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw en heeft ooit meer dan 1000 begijnen gehuisvest. Daarmee is het wellicht het oudste begijnhof van de Kempen maar wat je nu te zien krijgt is 17de eeuws, ook de begijnhofkerk. Sedert halfweg vorige eeuw verblijven er hier geen begijnen meer. De volledige site is beschermd.

Zandpoort

Herentals bezit nog twee stadspoorten als stille getuige van een middeleeuwse stadsmuur. De Zandpoort en de Bovenpoort dateren beiden uit de 14de eeuw.

Grote Markt

De markt wordt gedomineerd door de centraal geplaatste Lakenhal met belfort. Het gebouw dateert van de 16de eeuw. Het belfort is 35 meter hoog en bezit een beiaard met 50 klokken. De Lakenhal wordt dikwijls gebruikt voor tijdelijke tentoonstellingen of evenementen. Op de Grote Markt valt ook het meer dan 100 jaar oude Boerenkrijgmonument op. Het herinnert aan de bloedige Slag bij Herentals in 1798.

Besloten Hof

In deze oase van rust midden in de stad was er vroeger een klooster, dat gesticht was in 1410. De gebouwen die je nu ziet dateren van de 17de eeuw, waarvan vele ook nog eens een verbouwing te verwerken kregen in de 19de eeuw, zoals bijvoorbeeld de kapel.

Hidrodoe

Hidrodoe in Herentals is de nieuwste topper van de regio. Het is een interactief waterdoecentrum. In Hidrodoe kan je zelf experimenteren en onderzoeken, uitvissen en ondervinden, beleven en ervaren. Je leert er water kennen met al je zintuigen. Want Hidrodoe is meer dan informatie, Hidrodoe is een wereld van water!

Meer info: www.hidrodoe.be

Springberg met Toeristentoren

De bossen van Herentals kan je het best verkennen via een wandeling. Bij de Toeristische Dienst van Herentals heeft men hiervoor een wandelfolder. Deze brengt je ook in de omgeving van de toeristentoren. Rij niet verder met je wagen dan de parking aan het begin van het bos (gelegen aan een school). Alhoewel het niet verboden is kan je toch niet met de auto tot aan de toren en op het einde van de weg is er geen parkeergelegenheid. De Toeristentoren biedt je een prachtig vergezicht over de talrijke bossen van de streek. Bij helder weer kan je zelfs Antwerpen zien liggen. Aan de voet van de toren is een cafetaria gevestigd. 

Kruisberg

De Kruisberg is bebouwd met een unieke kruisweg van veertien staties en zeven kapellen, ter ere van O.L.Vrouw-van-Zeven-Weeën. Het ontstaan gaat terug tot de 15de eeuw en zou daardoor wel eens de oudste kruisweg kunnen zijn van ons land. Het was een broeder die na een bedevaart naar Palestina opdracht gaf tot de bouw. De grote Heilige Grafkapel is niet meer origineel omdat deze in 1944 werd vernield en heropgebouwd een paar jaar later. De kruisweg is nu een geklasseerd monument.

Zandkapel

De Zandkapel aan de Lichtaartseweg in Herentals behoort niet tot de kapellen aan de kruisweg op de Kruisberg. De kapel werd door de Herentalsenaren opgericht omdat de stad tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels van vernielingen en rampspoed gespaard bleef.

Kempische Heuvelrug

De Kempische Heuvelrug, gelegen tussen Herentals en Retie, is een beschermd natuurgebied. Het bestaat voornamelijk uit restanten van landduinen ontstaan bij de terugtrekking van de zee. Momenteel vind je hier veel bossen begroeid met grove en Corsicaanse den. Maar er zijn ook heidevelden en die zorgen dan samen met stuifzanden en waterlopen voor een grote diversiteit. Wandelaars, mountainbikers, fietsers en ruiters krijgen het gezelschap van heel wat vogels. Het is zelfs een belangrijke verblijfplaats voor overwinteraars of een tussenstop voor zwerf- en trekvogels.

Reviews en beoordelingen Herentals

Heb je zelf tips of opmerkingen over Herentals? Plaats je beoordeling

Collection Hugo Voeten24 september 2020

Bij een dagje weg in Herentals mag een bezoek aan het Art Center Hugo Voeten absoluut niet ontbreken! www.artcenter.hugovoeten.org

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info