Bezoek Fort van Oelegem in Ranst, Antwerpse Kempen

In Provinciaal Groendomein Vrieselhof vind je een kasteel met uitgestrekt park

Het Fort van Oelegem, in de gelijknamige deelgemeente van Ranst, heeft een oppervlakte van 19 hectare en wordt omringd door een natte gracht gevoed door het Antitankkanaal. Deze versterking, nu bevolkt door enkel vleermuizen, bevindt zich achter het Provinciaal Groendomein Vrieselhof met daarin een kasteel in renaissancestijl en uitgestrekt park. Lees meer

De vleermuizen van Oelegem, de meest mysterieuze 'bewoners' van Ranst 
  •  
  • Fort Oelegem, ooit zwaarst bewapende vesting
  • Nu voelen vleermuizen er zich thuis 
  • Ontdek het groen van domein Vrieselhof
  • Nog meer bezienswaardigheden ontdekken in Ranst: O-L-Vrouwekerk en molen
Gratis reisgids downloaden

Het fort van Oelegem in Ranst was, samen met dit van Koningshooikt, het grootste en zwaarst bewapende fort van de vesting Antwerpen. Nu biedt het fort onderdak aan tal van vleermuizen, want het gebouw voldoet aan de eisen die deze gevleugelde zoogdieren aan hun winterverblijf stellen: het is er rustig en de luchtvochtigheid en temperatuur zijn er constant.

Provinciaal Groendomein Vrieselhof

Zowat halfweg tussen Oelegem en Schilde kom je rechts voorbij de toegang tot het Provinciaal Groendomein Vrieselhof. Het kasteel in renaissancestijl en het bijhorende uitgestrekte park kwamen in 1920 tot stand in opdracht van graaf de Brouckhoven de Bergeyck. Het domein bleef eigendom van die familie tot de erfgenamen in 1974 het kasteel en de gronden, met een totale oppervlakte van 76 hectare, verkochten aan de provincie Antwerpen. In het gebouw was lange tijd het Textielmuseum ondergebracht totdat dit naar het Modemuseum in Antwerpen verhuisde. Nu worden er sporadisch thematentoonstellingen georganiseerd.

Onze-Lieve-Vrouwkerk

De scherpe hoge toren uit 1671 heeft een duidelijk herkenbare dubbele bolvorm. De onderbouw van de kerk dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw.

Stenen molen

Een vijftigtal meter van het Torenplein staat de Stenen molen van Oelegem. Het is een bergmolen die gebouwd werd in 1845 ter vervanging van een houten molen. De molenromp en de zeilen hebben een opmerkelijk rode kleur.

Reviews en beoordelingen Ranst

Heb je zelf tips of opmerkingen over Ranst? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info