Bezienswaardigheden in Oostmalle en Westmalle

Trappist Westmalle is ook een "bezienswaardigheid"

Bij de fusies van gemeenten in 1977 werden Oostmalle en Westmalle herenigd. Malle werd de naam van de hoofdgemeente. Een verwoestende tornado in 1967 zette Oostmalle op de kaart maar behalve de gerestaureerde St.-Laurentiuskerk heeft het met het kasteel de Renesse en het Mariapark met een kapel en grot nog meerdere bezienswaardigheden. Westmalle kent iedereen van het trappistenbier en de abdij. Lees meer

Proeven van bier in Westmalle en cultuur in Oostmalle
  •  
  • Herinneringen aan tornado van 1967
  • Ontdek het Kasteel de Renesse
  • Wandel in het Mariapark met kapel 
  • Wat is een lollepot?
  • Mis de abdij niet, zijn trappist en kaas
Gratis reisgids downloaden

Oostmalle

Niettegenstaande zijn centrale ligging en zijn drukke verbindingswegen heeft Oostmalle veel van zijn landelijke eigenheid bewaard. Het park rond het kasteel de Renesse loopt door tot in het centrum van de gemeente. Hier valt onmiddellijk de alleenstaande toren van de Sint-Laurentiuskerk op. De iets meer dan 50 meter hoge toren werd in 1980 gerestaureerd ter herdenking van de ramp die Oostmalle trof op 25 juni 1967. Een tornado verwoestte toen het dorpscentrum. Meer dan de helft van de 900 woningen werd beschadigd en 117 huizen volledig vernield. Het kerkschip stortte in en de toren werd zwaar getroffen. Als bij wonder waren er geen dodelijke slachtoffers maar wel 97 gewonden.

Kasteel de Renesse

Het kasteeldomein de Renesse is genoemd naar de familie de Renesse afkomstig van het dorp Renesse op Schouwen in Zeeland. Jan de Renesse zou aan de zijde van de Vlamingen deelgenomen hebben aan de Guldensporenslag. Het sinds 1982 geklasseerde kasteel kende een woelige geschiedenis. Het werd talloze malen belegerd en platgebrand.

In 1984 werd een aanvang genomen met de restauratie van het kasteel. Het beheer van het domein werd in 1985 door de gemeente overgedragen aan vzw Domein de Renesse die zich ertoe verbindt om het domein van 20 hectare, met het kasteel, het koetshuis en de rentmeesterswoning in zijn historische context te bewaren. In het Koetshuis huist nu de Heemkundige Kring van Oostmalle, naast het gelijknamige cafetaria-restaurant.

In 1994 werd het centrale middendeel van het kasteel gerestaureerd. De voorgevel herinnert aan de Du Bus-periode. De restauratie van de westvleugel werd in 1999-2000 gerealiseerd. De gevels op de binnenkoer werden op dezelfde manier bepleisterd als de inkompartij, zodat het 19de eeuwse uitzicht hersteld werd.

Mariapark

Ongeveer 500 meter na de verkeerslichten in het centrum van Oostmalle kom je voorbij het Mariapark. Het omvat een geklasseerde kapel en Lourdesgrot, omringd door een schitterend park van ca 1 ha. De kapel werd in 1837 opgericht in het toenmalige domein van de familie Du Bus. Die kapel omvat het huidige koorgedeelte. In 1847 werd de kapel vergroot tot de neo-gotische kapel die je nu ziet. Naast het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Fatima vind je er ook nog beelden van Pater Pio en Pater Damiaan, een kruisweg, een arduinen kruis, een Piëta en een Calvarieberg. Het parkje wordt opgefleurd door een grote verscheidenheid aan bloemen en planten, waaronder rododendron, azalea, hortensia, buxus, hulst enz.

Lollepot

Aan de overkant van het Mariapark staat het beeldje van de Lollepot. Een lollepot of vuurpot is een voetstoofje in aardewerk of koper, waarbij ook een bankje hoort om de voeten op te plaatsen. De potten werden niet enkel binnenshuis gebruikt, maar ook op de markt, in de kerk en op school. Menig potje was een verjaardags- of bruidsgeschenk. In de buurt waar de Lollepot nu staat was een pottenbakkersbedrijf gevestigd. Op oude kaarten staat de site ingetekend als het gehucht Lollepot.

Vliegveld

Ongeveer drie kilometer verder kom je voorbij het reserve NATO-vliegveld van Malle. De drie kilometer lange landingsbaan situeert zich tussen de baan Oostmalle-Herentals en de gehuchten Bruulbergen, Blommerschot en de Kluis. Het vliegveld werd in 1952-1953 aangelegd tijdens periode van de koude oorlog. Het wordt nu nog gebruikt voor allerhande militaire activiteiten en door civiele vliegclubs. Met zijn 200 ha is dit gebied uitzonderlijk voor Vlaanderen. De heischrale zandgronden rond de startbaan en de bossen er omheen zijn een ideaal biotoop voor broed- en trekvogels.

Tijdens de weekends en de feestdagen wordt het vliegveld gebruikt door sportvliegers en valschermspringers van de Aero Para Club der Kempen. Naast de cafetaria, aan het begin van de startbaan, is er mogelijkheid om te parkeren. Het overige gedeelte van het vliegveld staat nog steeds onder militair toezicht en is enkel met speciale toelating te betreden.

Westmalle

De voornaamste bezienswaardigheid van Westmalle is natuurlijk de Abdij van de Trappisten, omgeven door groen dat doorsneden wordt door prachtige dreven. Behalve heerlijk bier wordt hier ook kaas bereid. De leefregels van de gemeenschap van monniken laten geen bezoek aan de abdij of de brouwerij toe.

Sint-Martinuskerk

De gotische kerk werd in 1490 in opdracht van de toenmalige meier van Westmalle van een eerder schamel bedehuis omgebouwd tot volwaardige kerk. Het kerkgebouw heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Branden, stormen en oorlog waren haar lot. Het godshuis werd telkens terug in haar volle glorie heropgebouwd. In 1902 werd ze vergroot van 30 naar 50 meter lengte. Hiervoor moest men de toren 20 meter in westelijke richting verplaatsen. De kerk maakt sinds 1977 deel uit van het beschermde dorpsgezicht rond het kasteel en in 2002 werd ze ook als monument beschermd.

Kasteel van Westmalle

De geschiedenis van het Kasteel van Westmalle gaat terug tot 1100, toen de meiers, vertegenwoordigers van de Hertogen van Brabant, de Hoeve ten Driessche bewoonden. Ridder Erard de Cotereau verbouwde de hoeve in 1561 tot een echte burcht met omwalling, poort en valbrug. Tijdens de Tachtigjarige oorlog deed het kasteel dienst als schuilplaats voor de Westmalse bevolking. In 1586 verbleven ze er langdurig om zich te beschermen tegen de muitende Spaanse soldaten. In 1820 komt het kasteel toe aan baron August de Norman. Het was in slechte staat en de baron begon met de restauratiewerken en het optrekken van nieuwe gebouwen, waaronder de ronde bouw. De laatste eigenaar, baron Jacques van der Straten Waillet, vroeg en kreeg in 1978 de klassering van het kasteel en zijn omgeving.

Reviews en beoordelingen Malle

Heb je zelf tips of opmerkingen over Malle? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info