Bezienswaardigheden van Pulderbos in Zandhoven

Brouwerij De Swerte Arend werd opgericht in 1630

In de gemeente Zandhoven is het de deelgemeente Pulderbos die over de grootste toeristische aantrekkingskracht beschikt. De Onze-Lieve-Vrouwekerk, het voormalige gemeentehuis zijn de belangrijkste bezienswaardigheden. Smaakvol vertoeven is het in de brouwerij De Swerte Arend. Lees meer

Ondanks zijn hoge leeftijd is het oud-gemeentehuis van Pulderbos nog altijd even mooi
  •  
  • De O-L-Vrouwekerk een gotische parel
  • Bewonder het mooie oud-gemeentehuis
  • Ontdek de Swerte Arend
  • Bezoek de Stenen Bergmolen met museum  
  • Waan je in De Hemel in de pastorie
Gratis reisgids downloaden

De 16de eeuwse en gedeeltelijk laatgotische Onze-Lieve-Vrouwkerk heeft een vroeggotische westertoren in witte zandsteen uit de 13de eeuw. Rond de kerk ligt een ommuurd kerkhof. In het interieur valt vooral de gotische doopvont met koperen deksel op.

Voormalig gemeentehuis

Het schilderachtige gebouwtje is het voormalig gemeentehuis. Het heeft nog een tijdje dienst gedaan als apotheek en is nu in gebruik als bibliotheek. Het werd gebouwd in 1867 door provinciaal architect Eugène Gife.

Pastorie

Het oudste gedeelte van de voormalige pastorie, in de volksmond De Hemel genoemd, dateert wellicht al uit de 17de eeuw. De woning werd vaak verbouwd, onder meer door  architect Louis Gife (zoon van Eugène Gife) in 1906.

Brouwerij De Swerte Arend 

Op Dorp 13 vinden we het huis Den Arend. Het werd gebouwd rond 1583 voor J.B. Van den Kieboom, griffier van de stad Antwerpen. In 1630 werd het een brouwerij. Samen met de vroegere pastorij en het huis op nr. 16 werd het in de volksmond “Hemel, Hel en Vagevuur” genoemd.

Voormalig tramstation

Het voormalige tramstation in het midden van het dorpsplein is nu café "In de Klok".

Stenen Bergmolen

De Stenen bergmolen op de Molenheide staat op een hoogte van ongeveer 10 meter boven de zeespiegel, dit is het hoogste punt van Pulderbos. Op de site vind je naast de molen een bijenhal, een museum met oud molenaars- en landbouwalaam en herberg Molenheide. De molen is maalvaardig en is op zondag tussen 13 en 17 uur te bezoeken.

Reviews en beoordelingen Zandhoven

Heb je zelf tips of opmerkingen over Zandhoven? Plaats je beoordeling

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info