Kehlsteinhaus: Adelaarsnest op Obersalzberg

Luxe villa Hitler op een bergtop waar hij zelden kwam

Het Kehlsteinhaus (het Arendsnest) ligt op de Kehlstein (1834 m) en maakte deel uit van de Obersalzberg. Het was de naam voor een groot complex van de nazistische partij. In het dal lag het huis van Hitler, Göring en Bormann en ernaast een grote kazerne en bijgebouwen. Lees meer

Waan jezelf een adelaar en geniet van het prachtige uitzicht vanop de Kehlstein.
  • Neem de de lijnbus tot de ingang
  • Ontdek de bijzondere lift
  • Geniet van de machtige panorama's
  • Nuttig een hapje of drankje op de top
Gratis reisgids downloaden

Het Adelaarsnest op de top werd gebouwd als geschenk aan Hitler voor zijn 50e verjaardag. Het had geen slaapkamers en was bedoeld om te genieten van de prachtige uitzichten. De naam verwijst ook naar het unieke uitzicht, een adelaar vliegt immers op grote hoogte en vanop de Kehlstein heb je hetzelfde uitzicht. Een echte bezienswaardigheid tijdens je vakantie Beieren.

De bouw van het Kehlsteinhaus en de weg ernaar toe was een gigantisch project waaraan ongeveer anderhalf jaar werd gewerkt. Het geheel was af in 1938. Omdat Hitler niet zo heel blij was met dit 'geschenk' zou hij er amper twaalf keer geweest zijn, vòòr de Tweede Wereldoorlog. De dertiende keer zou op 5 juni 1944 geweest zijn, de dag voor de landing, voor het huwelijksfeest van de zuster van Eva Braun. Anderen beweren dat hij toen beneden zou zijn gebleven om naar de Engelse radio te luisteren, maar in slaap was gevallen toen het codewoord voor de landing werd uitgezonden.

Als je het Kehlsteinhaus wilt bezoeken dan kun je het beste naar de grote parking met de kassa's rijden. Daar kun je een ticket kopen waarin ook het busvervoer is begrepen. De bussen brengen je via een speciale panoramische route tot boven. Aangezien het een smalle weg is kunnen de bussen elkaar slechts kruisen op één plaats. Deze bergweg is 6.5 km lang en telt 5 tunnels die uitgehouwen zijn in de rotsen. Elke tunnel had een ijzeren poort die gesloten kon worden in geval van een vijandelijke aanval. Boven op de kleine parking ga je een tunnel in van 124 meter met op het einde een lift die je 124 meter hoger brengt tot in het Kehlsteinhaus. Deze lift heeft wanden van messing om te zorgen voor een spiegeleffect, want Hitler had claustrofobie.

Naar boven ga je voor het uitzicht, niet voor het gebouw. Bij mist, regen of bewolking blijf je er dus beter weg. In het gebouw zelf is nu een restaurant ondergebracht. Je kunt buiten een kleine wandeling maken tot aan de plaatsen waar het luchtafweergeschut stond. De geallieerden hebben geprobeerd het Adelaarsnest te bombarderen maar zijn er niet in geslaagd. Naast het huis zijn er diepe afgronden en de bommen precies op dat kleine lapje grond te laten vallen bleek niet mogelijk. In het huis zelf is er nog slechts één meubel van toen blijven staan, namelijk de vitrinekast. De open haard staat ook nog op dezelfde plaats, maar is niet meer dezelfde. Men wou namelijk vermijden dat het een bedevaartsoord voor hedendaagse nazi’s en aanverwanten zou worden.

Alle gebouwen in het dal van de Obersalzberg werden plat gebombardeerd of door de nazi's in brand gestoken toen ze zich terugtrokken. Het feit dat we het Kehlsteinhaus kunnen bezoeken hebben we te danken aan de Duitsers, want de Amerikanen wilden alles opblazen.

Kijk voor alle info op: www.kehlsteinhaus.de

Reviews en beoordelingen Kehlsteinhaus

Heb je zelf tips of opmerkingen over Kehlsteinhaus: Adelaarsnest op Obersalzberg? Plaats je beoordeling

heytens7 juli 2019

telkens uitgebreide informatie waar je iets aan hebt, is duidelijk, overzichtelijk, daarom aanrader voor iedereen die graag eens op uitstap of op reis wil gaan. Bedankt dat we deze mogen gebruiken!!!

Henk vd Bruggen23 september 2017

Prachtige trip , jammer van de commercie die boven gecreerd is deze is ten overvloede en neemt veel van de orgenaliteit weg . Maar het uitzicht is adembenemend mooi , let op ga wel met zonnig weer anders zie je bijna niets en is je geld weggegooid .

C geurts13 augustus 2017

Hoop op reis naar Arendsnest, Wolfschanze en Nordhausen en Peenemunde

Hildegarde Dreesen30 juni 2017

zeer interessante brochure

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info