Neuschwanstein bezoeken? Grootheidswaanzin van een koning

Inspiratie voor Wagner

Neuschwanstein is de topattractie van Beieren: een droomkasteel met als hoofdpersonage een zwaan. Het werd gebouwd tussen 1868 en 1886 en was bedoeld als privé-woning van de megalomane monarch Lodewijk II. Er zouden geen officiële plechtigheden plaatsvinden vandaar dat de kamers allemaal vrij klein zijn. De inrichting doet je echt wegdromen. De schilderingen zijn allen geïnspireerd op de opera's van Wagner. Lees meer

Laat je verbazen door de prachtige gedecoreerde kamers in de voormalige privé-woning van Lodewijk II.
  • Bezoek het kasteel Neuschwanstein, een van de drukst bezochte kastelen van Europa
  • Bezoek ook het lager gelegen kasteel Hohenschwangau
  • Leer alles over Lodewijk II van Beieren
  • Voorzie minstens 5 uren voor een bezoek (te voet naar boven, wachttijd en geleid bezoek)
Gratis reisgids downloaden

Zelf heeft Ludwig II hier maar iets meer dan 100 dagen gewoond, het kasteel was namelijk pas volledig afgewerkt een paar weken na zijn dood. De 3e en 4e verdieping zijn volledig ingericht, de andere verdiepingen niet en zijn dus ook niet opengesteld voor bezoekers.

Je komt tijdens de rondleiding in drie belangrijke zalen: de troonzaal, de keuken en de concertzaal. Zowel de verwarming van het kasteel als de werking van de keuken is heel bijzonder, maar dat laten we je uitleggen door de plaatselijke gidsen.

Even wat praktische info: Neuschwanstein is op een top gelegen, er staat je dus een klimpartij te wachten, of een ritje met de bus of een paardentaxi. Je mag niet vrij rondwandelen in het kasteel. De enige mogelijkheid is een rondleiding (Duits - Engels) mee te volgen. Probeer de drukke vakantieperiodes en de weekends te vermijden. Neuschwanstein ligt in het dorpje Hohenschwangau dat veranderd is in een gigantische parkeerplaats met restaurants en souvenirwinkels. Wie massatoerisme haat komt hier beter in de winter!

Website: www.neuschwanstein.de

Hohenschwangau

De soberheid van het ouderlijke kasteel staat in schril contrast met de luxe van Neuschwanstein. Het dateert van het begin van de 19e eeuw en is rijkelijk gedecoreerd met muurschilderingen of fresco's. Ze stellen Duitse sagen voor en hebben niet alleen een invloed gehad op Lodewijk II maar ook op Wagner, want die sagen zijn terug te vinden in zijn opera's. Alhoewel het bezoek niet heel spectaculair is, is het toch aan te bevelen. Het kan er wel aardig druk zijn.

Website: www.hohenschwangau.de

Reviews en beoordelingen Kasteel Neuschwanstein

Heb je zelf tips of opmerkingen over Neuschwanstein bezoeken? Grootheidswaanzin van een koning? Plaats je beoordeling

Daniel Doms10 april 2019

Spijtig het kasteel staat in de steigers werken jammer voor de foto’s!

Als eerste onze promoties ontvangen?

Mis geen enkele van onze exclusieve aanbiedingen en last-minutes.

Deel deze info